Šajā sadaļā iepazīsies ar dažādām pupiņu zupas receptēm savam pusdienu galdam. Visi no tiem ir viegli pagatavojami, un tie vienmēr izrādās ar izcilu garšu. Turklāt pupiņu zupa ir veselīga un sātīga.

Pupiņu zupas receptes

Kā pareizi izmērcēt pupiņas

Jebkura ēdiena gatavošanas no sausām pupiņām īpatnība ir tāda, ka tas vispirms ir jāiemērc vairākas stundas. Šis ir svarīgs noteikums, kas ļaus pagatavot ne tikai garšīgu, bet arī veselīgu ēdienu bez nepatīkamām sekām. Ūdenī nonāks visas kaitīgās vielas, arī kompleksie cukuri, kas apgrūtina pupiņu apstrādi, radot diskomfortu.

Sākumā pupiņas rūpīgi jānomazgā un jāizšķiro.

Tagad jūs varat pāriet uz mērcēšanu. Ir divi veidi, kā to izdarīt.

Pirmais veids ir ilgstoša mērcēšana
Ielieciet pupiņas lielā traukā un pārklājiet ar ūdeni. Ļaujiet nostāvēties 8-10 stundas (pupiņām vajadzētu palielinās 2 līdz 3 reizes). Šajā laikā jums vairākas reizes jāiztukšo ūdens. Ja mērcēt pa nakti, tad šķidrumam pievieno sodu ar ātrumu 0,5 tējkarotes uz 0,5 litriem, lai šķidrums nesaskābtu.

Otrā metode ir ātra mērcēšana
Nomazgātās pupiņas pievieno lielā katliņā, pārlej ar ūdeni proporcijā 1 pret 3, šķidrumu uzvāra un izslēdz gāzi. Ļaujiet nostāvēties karstā ūdenī 1 stundu. Pēc tam turpiniet gatavot.

Ja trauku plānojat gatavot ilgi – apmēram 4 stundas, tad mērcēšanu var izlaist pavisam. Bet jums būs jāvāra uz mazas uguns un pastāvīgi jāuzrauga, lai šķidrums neizplūst.

Sarkanās pupiņas var pagatavot arī bez mērcēšanas, un, lai procesu paātrinātu, ik pēc 5 minūtēm pannā jālej 1 ēdamkarote auksta ūdens. Rezultātā tas būs gatavs apmēram 2 stundu laikā. Konservētas pupiņas tikai mazgā.

Kā pareizi vārīt pupiņas

Pēc mērcēšanas noteciniet ūdeni un noskalojiet uzbriedinātās pupiņas tekošā ūdenī. Pēc tam ielieciet to lielā katliņā un piepildiet ar ūdeni, lai tas pilnībā pārklātu pupiņas. Uzkarsē ūdeni līdz vārīšanās temperatūrai un pievieno ēdamkaroti saulespuķu vai olīveļļas, lai samazinātu putas.

Pagatavojiet pupiņas uz lēnas uguns. Gatavošanas procesā, iespējams, ik pa laikam katlam būs jāpievieno ūdens. Atkarībā no pupiņu veida, to derīguma termiņa un ūdens cietības, gatavošanas laiks var būt no 0,5 līdz 2,5 stundām.

Lai pārbaudītu, vai pupiņas ir gatavas, sasmalciniet vienu pupiņu ar dakšiņu vai pirkstiem. Ideālā gadījumā pupiņām jābūt mīkstām, bet ne biezām. Ja pupiņas joprojām ir kraukšķīgas, atstājiet tās tālāk un pārbaudiet gatavību ik pēc 10 minūtēm.

Kā pagatavot pupiņu zupu: gatavošanas noslēpumi

  1. Vāra pupiņas bez vāka, lai tās nesatumst.
  2. Gatavošanas laikā ūdens iztvaikos un palielināsies pupiņu tilpums. Tāpēc pievienojiet karstu ūdeni.
  3. Pārbaudiet pupiņu stāvokli pēc 40 minūtēm. Vispirms izņem 3 pupiņas un pagaršo. Ja tie visi ir mīksti, tad ir gatavs. Ja kāds ir ciets, turpiniet gatavot vēl 10 minūtes. Neapstrādātas pupiņas nedrīkst lietot uzturā, jo tās satur organismam kaitīgas vielas.
  4. Sāliet pupiņas 10 minūtes pirms vārīšanas beigām, jo ​​sāls palēnina gatavošanas procesu.
  5. Ja recepte prasa pievienot etiķi vai tomātu pastu, tad pievienojiet tos zupai pēc pupiņu gatavības.

Pupiņu zupas ieguvumi veselībai

Pupiņu zupa (sarkanā un baltā) spēj normalizēt asinsspiedienu un cukura līmeni, izārstēt gastrītu, novērst dažas problēmas ar žultspūšļiem un aknām. Pupiņu zupa ir indicēta grūtniecēm, jo ​​pupiņās ir daudz dzelzs un folijskābes, kas nepieciešama normālai augļa attīstībai un augšanai. Diētas ēdienkartē jāiekļauj zupa ar pupiņām. Galu galā produkts ir maz kaloriju un veicina svara zudumu.

Pupiņu zupa: klasiska recepte

Klasiskā pupiņu zupa tiek gatavota ar gaļu un dārzeņiem. Var izmantot jebkura veida gaļu. Tikpat labi piemērota cūkgaļa, liellopa gaļa, teļa gaļa, vistas gaļa. Un, lai buljons būtu bagātāks, ņemiet gaļu uz kaula.

Sastāvdaļas:

  • Gaļa — 500 g
  • Burkāni — 2 gab.
  • Sāls — 1 tējk. vai pēc garšas
  • Malti melnie pipari — šķipsniņa
  • Kartupeļi — 4 gab.
  • Baltās pupiņas — 250 g
  • Selerijas — viens kāts
  • Sīpols — 1 gab.
  • Augu eļļa — cepšanai
  • Garšvielas — pēc garšas

Soli pa solim vāra pupiņu zupu:

  1. Vispirms izmērcējiet pupiņas.
  2. Tad piepildiet pupiņas ar ūdeni un lieciet uz plīts gatavoties.
  3. Gaļu nomazgā, sagriež šķēlēs, piepilda ar ūdeni un vāra pēc vārīšanās uz mazas uguns.
  4. Nomizo vienu burkānu un sagriež pusgredzenos.
  5. Kartupeļus nomizo un sagriež kubiņos.
  6. Pievienojiet dārzeņus buljonam, kad tas ir gatavs.
  7. Otro burkānu un sīpolu nomizo, smalki sagriež un apcep uz pannas eļļā.
  8. Nosūtiet apceptos dārzeņus uz pannas, 10 minūtes pēc kartupeļu pievienošanas.
  9. Vāra zupu 20 minūtes un pārkaisa ar sāli, maltiem pipariem, lauru lapu.
  10. Turiet zupu uz uguns 5 minūtes, noņemiet no plīts un atstājiet ievilkties vēl 15 minūtes.

Citas receptes