Avokado, zināms arī kā «sviesta augs», ir eksotisks auglis, kas pēdējos gados ir ieguvis lielu popularitāti visā pasaulē, tostarp Latvijā. Tas ir ne tikai garšīgs, bet arī ārkārtīgi veselīgs. Šajā rakstā mēs detalizēti apskatīsim avokado sastāvu, labumus, iespējamo kaitējumu, pielietojumu uzturā un kosmetoloģijā, kā arī sniegsim praktiskus padomus par tā izvēli, uzglabāšanu un gatavošanu.
- Sastāvs un kaloritāte
- Kāpēc avokado ir noderīgs?
- Sievietēm
- Vīriešiem
- Bērniem
- Grūtniecības un zīdīšanas laikā
- Kaitējums un kontrindikācijas
- Avokado eļļa: Īpašības un pielietojums
- Avokado kauliņš: Noderīgās īpašības
- Kā pareizi ēst avokado svara zaudēšanai
- Vai var ēst avokado pie dažādām veselības problēmām?
- Cukura diabēts
- Pankreatīts
- Gastrīts
- Aizcietējumi
- Podagra
- Kolīts
- Hemoroīdi
- Holecistīts
- Avokado kosmētikā
- Maskas matiem
- Maskas sejai
- Uz bļodām un skropstām
- Kā izvēlēties pienācīgu avokado veikalā?
- Kā un kur pareizi uzglabāt avokado?
- Kā padarīt avokado nogatavotu?
- Vai avokado var iesaldēt?
- Ar ko ēst avokado?
- Vai var ēst avokado kauliņu un mizu?
- Cik daudz avokado var ēst dienā?
- Vai var ēst avokado uz nakti vai tukšā dūšā?
- Vai var ēst nobrūnušu avokado?
- Vai avokado var cept?
- Vai avokado ir drošs dzīvniekiem?
- Kā audzēt avokado no kauliņa?
- Kāpēc avokado lapas kļūst melnas un žūst?
- Interesanti fakti par avokado
Sastāvs un kaloritāte
Avokado ir unikāls auglis, jo tas satur lielu daudzumu tauku, kas padara to ļoti kaloriju bagātu. 100 gramos avokado ir aptuveni 160-200 kcal. Tas satur:
- Taukus: 14-20 g (galvenokārt veselīgie vienkāršās nepiesātinātās taukskābes)
- Ogļhidrātus: 9 g (no kuriem 7 g ir šķiedrvielas)
- Olbaltumvielas: 2 g
- Vitamīnus: Īpaši daudz vitamīna K, C, E, B5, B6 un folijskābes
- Minerālvielas: Kālijs, magnijs, varš, dzelzs un cinks
Kāpēc avokado ir noderīgs?
Sievietēm
Avokado ir īpaši noderīgs sievietēm, jo tas palīdz uzturēt hormonālo līdzsvaru, uzlabot ādas stāvokli un stiprināt matus. Folijskābe, kas ir svarīga grūtniecības laikā, arī ir bagāti sastopama šajā auglī.
Vīriešiem
Vīriešiem avokado var palīdzēt uzlabot sirds veselību, samazināt holesterīna līmeni un uzlabot reproduktīvo funkciju, pateicoties taukskābēm un antioksidantiem.
Bērniem
Avokado ir lielisks barības avots bērniem, jo tas satur nepieciešamos uzturvielas augšanai un attīstībai. Tas ir viegli gremojams un var tikt iekļauts bērnu uzturā jau no pirmajiem dzīves gadiem.
Grūtniecības un zīdīšanas laikā
Grūtniecības laikā avokado ir īpaši vērtīgs, jo tas nodrošina nepieciešamās uzturvielas augļa attīstībai. Zīdīšanas laikā tas var palīdzēt paaugstināt pienu ražošanu un uzlabot tā kvalitāti.
Kaitējums un kontrindikācijas
Neskatoties uz daudzajiem labumiem, avokado var būt kaitīgs cilvēkiem ar noteiktām veselības problēmām, piemēram, alerģijām uz lateksu. Tāpat tas nav ieteicams cilvēkiem ar nopietnām aknu slimībām, jo tas satur vielas, kas var uzlabot tauku vielmaiņu.
