Skābu kāpostu zupa: TOP 12 ātras un garšīgas receptes

Skābētu kāpostu zupa ir karsts pirmais ēdiens ar senu vēsturi un daudzām receptēm, kas iegūtas kulinārijas eksperimentos. Katru gadu šefpavāri nāk klajā ar jaunām zupu šķirnēm, kas iegūst jaunas garšas nokrāsas.

Klasiskā skābu kāpostu zupa

Uzvārīt gardu kāpostu zupu ir ļoti vienkārši, galvenais tirgū izvēlēties gardus skābētus kāpostus.

Klasiskā skābu kāpostu zupa

Sastāvdaļas:

  • ūdens;
  • cūkgaļa apmēram 500 g;
  • 800–900 g skābētu kāpostu;
  • 1 burkāns;
  • 1 sīpols;
  • ēdamkarote tomātu biezeņa/pastas;
  • saujiņa grūbu vai putraimu;
  • sāls;
  • skābais krējums;
  • zaļumi;
  • 2 kartupeļi.

Pagatavošana:

  1. Katlā apcep gabaliņos sagrieztu cūkgaļu. Aplej ar ūdeni un uzvāra, noputo.
  2. Pievieno sīkāk sagrieztus kāpostus, saujiņu grūbu vai putraimu, visu vāra.
  3. Atsevišķi uz pannas apcep sagrieztu sīpolu un sarīvētu burkānu, pievieno tomātu biezeni/pastu.
  4. Apceptos dārzeņus pievieno zupai.
  5. Zupai pieliek sāli pēc garšas. Visu vāra kamēr gatavs.
  6. Pasniedz kopā ar zaļumiem un skābu krējumu. Sātīgākai maltītei klāt var pielikt vārītus kartupeļus.

Skābu kāpostu zupa ar kūpinātu ribiņu

Bagātīgā skābu kāpostu zupa ar kūpinātas gaļas aromātu noteikti iepriecinās jūsu ģimeni un draugus.

Skābu kāpostu zupa ar kūpinātu ribiņu

Sastāvdaļas:

  • 500 g skābo kāpostu;
  • 700 g kūpinātu ribiņu;
  • 2 burkāni;
  • sīpols;
  • pāris lauru lapu;
  • melnie piparu graudi;
  • sāls, malti melnie pipari.

Pagatavošana:

  1. Ribiņas sagriež mazākos gabalos, liek katlā, aplej ar aukstu ūdeni un uzvāra. Nosmeļ putas. Pievieno lauru lapas, melnos piparus (var arī smaržīgos), sāli (ja ribiņas sāļas, tad to nevajadzēs) un vāra.
  2. Pannā sakarsētā eļļā apcep sīki sagrieztus sīpolus un sarīvētus burkānus.
  3. Skābos kāpostus ieliek sietiņā, lai notek sula. Ar to varēs regulēt zupas skābumu.
  4. Kad gaļa nāk nost no kauliem, to izņem no katla. Atkaulo, smalki sagriež.
  5. Katlā liek kāpostus (var pirms tam mazliet sasmalcināt, ja gadījušies gari sarīvēti), burkānus ar sīpoliem. Vārīšanas ilgums atkarīgs no kāpostiem – kad tie mīksti, zupa ir gatava. Pievieno sagriezto gaļu.
  6. Ar katru sildīšanu zupa kļūs gardāka. Tumīgumam līdz ar kāpostiem var pievienot grūbas.

Diētiskā skābu kāpostu zupa

Receptē nav gaļas, tāpēc zupa ir ideāli piemērota tiem, kas seko savai figūrai.

Diētiskā skābu kāpostu zupa

Sastāvdaļas:

  • 300 g skābētu kāpostu;
  • 2 kartupeļi;
  • 2 vidēja lieluma marinēti gurķi;
  • sīpols;
  • 3 tomāti;
  • 1,5 l buljona;
  • 2 ēdamkarotes augu eļļas;
  • 2 ēdamkarotes tomātu pastas;
  • ēdamkarote cukura;
  • ķiploka daiviņa;
  • ½ – 1 tējkarote sāls;
  • lociņi pasniegšanai.

