Smūtijs: 65+ vienkāršas un ļoti garšīgas receptes
Smūtijs (no angļu vārda «smooth») ir augļu vai dārzeņu dzēriens, kas sablenderēts ar blenderi līdz viendabīgai masai. Atšķirība no piena kokteiļa ir tāda, ka smūtija pagatavošanā netiek izmantots cukurs – turklāt ne vienmēr sastāvā ir iekļauts piens.
Kādas ir smūtija priekšrocības?
- Viena smūtiju porcija ļauj papildināt organisma ikdienas nepieciešamību pēc vitamīniem.
- Ja nevari iedomāties savu dzīvi bez saldumiem, tad augļu kokteilis, pievienojot karoti medus, būs lieliska veselīga alternatīva ātrajiem ogļhidrātiem, kas nebūt nav veselīgi.
- Smūtijos ir ļoti maz kaloriju, bet tajā pašā laikā tas spēj remdēt izsalkuma sajūtu uz ilgu laiku, tāpēc bieži tiek iekļauts dažādās tievēšanas programmās.
- Svaigi pagatavoti kokteiļi labvēlīgi ietekmē vispārējo ķermeņa stāvokli, dod enerģiju un piepilda ar vitamīniem.
- Smūtijs aktivizē smadzeņu darbību un uzlabo atmiņu.
No kā tiek gatavoti smūtiji?
Smūtijus gatavo no svaigiem dārzeņiem, ogām vai augļiem, sasmalcinātiem mikserī vai blenderī, pievienojot piena produktus vai ledu. Šis dzēriens satur daudz svarīgu mikroelementu un vitamīnu, tāpēc tas bieži tiek iekļauts, piemēram, svara zaudēšanas uzturā. Dzēriens var būt vienkomponents vai vairāku sastāvdaļu. Augļu kokteiļus bieži gatavo ar zemenēm, banāniem un kivi. Turklāt pievienot arī zaļo tēju, riekstus, medu vai auzu pārslu. Dārzeņu kokteiļus bieži gatavo no burkāniem, seleriju un bietēm.
Kā pagatavot smūtiju?
Lai pagatavotu gardu un veselīgu smūtiju, vispirms ir nepieciešams labs blenderis. Otrs smūtija gatavošanas noteikums ir domāt par kopējo sastāvdaļu kombināciju – piemēram, banānus var kombinēt ar medu un auzu pārslām, bet auzu pārslas nekad nesavienot ar zaļajiem dārzeņiem.
Pagatavošanas noteikumi:
- Pilna tauku satura piena un skābā krējuma vietā izmantojiet zema tauku satura jogurtu, bezlaktozes dzērienus vai vienkārši minerālūdeni.
- Katram dārzeņu smūtija šķidruma litram izmantojiet ne vairāk kā trīs dārzeņus, katram augļu smūtija litram ne vairāk kā divus augļus.
- Dārzeņu smūtijus var atstāt bez sāls, bet pievieno šķipsniņu sausu jūraszāļu vai garšvielu (ingveru, piparus, kanēli, kurkumu un citas).
Interesanti fakti par smūtijiem
- Smūtiju vēsture aizsākās pagājušā gadsimta 30. gados, taču tā netika uzreiz novērtēta. Tikai 60. gadu beigās aktīva veselīga dzīvesveida popularizēšana un vērienīga reklāmas kampaņa padarīja šo dzērienu populāru. Viņi sāka to pārdot burtiski ik uz soļa: kafejnīcās, lielos lielveikalos un mazos veikalos.
- Par smūtiju dzimteni tiek uzskatīta Latīņamerika, kur pirmo reizi radās tradīcija gatavot dzērienus no sasmalcinātiem augļiem ar ledu.
- Smūtijs uzlabo ādas, matu, nagu un zobu stāvokli, pateicoties tā bagātīgajam vitamīnu un minerālvielu sastāvam.
Smūtijs receptes
Šajā sadaļā esam apkopojuši dažādas smūtiju receptes gatavošanai mājās. Mūsu instrukcijas palīdzēs ātri un vienkārši pagatavot šos gardos dzērienus.