Pankūkas receptes: 100+ idejas, kā pagatavot pankūciņas
Pankūkas ir lieliska izvēle brokastīm, pusdienām, vakariņām vai pat svētku galdam. Katrai mājsaimniecei ir savs pankūku gatavošanas noslēpums. Šīs zināšanas tiek nodotas no mātes meitai no paaudzes paaudzē.
12 noslēpumi ideālu pankūku pagatavošanai
- Pirmais noslēpums, protams, ir sastāvdaļas, kuras izvēlaties veikalā. Tiem jābūt svaigiem un kvalitatīviem. Noteikti pārbaudiet visus derīguma termiņus un izvēlieties miltus no uzticama ražotāja!
- Ja nolemjat gatavot pankūkas ar pienu vai kefīru, izvēlieties vidējo tauku saturu šajos produktos. Ja tauku saturs ir pārāk augsts, tad pastāv liels risks, ka pankūkas izrādīsies biezas un neelastīgas.
- Pankūkām vajag labu pannu. Ideāla ir čuguna vai alumīnija panna ar nelīpošu pārklājumu.
- Pankūku mīklai jābūt šķidrai, pēc konsistences kā dzeramajam jogurtam. Ja mīkla ir ļoti bieza, to var atšķaidīt ar ūdeni.
- Ja pirmā pankūka saplēsta, tad var būt divi iemesli: nepietiekami uzkarsēta panna vai maz miltu mīklā.
- Augu eļļa jāpievieno tieši mīklai. Tad panna nav jāietauko pirms katras pankūkas un tas paātrinās gatavošanas procesu.
- Lai pankūkas būtu ļoti porainas un ažūras, pievienojiet mīklai raugu. Vispirms tos atšķaida siltā pienā.
- Ja pirms mīklas mīcīšanas izsijāt miltus, pankūkas izrādīsies garšīgākas.
- Lai mīklā neveidotos kunkuļi, vispirms jāsajauc milti, olas, cukurs un sāls, un tikai tad jāpievieno šķidrums.
- Lai pagatavotu plānas pankūkas, pievienojiet mīklai vairāk olu.
- Pankūkas ir daudz mīkstākas un garšīgākas, ja katru pankūku pārziež ar izkausētu sviestu.
- Ja jūs cepjot pankūkas izmantojat cepjamo sodu kopā ar paniņām, tad cepamā soda noņems paniņu skābās īpašības, tādējādi piešķirot pankūkām labāku garš.
Kādi pildījumi ir piemēroti pankūkām
Pildījums pankūkām var būt gan salds, gan sāļš. Saldiem pildījumiem ļoti piemērots ir ogu vai augļu ievārījums, medus, iebiezinātais piens, kā arī zemesriekstu un sezama pasta, kļavu sīrups.
No sāļiem pildījumiem ideāli piemērotas ir sālītas zivis un ikri. Pankūkas ēd arī ar gaļas, dārzeņu un sēņu pildījumu.
Pankūkas var pasniegt ar raudzētiem piena produktiem – skābo vai saldo krējumu, jogurtu un biezpienu.
Interesanti fakti par pankūkām
- Saskaņā ar vēstures pētījumiem pankūkas parādījās 1005. gadā.
- Indijā pankūkas gatavo no rīsiem un lēcu miltiem. Tos pasniedz maizes vietā vai kā piedevu pie pamatēdieniem.
- Franči ēd pankūkas, sarullētas tūbiņās, kuru iekšpusē var būt visdažādākie pildījumi: no saldā krējuma līdz jūras velšu kokteilim.
- Austrālijas pankūkām ir mazs diametrs — apmēram 75 mm. Tos pasniedz desertā ar saldajām mērcēm, putukrējumu un ievārījumu.
- Pankūku ēšanas rekordu uzstādīja krievs Andrejs Smirnovs no Sanktpēterburgas. 2008. gadā viņš stundas laikā apēda 73 pankūkas, kuru kopējais svars bija vairāk nekā 2 kg.
- Ginesa rekordu grāmatā atrodama informācija par milzu pankūku, kas cepta Anglijas pilsētā Ročdeilā. 15 m garas un 2,5 m augstas pankūkas svars bija 3 tonnas.
- Viljamam Šekspīram ļoti garšojušas tieši pankūkas. Starp citu, viņš tās bieži pieminējis arī savās lugās.
- Pirms rauga un sodas pufīgāku pankūku cepšanai kā slepeno sastāvdaļu esot lietojuši sniegu, jo tas pankūkas esot padarījis gaisīgas un mīkstas.
Pankūku receptes
Šajā sadaļā esam apkopojuši dažādas pankūku receptes: kartupeļu, ķirbju, banānu, diētiskās un citas. Mūsu norādījumi palīdzēs ātri un vienkārši pagatavot garšīgas, plānas un biezas pankūciņas ar kefīru vai pienu.