Maizes zupa: TOP 9 vienkāršas un garšīgas receptes

Maizes zupa ir sastopama nacionālajā dāņu, zviedru, igauņu, latviešu somu virtuvē. Rudzu maizi izmērcē vārītā karstā ūdenī, pievieno cukuru vai medu. Kad pamatne gatava, to uzsilda un pievieno šķidrā cukura sīrupā vārītas augļu šķēles un ar pūdercukuru nedaudz saldinātu putukrējumu. Zupu pasniedz aukstu. Ir daudz veidu maizes zupas. Maizes zupas nosacīti var iedalīt augļos (atkarībā no konkrētiem pievienotajiem augļiem), alū, šokolādē u.c.

Maizes zupa

Šķiet, ka šis deserts ir viens no tiem, kuru baudījis būs gandrīz ikviens, ja ne tagad, tad skolas solā sēžot gan! Ir vērts pamēģināt!

Maizes zupa

Sastāvdaļas:

  • 600 g rupjmaizes;
  • 8 glāze/s ūdens;
  • 130 g cukura;
  • 100-150 g žāvētu augļu (āboli, aprikozes, rozīnes, melnās plūmes);
  • 70 g dzērveņu (var arī nebūt);
  • kanēlis;
  • 1 glāze/s putukrējuma.

Pagatavošana:

  1. Klona maizi (bez garozas) cepeškrāsnī apbrūnina brūnu, pārlej ar verdošu ūdeni un slēgtā traukā atstāj apmēram stundu.
  2. Pēc tam maizi ar visu šķidrumu izberž caur sietu, pievieno cukuru, garšvielas, noskalotus kaltētos augļus un dzērveņu sulu, vāra, līdz augļi mīksti.
  3. Pasniedz aukstu ar saputotu putukrējumu. Izdekorē ar augļiem, kanēli vai kakao. Lai labi garšo!

Rupjmaizes zupa ar kunkulīšiem

Maizes zupu tik tiešām ir viegli pagatavot! Šajā ēdienā ir kaut kas ļoti latvisks – gan no senām dienām aizgūts, gan arī mūsdienīgs, seno vecmāmiņas recepti uzlabojot ar, piemēram, Indijas riekstiem. Mūsu maizes zupa ir ar speciāli atstātiem kunkulīšiem, lai var sajust maizes struktūru.

Rupjmaizes zupa ar kunkulīšiem

Sastāvdaļas:

  • 500–600 g rupjmaizes;
  • 800 ml ūdens;
  • 4–5 ēdamkarotes upeņu vai ķiršu ievārījuma;
  • 200 g žāvētu augļu un riekstu;
  • 0,5 tējkarotes malta kanēļa.

Pasniegšanai:

  • 200 ml saldā krējuma;
  • 1 tējkarote vaniļas cukura;
  • 2 ēdamkarotes cukura.

Pagatavošana:

  1. Rupjmaizes šķēles sagriež nelielos kubiņos.
  2. Ber uz cepamās pannas. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C temperatūrai un liek maizes gabaliņus grauzdēties. Maizes gabaliņus ik pa laikam apgroza.
  3. Kad maizes gabaliņi ir apgrauzdēti, tos liek katlā un pārlej ar verdošu ūdeni tā, lai maize būtu nosegta, uzliek šķīvi un patur 25–30 minūtes.
  4. Pievieno 4–5 ēdamkarotes ievārījuma un šķipsniņu kanēļa.
  5. Pievieno ar vārošu ūdeni noplaucētus žāvētos augļus. Visu samaisa.
  6. Katlu liek uz plīts un vāra ~ 25 minūtes. Ja maizes zupa kļūst pārāk bieza, pielej vēl nedaudz verdoša ūdens. Pagaršo, ja nepieciešams – pievieno vēl ievārījumu vai kanēli.
  7. Kad maizes zupa gatava, to salej trauciņos un atdzesē. Sakuļ saldo krējumu ar 2 ēdamkarotēm cukura un 1 tējkaroti vaniļas cukura. Kad saldais krējums ir sakults, ar to dekorē maizes zupu un pasniedz.

Maizes zupa ar žāvētiem augļiem un putukrējumu

Maizes zupa ir viens no tiem ēdieniem, kurš raksturīgs tieši Latvijai. Citviet pasaulē tādu neatrast un nenobaudīt, jo, kā zināms, rupjmaize, deserta galvenā sastāvdaļa, ir mūsu zemes «īpatnība». Baudi to ar gaisīgu putukrējumu vai pienu!

Maizes zupa ar žāvētiem augļiem un putukrējumu

Sastāvdaļas:

  • 500 g rudzu maize;
  • 6 glāzes ūdens;
  • 150 g žāvēti augļi;
  • 150 g brūnais cukurs;
  • dzērvenes vai svaigi spiesta citrona sula;
  • šķipsna kanēlis.