Pagatavošana:

  1. Sīpolu un ķiploku sakapā, kartupeļus sagriež kubiciņos, gurķus – salmiņos.
  2. Pannā uzkarsētā eļļā apcep sīpolu un pēc tam arī kartupeļus.
  3. Katlā ielej buljonu, ieber kāpostus un vāra 30 minūtes. Tad pievieno kartupeļus un sīpolus, marinētos gurķus, tomātus un tomātu pastu. Vāra, līdz kartupeļi mīksti (aptuveni 10 minūtes).
  4. Pieliek ķiplokus, sāli un cukuru. Pasniedz ar lociņiem.

Skābu kāpostu zupa ar žāvētu gaļu

Skābu kāpostu zupa ar žāvētu gaļu ir gards, sātīgs pirmais ēdiens, kas lieliski sasilda aukstās dienās.

Skābu kāpostu zupa ar žāvētu gaļu

Sastāvdaļas:

  • 300 g žāvētas cauraugušas cūkgaļas (krūtiņa, vaidziņš);
  • 2 vidēji sīpoli;
  • 1 sauja miežu putraimu;
  • 0.5-0,7 kg skābu kāpostu;
  • 1.5-2 l (cik nu bieza zupa patīk) ūdens;
  • 3 lieli burkāni;
  • 3 ēd. k. sviesta (katram burkānam -1);
  • kartupeļi — pēc ieskatiem;
  • sāls — pēc garšas;
  • cukurs — pēc garšas;
  • sinepes;
  • lociņi.

Pagatavošana:

  1. Žāvēto gaļu sagriež mazos kubiciņos, kopā ar pāri palikušo ādiņu katlā apčurkstina kāmēr paliek brūngana.
  2. Pieliek sasmalcinātus sīpolus un turpina cept kāmēr tie ir caurspīdīgi.
  3. Sasmalcina kāpostus (lai gari gali no mutes ārā nekarājas ;)) un liek katliņā pie gaļas un sīpoliem, drusku apcepties.
  4. Uzber sauju putraimu un uzlej ūdeni. Vāra uz vidējas uguns kamēr kāposti gandrīz mīksti.
  5. Kamēr kāposti vārās, nomizo un uz rupjās rīvēs sarīvē burkānus.
  6. Uz pannas izkausē sviestu un apcep burkānus. Nepiededzināt!
  7. Pieliek apceptos burkānus zupai un vāra gatavus.
  8. Un tagad par kartupeļiem — te ir variācijas: 1. var sagriezt kartupeļus mazos kubiciņos un likt zupā kopā ar burkāniem (tā ir atrēdamāzupa, jo atsildot pievārītie kartupeļi to var padarīt nedaudz glumu); 2. var kartupeļus ar mizu izvārīt atsevišķi, nomizot un katrs ēdājs piegriež klāt savai porcijai cik vēlas; 3. var piekost klāt pie zupas ar mizu vārīto vai krāsni cepto kartupeli maizes vietā.
  9. Ja kāposti pagadījušies dikti skābi, zupai var pielikt drusku cukuru un sāli, taču parasti pietiek ar gaļas sāļumu un burkānu saldumu.
  10. Un tagad par ēšanas tradīcijām, jeb variantiem. Man tā zupa garšo kāda nu ir pamatā, bet mani vecāki un vecvecāki, katrs pēc savas gaumes zupai savā šķivitī bez kartupeļiem piegrieza vēl zaļu sīpolu vai lociņus, iemaisija sinepes. Nu, kā saka, gaumes lieta! Bet tā oranžīgā burkānu iekrāsotā sviesta kārtiņa sajūsmināja visus un lika iesaukties «Pareizā kāpostu zupa!» Arī mūsu ģimenē ienākušie ļaudis, kas ar kāpostu zupu bija uz jūs par šo zupas pareizību nav šaubījušies!
  11. Lai izdodas un garšo! Attiecības var variēt!

Skābu kāpostu zupa ar putraimiem

Vienkāršā skābu kāpostu un putraimu zupa ikdienas maltītei.

