Kā pagatavot skābeņu zupu: 12 oriģinālas receptes

Skābeņu zupa, iespējams, ir vismīļākā pavasara vieglā zupa. Tas ir vienlīdz labs gan karsts, gan auksts. Šīs zupas galvenā sastāvdaļa, protams, ir skābenes.

Klasiskā skābeņu zupa

Klasiskā skābeņu zupa ar olu ir tradicionāls krievu ēdiens, ko gatavo vasarā.

Klasiskā skābeņu zupa

Sastāvdaļas:

  • kūpinājums;
  • skābenes;
  • burkāns;
  • pus sauja auzu pārslas;
  • sīpols;
  • 2 kartupeļi;
  • ola;
  • garšvielas (sāls, pipars, smaržīgais pipars kāds un lauru lapas).

Pagatavošana:

  1. Kā jau ierasts, sākam ar buljonu. Šoreiz ņēmu kūpinātu ribiņu, bet der arī svaigas. To sagriezt vajag gabalos un ūdenī iekšā, lai varās. Jāseko, vai nav putas, ja ir, tad nosmeļam un kad vairs jaunas nerodas, tad klāt burkānu, garšvielas un sīpolu un viss virums, lai vāras savā nodabā pusotru stundu uz nelielas uguns.
  2. Kad noteiktais laiks pagājis, buljons jau ieguvis sev raksturīgo izskatu.
  3. No turienes izķeksējam gaļas gabalus un sīpolu ar burkāniem, pēdējos divus atdot rukšiem, bet gaļa lai pastāv un atdziest.
  4. Tagad īstais brīdis pievienot samērā smalki sagrieztus kartupeļus un pus sauju ar auzu pārslām, var izmantot arī grūbas. Daudzums arī atkarīgs no tā, vai esat tumīgu zupu mīļotājs, es tāds neesmu un tāpēc auzas ir tīri simboliski.
  5. Pagājušas 10 -15 minūtes un gaļa ir atdzisusi, to noņemt var labi no kauliem un sagriezt gabaliņos un likt atpakaļ zupā. Tagad lieku arī sagrieztās skābenes un piparus.
  6. Paralēli jāliek vārīties olas, jo kā viens prātvēders teica: «Skābeņu zupa var būt bez skābenēm, bet tā nevar būt bez olām!». Citiem tīk jēlu olu iesist zupā un ļaut izvārīties, bet es labāk novāru tās atsevišķi un piebirdinu jau šķīvi, cik nu tobrīd gribās.
  7. Tagad viss vēl jāpavāra minūtes divdesmit un pēc tam jāatstāj uz stundiņu ievilkties. Gatavs!

Tas ir interesanti!
Beta-karotīns, tanīni, B, K, H, C un E vitamīni – visas šīs labvēlīgās vielas atrodamas skābenēs. Turklāt tas satur kāliju, magniju, nātriju, fosforu, cinku, jodu, fluoru, mangānu un citas minerālvielas.

Garšīgā skābeņu zupa ar žāvētām ribiņām

Bagātīga zupa ar skābenēm un ribiņām priecēs ar savu uzturvērtību, oriģinālo garšu un aromātu. Pasniedz pie vakariņu galda ar krējumu un maizi.

Garšīgā skābeņu zupa ar žāvētām ribiņām

Sastāvdaļas:

  • 1 kg žāvētu ribiņu;
  • 4 kartupeļi;
  • 2 burkāni;
  • 1 sīpols;
  • sauja miežu putraimu;
  • 400 g skābeņu;
  • dilles, pētersīļi;
  • paipalu olas dekorēšanai.

Pagatavošana:

  1. Žāvētās ribiņas vāra tik ilgi, līdz gaļa atlec no kauliem.
  2. Tikmēr uz pannas apcep sīpolus un sarīvētus burkānus, ko pēc tam pievieno buljonam.
  3. Tad pieliek kubiņos sagrieztus kartupeļus, arī miežu putraimus, kas zupu padara tumīgāku, un vāra, līdz tie mīksti.
  4. Beigās pievieno smalki sagrieztas skābenes, kārtīgu sauju smalki sagrieztu diļļu un pētersīļus.
  5. Zupu pasniedz, dekorējot ar cieti vārītām paipalu olām.

Skābeņu zupa ar rīsiem

Viegli pagatavojama, sātīga un aromātiska zupa ar rīsiem un skābenēm būs gardas vakariņas visai ģimenei.