Pagatavošana:

  1. Rupjmaizes šķēles apgrauzdē no abām pusēm cepeškrāsnī (10-15 minūtes no katras puses). Ja garoza ir ļoti bieza vai melna, to apgriež — maizes zupa no tā kļūs tikai labāka!
  2. Kamēr grauzdējas maize, žāvētos augļus noskalo un, ja nepieciešams, sagriež smalkāk.
  3. Grauzdētās maizes šķēles liek katlā un pārlej ar 6 glāzēm verdoša ūdens. Ļauj maizei apmēram pusstundu nostāvēties.
  4. Izmērcēto un uzbriedināto maizi ar visu šķidrumu izberž caur vidēji rupju sietu vai ar blenderi sasmalcina. Labāk garšos, ja nebūs saberzta pārāk smalki — jājūtas rupjmaizes kriksīšiem!
  5. Pievieno žāvētos augļus un cukuru, nedaudz kanēli. Lai deserts nebūtu pliekans, pievieno nedaudz svaigas dzērvenes (var aizstāt ar svaigi spiestu citrona sulu — pāris ēdamkarotēm).

Maizes zupa ar putukrējumu

Slavenā senā maizes zupa, kas jāizmēģina visiem Rīgas viesiem, lai dalītos iespaidos par neparastu zupu ar draugiem.

Maizes zupa ar putukrējumu

Sastāvdaļas:

  • tumšā rudzu maize — 300 g;
  • žāvētas aprikozes — 190 g;
  • žāvētas plūmes — 180 g;
  • cukurs — 50 g;
  • tumši brūnais cukurs — 2 ēdamk.;
  • svaiga citronu sula — 2 ēdamk.;
  • kanēlis — 1 tējk.;
  • maltas krustnagliņas — 0.25 tējk.;
  • sāls — 0.25 tējk.;
  • putukrējums — dekorēšanai;
  • ogas — dekorēšanai.

Pagatavošana:

  1. Maizi sagriez kubiņos un liec uz cepamās pannas.
  2. Cep 180°C apmēram 15 minūtes līdz tā ir viegli grauzdēta un sausa.
  3. Liec katlā, pārlej ar verdošu ūdeni.
  4. Ļauj maizei izmirkt, tad visu ar blenderi samaļ.
  5. Pievieno gabaliņos sagrieztas aprikozes, žāvētas plūmes, cukurus, garšvielas un visu uzvāri.
  6. Uz mazas uguns visu vāri, bieži maisot, lai nepiedeg, kamēr žāvētie augļi ir mīksti.
  7. Ja vēlies pievieno vēl cukuru.
  8. Atdzesē.
  9. Pasniedz ar putukrējumu un ogām, veidojot zvēru sejiņu.

Maizes zupa ar ievārījumu

Deserts, kurā var izmantot to, kas sāk palikt lieks- nobriedušo rupjmaizi un ievārījumus, kuri palikuši pāri no pagājušās ražas. Taču rezultāts būs vienkārši lielisks!

Maizes zupa ar ievārījumu

Sastāvdaļas:

  • 250 g nobriedušas rupjmaizes;
  • pusglāze ievārījuma;
  • 1 tējkarote kanēļa;
  • putukrējums.

Pagatavošana:

  1. Maizi sagriež šķēlēs un krāsnī apgrauzdē.
  2. Tad pārlej ar 1 l uzvārīta ūdens un atstāj izmirkt.
  3. Izmirkušu izberž caur sietu vai sa­blendē ar visu šķidrumu, iemaisa ievārījumu, kanēli un uzvāra.
  4. Ja zupa šķiet par biezu, var tai pievienot uzvārītu ūdeni.
  5. Atdzesētu pasniedz ar putukrējumu, pārkaisa kanēli.
  6. Vārot zupai var pievienot rozīnes un citus žāvētus augļus un ogas.

Latviešu maizes zupa

No sakaltētas un grauzdētas rupjmaizes, garšvielām, žāvētiem augļiem un ogām vārām saldo zupu, ko ēdam atdzesētu ar sakultu putukrējumu.

Latviešu maizes zupa

Sastāvdaļas:

  • 6 šķēles rudzu rupjmaizes;
  • 100 g vai nedaudz vairāk cukura;
  • dažādi kaltētie augļi pēc izvēles;
  • šķipsna malta kanēļa;
  • 200 ml saldā krējuma 35%;
  • 1 tējkarote vaniļas cukura.