Skābu kāpostu zupa ar putraimiem

Sastāvdaļas:

  • cūkgaļas kauli vai ribiņas;
  • skābēti kāposti;
  • putraimi;
  • kartupeļi;
  • burkāni;
  • sīpoli;
  • garšvielas.

Pagatavošana:

  1. Novāra kauliņus (kā jau zupai), kad jau gandrīz gatavs, pieliek skābētos kāpostus, burkānus, kartupeļus, putraimus un uz pannas apceptus sīpolus.
  2. Garšvielas pēc izjūtas – var pielikt arī cukuru, ja zupa pārāk skāba.
  3. Vāra, līdz dārzeņi mīksti un putraimi gatavi.

Svaigu kāpostu zupa ar pupiņām

Pievienotais pesto zupai piešķir īpašu niansi un garšas piesātinājumu.

Svaigu kāpostu zupa ar pupiņām

Sastāvdaļas:

  • 250 g baltā galviņkāposta;
  • 1 sīpols;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 350 g maltas liellopu gaļas;
  • sāls, pipari;
  • 7 ēdamkarotes tomātu pastas;
  • 750 ml dārzeņu buljona;
  • 400 g konservētu tomātu gabaliņos;
  • 400 g konservētu pupiņu (var izmantot arī izvārītas baltās pupiņas);
  • 4 ēdamkarotes bazilika vai pētersīļu pesto;
  • timiāns;
  • pētersīļi;
  • olīveļļa.

Pagatavošana:

  1. Malto gaļu katliņā sakarsētā eļļā maisot apcep.
  2. Sīpolu un ķiplokus sasmalcina, liek klāt gaļai un arī apcep.
  3. Iemaisa tomātu pastu, nedaudz apcep, pārlej buljonu un konservētos tomātus, pievieno timiānu, uzvāra, liek klāt sagrieztus kāpostus un lēni vāra 20 minūtes.
  4. Pupiņas nokāš, noskalo un pievieno zupai, pēc garšas pieber sāli un piparus, uzkarsē zupu un lej šķīvjos.
  5. Virsū liek pa ēdamkarotei pesto, grezno ar pētersīļu lapiņām.

Veģetārā skābu kāpostu zupa

Skābētu kāpostu veģetārā zupa ar auzu pārslām vai miežu putraimiem.

Veģetārā skābu kāpostu zupa

Sastāvdaļas:

  • 120 g skābēti kāposti;
  • 50 g burkāni;
  • 15 g sīpoli;
  • 10 g pētersīļi;
  • 15 g sviests vai margarīns;
  • 10 g auzu pārslas;
  • 15 g skābs krējums;
  • sāls;
  • zaļumi (sīpolu lociņi).

Pagatavošana:

  1. Ūdenī vāra skābētus kāpostus, salmiņos sagrieztus vai uz sakņu rīvītes skaidiņās sarīvētus, sviestā vai margarīnā apceptus burkānus, pētersīļus, sīpolus.
  2. Kad kāposti gandrīz mīksti, tad pievieno auzu pārslas vai miežu putraimus un vāra, līdz kāposti mīksti.
  3. Pirms pasniegšanas zupā liek skābu krējumu un sasmalcinātus sīpolu lociņus.

Tas ir interesanti!
Temperatūrā no -1 līdz +4 grādiem skābēti kāposti tiek uzglabāti līdz desmit mēnešiem. Tajā pašā laikā visas garšas īpašības un noderīgie mikro-makroelementi tajā paliek nemainīgi.

Skābu kāpostu zupa ar sēnēm

Diētiskā skābu kāpostu zupa ar sēnēm izrādās diezgan sātīga un tajā pašā laikā mazkaloriju.

Skābu kāpostu zupa ar sēnēm

Sastāvdaļas:

  • 50 g žāvētu sēņu;
  • 500 skābētu kāpostu;
  • 1 sīpols;
  • 1 ēdamkarote miltu;
  • 2 ēdamkarotes sviesta;
  • 2 ēdamkarotes pastas;
  • 2 glāzes sēņu buljona;
  • tomāti;
  • garšaugu saknes;
  • 1 lauru lapa;
  • pipari, sāls pēc garšas;
  • krējums.

