Auzu pārslu cepumi
Auzu cepumi ir apaļas vai ovālas formas konditorejas izstrādājumi. Deserts ir vienmērīga tumši brūna krāsa. Cepšana var ietvert auzu pārslas, sukādes, rozīnes, šokolādes skaidiņas.
Kalorijas, uzturvērtība un sastāvs
Auzu pārslu cepumu kaloriju saturs ir aptuveni 437 kcal uz 100 gramiem produkta atkarībā no receptes.
- Olbaltumvielas — 6,5 g
- Tauki — 14,4 g
- Ogļhidrāti — 71,8 g
- Glikēmiskais indekss — 57
Izskatu vēsture
Auzu cepumu izcelsmi mūsdienās ir diezgan grūti noteikt. Jau kopš seniem laikiem dažādu pasaules tautu virtuvēs pastāv tūkstošiem dažādu šī bagātīgā mīklas izstrādājumu recepšu. Vietās, kur aug auzas, šādi cepumi ir diezgan tradicionāli. Skotijā to cep kopš 17. gadsimta. Pirmā pasaules kara laikā auzu pārslu cepumus pat iekļāva britu armijas karavīru ikdienas uzturā.
Pirmā cepuma recepte bija pavisam vienkārša: auzas sajauca ar ūdeni un cep uz atklātas uguns.
Noderīgas īpašības
Pateicoties uztura šķiedrvielu saturam, auzu pārslu cepumi pozitīvi ietekmē gremošanu, ilgstoši piesātina organismu, izvada toksīnus un holesterīnu. Auzu cepumi stimulē smadzeņu darbību un uzlabo nervu sistēmas.
Deserts nav ieteicams diabēta slimniekiem, ar tendenci uz lieko svaru un atsevišķu sastāvdaļu nepanesamību.
Kā garšo auzu pārslu cepumi?
Auzu pārslu cepumiem ir salda, pikanta garša un drupana, nedaudz raupja graudaina tekstūra. Svaigiem auzu pārslu cepumiem ir mīksta serde un kraukšķīgas malas.
Kā ēst auzu pārslu cepumus
Auzu cepumus pasniedz pie tējas vai kafijas, ēd brokastīs vai kā uzkodu ar pienu, kefīru, jogurtu.
Reti kurš zina, bet auzu pārslu cepumus ēd ne tikai tējas dzeršanas laikā, tos var izmantot visneparastākajās kombinācijās. Piemēram, šis saldums lieliski sader ar lasi, sieru un krēmzupām.
Kā un cik daudz uzglabāt
Auzu pārslu cepumus uzglabā sausā vietā, kas nav pasargāta no tiešiem saules stariem, cieši noslēgtā iepakojumā. Uzglabāšanas laiks ir 7-10 dienas.
Klasiskā recepte
Auzu cepumi ir viegli pagatavojams deserts. Tas izrādās ļoti smaržīgs un kraukšķīgs.
Sastāvdaļas (4 porcijas):
- Auzu pārslas — 200 g
- Vistas olas — 2 gab
- Cukurs — 100 g
- Kviešu milti — 2 ĒK
- Sviests — 100 g
- Cepamais pulveris — TK
Pagatavošana:
- Dziļā bļodā sajauc auzu pārslas, miltus, mīkstu sviestu, olas, cukuru un cepamo pulveri.
- Visas sastāvdaļas labi samaisa, lai iegūtu viendabīgu masu.
- Cepešpannu izklāj ar cepampapīru. Mīklu veido vēlamajā formā un liek uz cepešpannas.
- Cep 10 minūtes cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 180-200°C.