Skābeņu zupa ar rīsiem

Sastāvdaļas:

  • gaļas buljons — 3 l;
  • skābenes — 200 g;
  • kartupeļi — 500 g;
  • rīsi — 4 ēdamkarotes;
  • burkāns — 150 g;
  • sīpols — 150 g;
  • vistas ola — 5 gab;
  • skābais krējums — 200 g;
  • zaļie sīpoli — pēc garšas;
  • sāls — pēc garšas;
  • lauru lapa — pēc garšas.

Pagatavošana:

  1. Kartupeļus nomizo, sagriež kubiņos.
  2. Burkānus nomizo, sagriež šķēlēs.
  3. Sīpolu nomizo, iegriež šķērsām.
  4. Kartupeļus, burkānus un sīpolus liek katliņā ar verdošu buljonu un vāra 10 minūtes.
  5. Pievieno rīsus, sāli un vāra vēl 10 minūtes.
  6. Vāra olas, nomizo, atdala dzeltenumus.
  7. Vāveres rupji sagriež.
  8. Dzeltenumus sasmalcina ar skābo krējumu līdz viendabīgai masai un pievieno pannai.
  9. Tad pievieno vāveres un lauru lapu, vāra 2 minūtes.
  10. Skābenes un zaļo sīpolu sasmalcina, pievieno katlam, uzvāra, noslēdz gāzi un atstāj uz 15 minūtēm.

Garšīgā skābeņu zupa ar cūkgaļu
Skābeņu zupas vārīšana neaizņem daudz laika, un tai ir vienkāršas instrukcijas. Zupa izrādās ir sātīga un ļoti garšīga.

Viegli pagatavojama skābeņu zupa ar tomātiem

Aromātiska skābeņu zupa ar tomātiem, pasniedz siltu vai karstu. Lai ēdiens izskatītos interesantāks, lej zupu skaistos šķīvjos.

Skābeņu zupa ar tomātiem

Sastāvdaļas:

  • 100 g skābeņu;
  • 2 kartupeļi;
  • 2 tomāti;
  • 1/2 neliela sīpola;
  • sāls;
  • pipari;
  • 1 glāze buljona (var no kubiņa);
  • eļļa cepšanai;
  • 1 ēdamkarote skābā krējuma.

Pagatavošana:

  1. Kartupeļus nomizo, sagriež gabaliņos un vienā glāzē buljona vāra mīkstus.
  2. Īsi pirms vārīšanas beigām pievieno sagrieztas skābenes.
  3. Sīpolu sasmalcina, tomātus sagriež gabalos, abus sakarsētā eļļā pasautē, tad izberž caur sietu un pievieno zupai.
  4. Pēc garšas vēl piemet sāli un piparus.
  5. Pirms ēšanas zupas šķīvī ieliek karoti krējuma.

Ka gatavot skābeņu zupa ar miežu putraimiem

Skābeņu zupa ar miežu putraimiem un žāvētu ribiņu — gardas un veselīgas vakariņas visai ģimenei.

Skābeņu zupa ar miežu putraimiem

Sastāvdaļas:

  • 150 g miežu putraimu;
  • 2 -4 vidēja lieluma kartupeļu;
  • 250 g žāvētu ribiņu;
  • 150 -200 g mājas sālītas skābenes burciņā;
  • vārītas olas (atkarībā no ēdāju daudzuma);
  • sāls;
  • krējums;
  • ūdens.

Pagatavošana:

  1. Sagatavojam visu nepieciešamo!
  2. Katlā lejam ūdeni, gaidām līdz tas sāk vārīties. Ūdens daudzums atkarīgs no tā vai vēlaties šķidru zupu vai biezu. Kamēr gaidām, bļodiņā noskalo putraimus, vairākas reizes līdz ūdens paliek daudz maz caurspīdīgs.
  3. Katlā liekam putraimus. Vārām 10 min, tad pievienojam kubiņos sagrieztus kartupeļus.
  4. Ik pa laikam noņemam putas. Pēc 10 min pievienojam žāvētas ribiņas.
  5. Vārām vēl ~20-25min.
  6. Beigās pievienojam skābenes. Pavārām vēl 5 min. Ja nepieciešams, pievienojam sāli.
  7. Zupu lej bļodā, pievieno uz pusēm sagrieztu vārītu olu, krējumu.

Sātīga skābeņu zupa ar cūkgaļu

Sātīga, aromātiska un vitamīniem bagāta skābeņu zupa ar cūkgaļu ir piemērota pusdienām vai vakariņām.

Sātīga skābeņu zupa ar cūkgaļu

Sastāvdaļas:

  • 500 g cūkgaļas;
  • 400 g skābeņu;
  • 3 kartupeļi;
  • 1 burkāns;
  • 1 sīpols;
  • 2 l ūdens;
  • sāls;
  • cukurs.

