Griķi ir noderīgi bērniem, veciem cilvēkiem un tiem, kas atveseļojas pēc slimības. Tas satur maz ogļhidrātu un lielu daudzumu olbaltumvielu, aminoskābju un šķiedrvielu. Garšas ziņā tas ir ideāli apvienots ar daudziem produktiem. Tāpēc graudaugu cienītāji var iepriecināt sevi un savu ģimeni ar veselīgu un aromātisku griķu zupu.

Griķu zupa receptes

Griķiem nav nepieciešama īpaša sagatavošana. Pirms nosūtīšanas uz buljonu pietiek ar to šķirošanu un izskalošanu.

Ja rezultātā nepieciešams iegūt mazāk kaloriju zupu, tad dārzeņus pirms pievienošanas nav nepieciešams apcept. Lai piešķirtu bagātīgāku garšu, griķu graudus var kalcinēt sausā pannā. Cep tos, līdz graudi sāk sprakšķēt.

Cik ilgi griķi vārās zupā

Vidējais griķu gatavošanas laiks ir praktiski tāds pats kā otro ēdienu receptēs ar šo produktu. Tas ir apmēram 15-20 minūtes. Galvenais ir likt griķus stingri pēc receptes, jo tie turpina uzsūkt ūdeni arī pēc vārīšanas beigām. Izrādās, ka griķi jāpievieno kopā ar kartupeļiem vai nedaudz vēlāk. Vēl viena iespēja ir to ieviest jau vārītu zupas gatavošanas beigās.

Cik ilgi gatavot griķu zupu

Griķu zupas gatavošanas laiks ir atkarīgs no gaļas veida, no kuras plānots gatavot buljonu. Zupai parasti ņem cūkgaļu vai vistu, nedaudz retāk — tītaru, liellopu un teļa gaļu. Gaļu labāk izvēlēties uz kaula, lai buljons iznāktu smaržīgs un bagātīgs.

Griķu zupas ar gaļu gatavošanas laiks ir aptuveni divas stundas. 1,5 stundas no tām ir buljona vārīšanas laiks.

Griķu zupas ar vistu gatavošanas laiks ir aptuveni 1,5 stundas.

Griķu zupas kalorijas

Griķu zupas kaloriju saturs ir atkarīgs no sastāvdaļām. Ja tiek izmantoti minimāli produkti un liesa gaļa, tad uz 100 gramiem iznāk tikai 30-50 kcal. Bet, ja receptē ir cūkgaļa vai siers, ēdiena uzturvērtība ievērojami palielinās līdz 150 kcal. Protams, šie skaitļi ir ļoti nosacīti, taču ar to palīdzību ir ļoti viegli saprast, kura opcija ir piemērota svara zaudēšanai.

Griķu zupa: klasiskā recepte

Griķu zupa pēc klasiskās receptes tiek pagatavota uz vistas gaļas bāzes. Šāds ēdiens ir ļoti labi un viegli sagremojams, neatstājot aiz sevis ne smaguma sajūtu vēderā, ne citas nepatīkamas sajūtas. Tajā pašā laikā tas tiek pagatavots salīdzinoši ātri un vienkārši, lai ar minimālu piepūli un laiku varētu pagatavot sātīgas un barojošas vakariņas.

Sastāvdaļas:

  • Vistas krūtiņa — 500 g.
  • Baltais sīpols — 2 gab.
  • Burkāni — 3 gab.
  • Kartupeļi — 4 gab.
  • Tomāti — 5 gab.
  • Griķi — 1 glāze.
  • Ūdens — 2000 ml.
  • Augu eļļa — 2 ĒK.

Pagatavošana:

  1. Sagatavojiet visas nepieciešamās sastāvdaļas. Vāra vistas krūtiņu. Kamēr tas tiek gatavots, ir nepieciešams labi izskalot griķus.
  2. Pannā apcep sīpolus un burkānus. Kartupeļus sagrieziet sloksnēs, piemēram, burkānus.
  3. Vistas buljonam pievieno griķus un vāra līdz pusgatavībai apmēram 15 minūtes, tad pievieno apceptos dārzeņus, bet pēc 10 minūtēm — kartupeļus un sasmalcinātus tomātus.
  4. Tiklīdz kartupeļi ir gatavi, zupu var ēst. Labu apetīti!

Citas receptes

Oriģinālu un tradicionālu griķu zupu recepšu izlase ar soli pa solim fotoattēliem un instrukcijām.