Veģetārā griķu zupa

Griķu zupa ir ukraiņu un baltkrievu virtuves ēdiens. To gatavo ar gaļu, pievieno liellopu vai cūkgaļu. Gavēņa laikā varat pagatavot dārzeņu variantu. Griķi ir viegli sagremojamu olbaltumvielu un ogļhidrātu avots. Pirms gatavošanas graudaugus ieteicams šķirot un izskalot, lai noņemtu bojātos graudus, kā arī tos aizdedzināt sausā pannā. Tātad tas atklās savu aromātu un būs drupans, un zupa ar pareizi pagatavotiem griķiem nekļūs tumšāka.

Sastāvdaļas
Porcijas: +3
  • Ūdens 2500 ml
  • Kartupelis 2 gab
  • Burkāns 1 gab
  • Griķi 85 g
  • Augu eļļa 2 ĒK
  • Dilles 15 g
  • Lauru lapa 3 gab
  • Malti melnie pipari 2 gab
  • Sāls  pēc garšas
Uzturvērtība uz 100 g
Kalorijas: 27 kcal
Olbaltumvielas: 0.59 g
Tauki: 1.31 g
Ogļhidrāti: 3.41 g
Pagatavošana
40 min.Drukāt
  • Kartupeļus un burkānus nomizo un nomazgā. Kartupeļus sagriež vidēja lieluma kubiņos, burkānus sarīvē uz rupjās rīves. Noskalo dilles un smalki sakapā. Sīpolu nomizo, noskalo un smalki sagriež. Griķus ieber caurdurī un noskalo. Kartupeļus iemērciet katlā ar ūdeni un vāriet 10-15 minūtes pēc vārīšanās.
  • Uzliek katlu uz lielas uguns. Uzvāra tajā ūdeni un pievieno griķus. Samaziniet siltumu un pagatavojiet graudaugus 15-20 minūtes.
  • Pannā ielej augu eļļu. Labi uzkarsē un karstā eļļā liek sīpolus un burkānus. Sautējiet dārzeņus 5 minūtes, līdz tie ir viegli karamelizēti.
  • Pannā ar griķiem pielej vēl ūdeni, pārliek kartupeļus, pievieno lauru lapu, apceptos dārzeņus. Visas sastāvdaļas kopā vāra vēl 10 minūtes. Pārbaudiet kartupeļu un griķu gatavību, pievienojiet sāli un piparus. Izslēdziet uguni un ļaujiet zupai ievilkties 10 minūtes.
  • Pirms pasniegšanas no zupas izņem lauru lapu. Griķu liesu zupu lej bļodiņās, pārkaisa ar sasmalcinātām dillēm un pasniedz.

Padoms!
Zupas pagatavošanai izmantojiet jūras, melno vai rozā sāli. Jo mazāk attīrīts un apstrādāts sāls, jo labvēlīgāks tas ir organismam.

Dalīties ar draugiem
Novērtē recepti
TOPrecepte.lv