Pagatavošana:

  1. Rudzu maizes šķēles cepeškrāsnī izkaltē un apgrauzdē brūnas, liek bļodā un aplej ar verdošu ūdeni. Atstāj uz vairākām stundām vai ilgāk (var līdz nākamajai dienai) mērcēties, pirms vārīšanas izberž caur sietu. Maizi nevajadzētu blendēt, vēlams, lai tā saglabātu rudzu maizei raksturīgo struktūru un zupā justu mitrās drupačas, tad ir īstā garša.
  2. Ūdeni, kurā maize mērcējās, lej katlā, pievieno noskalotus augļus, cukuru, maizes masu, kanēli, un vāra, līdz augļi mīksti. Svarīgi zupu uzmanīt un maisīt, lai tā nepiedeg. Labāk vārīšanai izmantot katlu ar nepiedegošu virsmu vai biezu dibenu. Maize vāroties briedīs, zupa arvien sabiezēs. Beigās, ja nepieciešams, pielej vēl ūdeni, lai zupa būtu vajadzīgajā biezumā – tai jābūt mazliet krēmīgai, ne ūdeņainai. Pagaršo cukuru un kanēli, pabeidzot veidot garšu. (Ja vēlas, var pievienot nedaudz dzērveņu vai citronu sulas un citronu miziņu).
  3. Zupu atdzesē, pārklātu ar vāku, lai neveidojas cieta garoziņa. Saputo saldo krējumu ar šķipsnu cukura un vaniļas cukuru. Auksto zupu lej trauciņos un pasniedz, rotātu ar dāsnu putukrējuma karoti un kanēļa šķipsnu.

Tradicionālā maizes zupa

Šis ir nacionālais deserts Latvijā, ko pasniedz aukstu. Viņam jums ir nepieciešama rudzu maize bez rauga.

Tradicionālā maizes zupa

Sastāvdaļas:

  • 1 kg rupjmaizes;
  • 200 g rozīņu;
  • 200 g cukura;
  • 1 tējkarote kanēļa;
  • 200 g putukrējuma;
  • 300 g ābolu;
  • 100 g dzērveņu.

Pagatavošana:

  1. Cepeškrāsnī apceptus rupjmaizes sausiņus pārlej ar verdošu ūdeni un ļauj, lai maize uzbriest.
  2. Iegūto masu izberž caur sietu, tai pievieno rozīnes, cukuru, kanēli, gabaliņos sagrieztus ābolu, saberztas dzērvenes un visu kopā vāra 10 minūtes.
  3. Pēc tam atdzesē un salej dziļajos šķīvjos.
  4. Pirms pasniegšanas katrā šķīvī ieliek pa divām karotēm saputota putukrējuma.

Garda maizes zupa

Maizes zupa (saukta arī par biguzi) ir ļoti īpašs ēdiens latviešu klasisko desertu klāstā, to pasniedz ar putukrējumu vai skābo krējumu, ja biguzis biezāks, – tad ar pienu.

Garda maizes zupa

Sastāvdaļas:

  • 500 g rupjmaizes;
  • 200 g žāvētu augļu;
  • 160 g cukura;
  • dzērveņu vai jāņogu sula;
  • 250 ml saldā krējuma;
  • 3 ēdamkarotes cukura;
  • vaniļas cukurs.

Pagatavošana:

  1. Maizi sagriež šķēlēs, garozu atstāj tikai tad, ja tā nav tumši apcepta. Maizes šķēles apgrauzdē cepeškrāsnī.
  2. Maizi liek katlā, pārlej ar verdošu ūdeni, ļauj maizei samirkt.
  3. Kad maize samirkusi, to sablendē viendabīgu kopā ar ūdeni, kurā maize mirkusi. Ja vēlas, lai zupā būtu maizes gabaliņi, maizi sastampā vai ar putotāju sakuļ tā, lai paliek gabaliņi.
  4. Maizes zupai pieliek žāvētos augļus, ja tie lielāki, sagriež gabaliņos, pieliek cukuru, kanēli un pēc garšas pielej skābu sulu. Tad pielej ūdeni, ja nepieciešams, pavāra trīs līdz četras minūtes.
  5. Vārītājam jāizvēlas zupas biezums, tad pēc vēlmes pielej ūdeni vairāk vai zupu atstāj biezāku.
  6. Viens no zupas vārīšanas veidiem – tai pielej nedaudz ūdenī atšķaidītas kartupeļu cietes – apmēram vienu ēdamkaroti uz šo zupas daudzumu.

Klasiskā maizes zupa

Klasisks, vienkāršs saldēdiens ar putukrējuma cepurīti.

Klasiskā maizes zupa

Sastāvdaļas:

  • 300 g rupjmaizes;
  • 700 gūdens;
  • 100 g cukura;
  • rozīnes;
  • kanēlis.

Pagatavošana:

  1. Cepeškrāsnī apgrauzdē svaigu rupjmaizi.
  2. Silto maizi ieliek katliņā, aplej ar karstu ūdeni, uzliek vāciņu un atstāj uz pusstundu.
  3. Pēc tam ņem sietu un caur to izberž mīksto maizi ar visu šķidrumu.
  4. Kad viss ir samaisījies viendabīgā masā, pievieno cukuru, kanēli un rozīnes. Uzliek katliņu uz plīts un mazliet pavāra — vāra tik ilgi, līdz viss ir viendabīgs un rozīnes kļuvušas mīkstas.
  5. Atdzesē, liek trauciņos, uzliek putukrējuma «cepuri» un pasniedz.
Dalīties ar draugiem
Novērtē recepti
TOPrecepte.lv