Pagatavošana:

  1. Skābētos kāpostus liek katlā (ja kāposti pārāk skābi tos nospiež), pielej glāzi sēņu buljona, pieliek nedaudz sviesta,uzliek vāku un sutina apmēram 60 minūtes.
  2. Pēc tam kāpostiem pielej atlikušo buljonu, pieliek ar tomātiem saceptas saknes un vāra kamēr zupa gatava.
  3. 20 — 30 minūtes pirms vārīšanās beigām pieliek lauru lapu, piparus, sāli, sviestā saceptus miltus, tomātu pastu.
  4. Krējumu pieliek, pasniedzot zupu.

Svaigu vai skābētu kāpostu zupa ar jēra gaļu

Šo karsto zupu var likt galdā aukstā ziemas dienā, kad vēlaties sasildīties un uzkrāt spēkus.

Svaigu vai skābētu kāpostu zupa ar jēra gaļu

Sastāvdaļas:

  • jēra gaļa;
  • kaposti;
  • kartupeļi;
  • sāls;
  • pipari;
  • garsvielas;
  • rudzu maize;
  • krējums.

Pagatavošana:

  1. Katlā liek vārīties gaļu ar kauliņiem, pievieno sagrieztus kāpostus.
  2. Beigās pievieno kubiņos sagrieztus kartupeļus, sāli, piparus, citas garšvielas un vāra līdz gatava.
  3. Pasniedz ar rudzu maizi un krējumu.

Skābu kāpostu zupa ar kartupeļiem

Galdā pasniedzam gatavu skābo kāpostu zupu ar smalki sagrieztiem zaļumiem un skābo krējumu. Sanāk sātīga un garšīga ēdiens visai ģimenei.

Skābu kāpostu zupa ar kartupeļiem

Sastāvdaļas:

  • 400 g skābētu kāpostu ar burkāniem un ķimenēm;
  • 350 g kartupeļu;
  • 2 sīpoli;
  • 750 g gaļas buljons;
  • 3 ēd. k. sviesta;
  • 2 ēd. k. paprikas pulvera;
  • sāls;
  • malti melnie pipari.

Pagatavošana:

  1. Sīpolus notīra un sasmalcina.
  2. Skābētus kāpostus nedaudz sasmalcina.
  3. Katlā uzkarsē sviestu un apcep sīpolus, pievieno skābētus kāpostus, paprikas pulveri, sāli, piparus un izmaisa.
  4. Ielej buljonu un zupu vāra zem vāka 30 min.
  5. Kartupeļus notīra, sagriež kubiņos un pievieno zupai.
  6. Vāra līdz visi dārzeņi gatavi.

Skābu kāpostu zupa latgaliešu gaumē

Īsta Latgales skābo kāpostu zupas recepte.

Skābu kāpostu zupa latgaliešu gaumē

Sastāvdaļas:

  • 1 kg cūkas ribiņas;
  • 3.5 l ūdens;
  • 1-2 lauru lapas;
  • 5-6 smaržīgie pipari;
  • 1 sīpols;
  • 3-4 ķiploka daiviņas;
  • 1 kg skābēti kāposti;
  • 200 g kūpināts cauraudzītis;
  • sāls;
  • vārīti kartupeļi pasniegšanai;
  • zaļumi.

Pagatavošana:

  1. Vispirms gatavo gaļas bujonu. Ribiņas liek katlā, pārlej ar ūdeni un vāra, noputojot pēc nepieciešmības.
  2. Kad putas nosmeltas, pievieno lauru lapu, smaržīgos piparus, sīpolu, pāris ķiploka daivas un uz nelielas uguns vāra aptuveni 2 stundas, līdz gaļa mīksta.
  3. Ja kāposti ir ļoti skābi, tos iepriekš noskalo aukstā ūdenī un liek vārīties gaļas buljonā. Vāra, kamēr kāposti mīksti.
  4. Tad pievieno sasmalcinātu speķīti, kapātus zaļumus, sāli un vēl pavāra.
  5. Maisa pa saulei, lai visi, kas zupu ēdīs, saskanīgi dzīvotu.
  6. Pasniedzot zupu, uz galda jābūt vārītajai gaļai, ko pārkaisa ar sāli un pipariem, un novārītiem kartupeļiem. Tos ēd klāt, aizdarot ar sviestu vai krējumu.