Pagatavošana:

  1. Cūkas gaļu vāra ūdenī, pievieno taukos apceptu, sasmalcinātu sīpolu un burkānu, mazās, plānās šķēlītēs sagrieztus kartupeļus (kartupeļiem jāsavārās, tie domāti zupas tumēšanai).
  2. Kad kartupeļi mīksti, pievieno sagrieztas skābenes, sāli, mazliet cukura un vāra zupu gatavu.
  3. Galdā pasniedz ar krējumu. Ja vēlas, katrā porcijā ieliek 1/2 cieti vārītas olas.

Skābeņu zupa ar frikadelēm

Skābeņu zupa ar frikadelēm — viegli pagatavojams, ļoti garšīgs un veselīgs.

Skābeņu zupa ar frikadelēm

Sastāvdaļas:

  • 7 kartupeļi;
  • 3 lauru lapas;
  • 5-6 smaržīgie pipari;
  • 600 g cūkgaļas maltā gaļa;
  • sāls;
  • malti melnie pipari;
  • muskatrieksts;
  • 2 saujas skābenes;
  • sīpolloku buntīte;
  • diļļu buntīte;
  • 2 olas.

Pagatavošana:

  1. Nomizo kartupeļus, sagriež gabaliņos. Liek katlā, pārlej ar ūdeni, pievieno sāli, lauru lapas, smaržīgos piparus un vāra, līdz kartupeļi ir puslīdz gatavi.
  2. Pa to laiku sagatavo maltās gaļas bumbiņas. Gaļai pievieno sāli, piparus, muskatriekstu, tad visu samīca viendabīgā masā un no masas veido bumbiņas.
  3. Liek frikadeles katlā. Kad tās uzpeld, katlā ber sakapātus zaļumus un sasmalcinātas skābenes. Nogriež liesmu.
  4. Olas iesit bļodiņā, ar dakšu viegli sakuļ, sakultās olas ar karoti pakāpeniski ielej un iemaisa verdošajā zupā. Uzliek katlam vāku un ļauj zupai ievilkties 10 minūtes.
  5. Lej zupu šķīvjos, pārkaisa ar svaigiem zaļumiem, pievieno skābo krējumu.

Padoms!
Skābenes nav ieteicamas grūtniecēm un sievietēm zīdīšanas laikā, kā arī cilvēkiem, kas cieš no nieru slimībām.

Skābeņu zupa ar grūbām un cūkgaļu

Apetītes miežu skābeņu zupa ir ideāli piemērota pusdienām vai vakariņām.

Skābeņu zupa ar grūbām un cūkgaļu

Sastāvdaļas:

  • 200 g grūbu;
  • 250 g cūkgaļas;
  • 800 g ūdens;
  • 300 g skābeņu;
  • 30 g burkānu;
  • 20 g sīpolu;
  • 10 g pētersīļu;
  • 20 g sviesta;
  • 2 olas;
  • sāls;
  • skābais krējums;
  • dilles.

Pagatavošana:

  1. Iemērciet ūdenī grūbas uz 6 — 8 stundām vai atstājiet tas mirkstam uz nakti, tad nokāsiet.
  2. Sagrieziet cūkgaļu vienādos gabaliņos un ielieciet to katliņā, pievienojiet ūdeni un uzlieciet vāku. Vāriet līdz gaļa ir mīksta.
  3. Sagrieziet skābenes, sīpolus un burkānus un apcepiet tos sviestā kopā ar grūbām, pētersīļiem un sāli. Visu kopa ielieciet katlā, kurā vārās gaļa un vāriet līdz gaļa un dārzeņi ir pilnība gatavi.
  4. Pirms pasniegšanas uzberiet sasmalcinātas dilles, ielieciet karoti skābā krējuma katrā porcijā.

Veselīgs skābeņu zupa ar liellopa gaļu

Garda, sātīga, vitamīnu zupa ar skābenēm un liellopu gaļu ir populārākais pirmais ēdiens, sākoties pavasarim.

Veselīgs skābeņu zupa ar liellopa gaļu

Sastāvdaļas:

  • 600 g liellopa gaļas ar kaulu;
  • 2 tējkarotes universālās garšvielas;
  • 4-5 kartupeļi;
  • 1 burkāns;
  • garšsaknes (pētersīļa vai selerijas sakne, sīpols, puravs);
  • 200 g skābeņu;
  • pipari, cukurs.

