Tomātu zupa: TOP 23 ātrās un garšīgas receptes

Tomātu zupas galvenā sastāvdaļa ir tomātu pasta vai sula, kas ir ļoti noderīga un svarīga cilvēka organismam. Turklāt tomātu zupas gatavo ar gaļu, zivīm un pat jūras veltēm.

Populārākā aukstā tomātu zupa ir spāņu gaspačo, ko vislabāk pagatavot un ēst vasarā. Tās pagatavošanai tiek izmantotas tikai neapstrādātas sastāvdaļas: selerijas, gurķi, ķiploki, paprika, olīveļļa, tomāti un etiķis.

Tomātu zupas ir ne tikai garšīgas, bet arī ļoti veselīgas. Lielos daudzumos tajos esošais likopēns ir viens no spēcīgākajiem dabiskajiem antioksidantiem.

Uzmanību!
Cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar nierēm un gremošanas sistēmu, vajadzētu atteikties no tomātu zupas!

Portugāļu tomātu zupa

Lai gūtu priekšstatu par portugāļu virtuvi, iesakām pagatavot tradicionālo tomātu zupu.

Portugāļu tomātu zupa

Sastāvdaļas:

  • 1/4 glāzes augu eļļas;
  • 4 sīpoli;
  • 500 g kūpinātu desiņu;
  • 1 vidēji liela kāpostgalva;
  • 6 kartupeļi;
  • 300 g konservētu pupiņu;
  • 500 ml tomātu mērces;
  • 1,3 glāzes liellopu gaļas buljona;
  • 3 l ūdens;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 2 tējkarotes maltu melno piparu;
  • 1 tējkarote sāls;
  • 1/2 glāzes 9% etiķa.

Pagatavošana:

  1. Lielā katlā sakarsē augu eļļu, cep sīpolu gredzenus, kamēr tie paliek mīksti.
  2. Pievieno gabaliņos sagrieztas kūpinātas desiņas, maisot cep 5 minūtes.
  3. Kartupeļus nomizo, sagriež gabaliņos, liek katlā.
  4. Pievieno sagrieztus kāpostus, pielej buljonu, tomātu mērci, ūdeni.
  5. Pievieno sakapātus ķiplokus, sāli, piparus.
  6. Visu uzvāra, tad uguni samazina, turpina vārīt 30-45 minūtes.
  7. Pēc noteiktā laika pielej etiķi, turpina vārīt 1 stundu.
  8. Ja nepieciešams, pielej zupai vēl ūdeni.

Tomātu zupa ar jūras veltēm

Tomātu zupa ar jūras veltēm ir neticami garšīgs un, pats galvenais, vienkāršs ēdiens, ko var pagatavot pat jaunais un iesācējs pavārs.

Tomātu zupa ar jūras veltēm

Sastāvdaļas:

  • 250 g saldētu jūras velšu kokteiļa;
  • 1 sīpols;
  • 3 ķiploka daiviņas;
  • 1 paprika;
  • 2 tomāti;
  • 350 ml tomātu sulas;
  • 1 tējkarote safrāna;
  • 1 tējkarote Vidusjūras garšvielu;
  • 1 tējkarote kaltēta bazilika;
  • 1 ēdamkarote citrona sulas;
  • 2 olas.

Pagatavošana:

  1. Saldētās jūras veltes liek dziļā bļodā, pārlej ar verdošu ūdeni, atstāj uz 5-7 minūtēm.
  2. Tad notecina caurdurī un nosusina.
  3. Visu liek katlā, pārlej ar 500 ml ūdens, vāra uz vidējas uguns.
  4. Pannā sakarsē 1 ēdamkaroti augu eļļas, cep sasmalcinātu sīpolu un ķiplokus, kamēr tie paliek zeltaini.
  5. Ceptos sīpolus un ķiplokus liek katlā, pie jūras veltēm.
  6. Tomātus un papriku sagriež mazos gabaliņos.
  7. Liek tajā pašā pannā, kur cepās sīpoli un ķiploki — pastāvīgi maisot, ātri apcep, pāris minūšu.
  8. Liek cepto papriku un tomātus katlā, samaisa, uzvāra.
  9. Pieber sāli, piparus.
  10. Pielej tomātu sulu, pievieno safrānu, Vidusjūras garšvielas, kaltētu baziliku.
  11. Vēlreiz visu uzvāra.
  12. Pievieno citrona sulu, samaisa, vāra zupu 5-7 minūtes.
  13. Nelielā bļodā sakuļ olas — tievā strūklā sakultās olas lej zupā — visu laiku maisot.
  14. Noņem katlu no uguns, uzliek vāku, atstāj uz 5 minūtēm.
  15. Zupu lej šķīvjos, ja vēlas, katrā šķīvī uzkaisa maltus melnos piparus, uzrasina citrona sulu.