Avokado eļļa: Īpašības un pielietojums
Avokado eļļa ir bagāta ar antioksidantiem un vitamīniem, kas padara to lielisku ādas un matu kopšanai. To var izmantot kā pārtikas piedevu, kā arī kosmētikā.
Avokado kauliņš: Noderīgās īpašības
Avokado kauliņš satur daudz šķiedrvielu un antioksidantu, taču tas ir arī toksisks lielos daudzumos. To var izmantot tikai pēc rūpīgas apstrādes.
Kā pareizi ēst avokado svara zaudēšanai
Avokado ir lielisks izvēle tiem, kas vēlas zaudēt svaru, jo tas ir bagāts ar šķiedrvielām un veselīgiem taukiem, kas palīdz uzturēt ilgstošu piesātinājuma sajūtu. Lai iegūtu maksimālu labumu:
- Ēdiet to brokastīs: Pievienojiet avokado olu ēdieniem, tostarp omletei vai ceptam maizei ar avokado. Tas palīdzēs kontrolēt apetīti visu dienu.
- Izmantojiet kā pārtikas pievienu: Pievienojiet avokado salātiem vai dārzeņu ēdieniem, lai palielinātu šķiedrvielu daudzumu.
Izvairieties no pārāk lieliem daudzumiem: Lai gan avokado ir veselīgs, tas ir kaloriju bagāts. Ieteicamais daudzums ir apmēram puse vai viens viss auglis dienā.
Vai var ēst avokado pie dažādām veselības problēmām?
Cukura diabēts
Jā, avokado ir piemērots cukura diabēta pacientiem. Tam ir zems glikēmiskais indekss, un tas palīdz stabilizēt cukura līmeni asinīs. Turklāt avokado tauki uzlabo insulīna jutību.
Pankreatīts
Pankreatīta akūtas fāzes laikā avokado nav ieteicams, jo tas ir tauku bagāts. Tomēr remisijas periodā to var lietot mērenos daudzumos, jo tas satur veselīgus taukus, kas ir viegli sagremojami.
Gastrīts
Avokado ir piemērots gastrīta pacientiem, jo tas nesatur daudz skābes un ir viegli gremojams. Tas var pat mazināt iekaisumu gremošanas traktā.
Aizcietējumi
Avokado ir lielisks šķiedrvielu avots, kas palīdz normalizēt zarnu darbību un novērst aizcietējumus. Ieteicams ēst to svaigu vai pievienot salātiem.
Podagra
Avokado ir droši lietojams podagras pacientiem, jo tas satur minimālu daudzumu purīnu, kas var izraisīt urīnvielas līmeņa paaugstināšanos.
Kolīts
Kolīta laikā avokado var lietot mērenos daudzumos, jo tas nesatrauc zarnu darbību un sniedz nepieciešamos uzturvielas.
Hemoroīdi
Avokado ir noderīgs hemoroīdu gadījumā, jo tas uzlabo gremošanu un samazina iespēju pastiprināt simptomus.
Holecistīts
Holecistīta gadījumā avokado ir jālieto uzmanīgi, jo tas var stimulēt žultsvada izdalīšanos. Konsultējieties ar ārstu pirms lietošanas.
Avokado kosmētikā
Avokado ir izcils dabas produkts kosmētikā, jo tas ir bagāts ar antioksidantiem, vitamīniem un mitrinošām vielām.
Maskas matiem
- Mitrinošā maska: Samaisiet avokado ar olīveļļu un uzklājiet uz matiem uz 30 minūtēm. Tas padarīs matus mīkstus un spīdīgus.
- Stiprinošā maska: Pievienojiet avokado medu un kājeneļu eļļu. Šī maska stiprina matu saknes un novērš to izkrišanu.
Maskas sejai
- Mitrinošā maska: Samaisiet avokado ar medu un jogurtu. Tas padarīs ādu mīkstu un hidrētu.
- Anti-aging maska: Pievienojiet avokado vitamīna E eļļu un alojas sulu. Šī maska samazina grumbas un uzlabo ādas elastību.
Uz bļodām un skropstām
Avokado eļļu var lietot uz bļodām un skropstām, lai stimulētu to augšanu un padarītu tās stiprākas.
Kā izvēlēties pienācīgu avokado veikalā?