Pagatavošana:

  1. Gaļu pārlej ar 1,5 l auksta ūdens, uzvāra, noputo, pievieno garšsaknes un turpina lēni vārīt.
  2. Pievieno arī universālo garšvielu un vāra, līdz gaļa ir mīksta (apmēram 2 stundas).
  3. Tad gaļu izņem, buljonu nokāš.
  4. Nomizotus kartupeļus sagriež gabaliņos, burkānu sagriež ripiņās, liek buljonā un vāra 15–20 minūtes.
  5. Tad pievieno sagrieztas skābenes, uzvāra, pēc garšas pieber sāli, cukuru un piparus.
  6. Gaļu sagriež gabaliņos un liek gatavā zupā.

Diētiskā skābeņu zupa

Skābju zupas diētisko versiju novērtēs tie, kas seko līdzi figūrai.

Diētiskā skābeņu zupa

Sastāvdaļas:

  • sāls pēc garšas;
  • 1 neliela sauja auzu pārslu;
  • 1,5–2 l dārzeņu vai vistas buljona;
  • 1–2 vidēji burkāni;
  • 1–2 saujas svaigu skābeņu;
  • 4 kartupeļi;
  • puse no vidēja purava;
  • 2–3 vārītas olas;
  • 1–2 lauru lapas;
  • sviests vai eļļa cepšanai.

Pagatavošana:

  1. Auzu pārslu vietā var likt arī putraimus vai grūbas, bet jāņem vērā, ka tās iepriekš jāizmērcē un tās vārās ilgāk, tāpēc jāpievieno buljonam zupas vārīšanās sākumā.
  2. Katlā lej buljonu un liek vārīties. Sagriež ripiņās burkānus un puravu, bet kartupeļus – kubiņos. Kad buljons sāk vārīties, liek iekšā burkānus, kad burkānu pusmīksti, pievieno kartupeļus.
  3. Pannā sakarsē mazliet sviestu un apcep sagriezto puravu. Pievieno zupai. Pieliek arī auzu pārslas. Piemet sāli, ja nepieciešams. Vāra līdz visas zupas mīkstas.
  4. Katlu noņem no uguns, pieliek vidēji smalki sagrieztas skābenes un izmaisa. Pasniedz ar vārītu olu – pusi vai ceturto daļu. Olu var arī sarīvēt uz rupjas rīves.

Veģetārā skābeņu zupa bez gaļas

Šī gardā skābeņu zupa bez gaļas ir piemērota liesai vai veģetārai ēdienkartei.

Veģetārā skābeņu zupa bez gaļas

Sastāvdaļas:

  • 0.5 l ūdens;
  • 1 ēd. k. putraimu;
  • 1 burkāns;
  • 1 vidēja lieluma kartupelis;
  • 1 sauja skābeņu;
  • 1 ēd. k. miltu;
  • 1-2 ēd. k. sviesta;
  • 1-2 vārītas olas;
  • nedaudz skābā krējuma.

Pagatavošana:

  1. Ķeras pie zupas galvenās — skābenēm. Skābenes nomazgā, sagriež un liek katlā.
  2. Ēdamkaroti miltu sajauc ar nelielu daudzumu auksta ūdens un pievieno zupai. Visbeidzot pieliek sviestu.
  3. Zupu lej šķīvī, tai pievieno kapātas vārītas olas un nedaudz skābā krējuma.

Mazkaloriju skābeņu zupa ar nātrēm

Vitamīniem bagāta un garda zupa, kas sniegs pavasarī tik nepieciešamo enerģiju.

Mazkaloriju skābeņu zupa ar nātrēm

Sastāvdaļas:

  • 2 l ūdens;
  • 500 g vistas šķiņķa;
  • 250 g skābeņu;
  • 150 g nātru;
  • 100 g burkānu;
  • 130 g kartupeļu;
  • pētersīļu sakne;
  • 70 g sīpola;
  • 50 g sviesta;
  • 4 paipalu olas;
  • lauru lapas;
  • zaļumi;
  • sāls, pipari pēc garšas.

Pagatavošana:

  1. Skābenes un nātres applaucē ar verdošu ūdeni, sagriež strēmelītēs.
  2. Uzvāra vistas buljonu.
  3. Sīpolus, kartupeļus, pētersīļu sakni nomizo un sagriež gabaliņos.
  4. Burkānu nomizo, sagriež ripiņās.
  5. Sīpolus un burkānus apcep sviestā.
  6. Kartupeļus, burkānus, sīpolus, pēterasīļu sakni liek verdošā buljonā un vāra, līdz dārzeņi mīksti.
  7. Beigās pievieno skābenes un nātres, lauru lapu, piparus, sāli.
  8. Pasniedz ar vārītam paipalu olām un pārkaisa ar zaļumiem.

Uzmanību!
Pārmērīgs skābenes patēriņš var izraisīt nierakmeņus, podagru un osteoporozi.

Dalīties ar draugiem
Novērtē recepti
TOPrecepte.lv