Skābi kāposti ar malto gaļu

Skābētu kāpostu fiksais variants – ar malto gaļu, papriku un kartupeli. Sātīgas vakariņas 20 minūtēs!

Skābi kāposti ar malto gaļu

Sastāvdaļas:

  • 200 g skābētu kāpostu;
  • 100 g maltās gaļas;
  • 1 kartupelis;
  • 1/2 sīpols;
  • sāls;
  • pipari;
  • 1/2 sarkanās paprikas;
  • 1/2 glāze buljona;
  • nedaudz pētersīļu;
  • eļļa cepšanai.

Pagatavošana:

  1. Sakarsētā eļļā iedrupina malto gaļu un apmaisot izcep.
  2. Sīpolu sasmalcina, kartupeli nomizo, sagriež nelielos gabaliņos, liek pannā pie gaļas un sīpoliem, arī tos apcep, pievieno nospiestus kāpostus, gabaliņos sagrieztu papriku, uzliek vāku un sautē apmēram 15 minūtes.
  3. Pēc garšas pievieno sāli un piparus, pārkaisa sasmalcinātus pētersīļus.
  4. Ēdot var pārliet ar krējumu.

Cik ilgi jāvāra skābu kāpostu zupa?

Zupas vārīšanas laiku tieši ietekmē receptē izmantotās gaļas veids:

Cik ilgi jāvāra skābu kāpostu zupa

  1. Skāba kāpostu zupa ar liellopu gaļu ir diētiskākais un laikietilpīgākais pirmais ēdiens, kas vārās 2,5 līdz 3 stundas.
  2. Skābo kāpostu zupa ar cūkgaļu — lai iegūtu mīkstu gaļu, zupu vāra 2 līdz 2,5 stundas.
  3. Skābās kāpostu zupas ar vistu negatavojas tik bieži, bet tās ir ātrākās un būs gatavas 1,5-2 stundu laikā.
  4. Multivārāmajā katlā zupu var pagatavot no 70–80 minūtēs.

Kas vērtīgs skābu kāpostu zupa: 5 ieguvumi veselībai

Kas vērtīgs skābu kāpostu zupa

  1. Skābētu kāpostu lietošana palīdz normalizēt holesterīna līmeni asinīs.
  2. Zupa satur B6, H un E vitamīnus, kas uzlabo gremošanu.
  3. Kāpostu zupa satur daudz noderīgu minerālvielu: magniju, nātriju, sēru, kalciju, fosforu un citus mikro un makro elementus.
  4. Regulāri lietojot skābo kāpostu zupu, organisms tiek attīrīts no toksīniem.
  5. Ļoti noderīgi ir ēst skābētu kāpostu zupu cilvēkiem ar cukura diabētu, kā arī tiem, kam ir paaugstināts vēža risks.

Skābēto kāpostu uzturvērtība un kaloriju saturs

Skābēto kāpostu uzturvērtība un kaloriju saturs

Skābēti kāposti ir diētisks produkts, kas bagāts ar minerālvielām un vitamīniem. Viena tase (140 g) satur:

  • kalorijas — 27;
  • tauki — 0;
  • ogļhidrāti — 6 g;
  • šķiedra — 4 g;
  • olbaltumvielas — 1 g.

Minerālvielas un vitamīni (procentos no dienas vērtības):

  • nātrijs — 41%;
  • C vitamīns — 23%;
  • vitamīns K1 — 15%;
  • dzelzs — 12%;
  • mangāns — 9%;
  • vitamīns B6 — 11%;
  • folijskābe — 9%;
  • varš — 15%;
  • kālijs — 5%.

Uzmanību!
Lielās organisko skābju koncentrācijas dēļ skābētus kāpostus nedrīkst ēst cilvēki ar paaugstinātu kuņģa skābumu, gastrītu un čūlu. Arī jūs nevarat lietot produktu pankreatīta un jebkādu kuņģa-zarnu trakta slimību saasināšanās laikā.

Dalīties ar draugiem
Novērtē recepti
TOPrecepte.lv