- Nospiediet augli: Ja avokado ir nedaudz mīksts, bet ne pārāk biezs, tas ir pienācīgs.
- Pārbaudiet krāsu: Tumzali avokado parasti ir pilnībā nogatavojies.
- Pārbaudiet kātu: Ja zem kāta ir zaļš vai dzeltens pamats, auglis ir nogatavojies. Ja tas ir brūns, avokado var būt pārāk nogatavojies.
Kā un kur pareizi uzglabāt avokado?
- Nenogatavojies avokado: Uzglabājiet to istabas temperatūrā, līdz tas nogatavojas.
- Nogatavojies avokado: Uzglabājiet ledusskapī 2-3 dienas.
- Sagriezts avokado: Pārklājiet ar pārtikas plēvi vai citrona sulu, lai novērstu oksidēšanos, un uzglabājiet ledusskapī.
Kā padarīt avokado nogatavotu?
Ja avokado ir pārāk ciets, ievietojiet to papīra maisiņā kopā ar banānu vai ābolu. Šie augļi izdala etilēnu, kas paātrina nogatavošanos.
Vai avokado var iesaldēt?
Jā, avokado var iesaldēt. Lai to izdarītu, sakniebjiet augli, pievienojiet nedaudz citrona sulu un ievietojiet hermētiskā traukā.
Ar ko ēst avokado?
Avokado ir daudzpusīgs produkts, ko var lietot:
- Salātos: Pievienojiet to dārzeņu salātiem.
- Sviestmaizēs: Izklājiet avokado uz grauzdētās maizes.
- Smoothie: Pievienojiet avokado augļu kokteiļiem.
- Guacamole: Gatavojiet klasisko mērci ar avokado, tomātiem, sīpoliem un citronu sāli.
Vai var ēst avokado kauliņu un mizu?
Nē, avokado kauliņš un miza nav ēdami. Kauliņš satur toksiskas vielas, bet miza var būt apstrādāta ar ķimikālijām.
Cik daudz avokado var ēst dienā?
Ieteicamais daudzums ir 1/2 līdz 1 avokado dienā. Pārāk liela daudzuma lietošana var izraisīt kaloriju pārpatēru.
Vai var ēst avokado uz nakti vai tukšā dūšā?
Jā, avokado var ēst gan uz nakti, gan uz tukšu dūšu. Tas sniedz ilgstošu piesātinājuma sajūtu un nesatrauc gremošanu.
Vai var ēst nobrūnušu avokado?
Ja avokado ir tikai nedaudz nobrūnis, to var ēst, nogriežot tumšās daļas. Ja tas ir pilnībā nobrūnis, labāk to neēst.
Vai avokado var cept?
Jā, avokado var cept. Tas iegūst interesantu garšu un tekstūru, piemēram, ceptā avokado ar olu.
Vai avokado ir drošs dzīvniekiem?
Nē, avokado nav drošs dzīvniekiem, jo tas satur persīnu, kas var būt toksisks, īpaši suņiem un kaķiem.
Kā audzēt avokado no kauliņa?
- Iztīriet kauliņu: Notīriet no augļa atliekām.
- Ievietojiet ūdenī: Ievietojiet kauliņu ūdenī, izmantojot bakstāmas adatas, lai tas pussēdētu ūdenī.
- Gaidiet dīgšanu: Pēc 2-6 nedēļām parādīsies saknes un dīgsts.
- Iestādiet zemē: Kad dīgsts ir pietiekami liels, iesādiet to augsnē.
Kāpēc avokado lapas kļūst melnas un žūst?
Tas var būt saistīts ar pārlieku daudz vai pārāk mazūdens, kā arī ar augsnes kvalitāti. Pārliecinieties, ka augsne ir labi drenēta un ka augs saņem pietiekami daudz gaismas.
Interesanti fakti par avokado
- Avokado ir oficiāli klasificēts kā auglis, nevis dārzeņs.
- Tas ir viens no tauku bagātākajiem augļiem pasaulē.
- Avokado koks var augt līdz 20 metriem augstumā.
Avokado ir ne tikai garšīgs, bet arī ārkārtīgi veselīgs produkts, ko var izmantot dažādos veidos. Izmantojiet šos padomus, lai pilnībā izbaudītu tā labumus!