Tomātu zupa ar liellopu gaļu

Ja vēlaties pārsteigt ģimeni vakariņās, pagatavojiet šo sātīgo un garšīgo tomātu zupu ar gaļu un rīsiem.

Liellopa un tomātu zupa

Sastāvdaļas:

  • 3 ēd.k. olīveļļas (extra virgin, cold filtered) cepšanai;
  • 1 kg liellopa šķiņķa ar kaulu, sagriezts gabalos;
  • 650 g tomātu gabaliņu savā sulā;
  • 150 g brūno rīsu;
  • 1 ēd.k. brūnā vai baltā cukura;
  • 1 vidējs sīpols, nomizots un smalki sakapāts;
  • 1 čili, sagriezts plānās šķēlēs;
  • 2 lielas ķiploka daivas, nomizotas un sagrieztas plānās šķēlēs;
  • 2 tējk. jūras sāls;
  • 2 tējk. svaigi maltu, rupju melno piparu;
  • 1/2 tējk. ķimeņu;
  • 1/2 tējk. kaltēta timiāna;
  • 1400 ml karsta ūdens.

Pagatavošana:

  1. Katlā sakarsē eļļu un liec iekšā gaļas gabalus. Uz lielas liesmas apcep no visām pusēm, kamēr kļūst brūngani. Tad izņem gaļas gabalus ārā, noliek traukā.
  2. Samazina mazu liesmu, pannā esošajos taukos liek iekšā sīpolus un ķiplokus, pieliek 1 tējk. sāls un sautē uz mazas liesmas kādas 5 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Tad pievieno ķimenes, piparus, timiānu un čili.
  3. Pasautē vēl 3-5 minūtes pamaisot. Pēc tam katlā atpakaļ liec gaļas gabalus, pārlej ar ūdeni un pieliek tomātu gabaliņus.
  4. Pievieno otru tējkaroti sāls un piparus. Ļauj, lai uzvārās, tad samazina liesmu uz mazu un vāra 1 stundu.
  5. Pēc tam pieliek rīsus, pieber cukuru un vāra vēl 20 minūtes. Beigās pagaršo, vai netrūkst sāls vai piparu.

Gaspačo tomātu zupa

Gaspačo ir neticami garšīga spāņu dārzeņu zupa. Neskatoties uz to, ka to ir ļoti vienkārši pagatavot, zupa ir sātīga.

Gaspačo tomātu zupa

Sastāvdaļas:

  • 1 l tomātu sulas;
  • 3 tomāti;
  • 3 ķiploka daiviņas;
  • 3 gurķi;
  • 1 paprika;
  • 75 ml olīveļļas;
  • 1 ēdamkarote vīnoga etiķa 6%;
  • 3 kaltētas maizes gabaliņi;
  • 1/2 sīpola;
  • grauzdiņi.

Pagatavošana:

  1. Baltmaizi sagriež kubiņos.
  2. Sacep maizes grauzdiņu kubiņus cepeškrāsnī 185°C temperatūrā 5-8 minūtes.
  3. Gurķi nomizo, papriku, sagriež.
  4. Atlikušos dārzeņus sagriež kubiņos.
  5. Uzvāra ūdeni, tomātu blanšēšanai.
  6. Tomātiem iegriež krusteniski mizu, liek bļodā un aplej ar verdošu ūdeni. Noskalo aukstā ūdenī.
  7. Novelk tomātiem mizu ,sagriež un izņem seklas, tomātus liek blenderī kopā ar papriku, gurķi, ķiploku, sāli, kaltēto maizi, vīnogu etiķi, tomātu sulu un olīveļļu.
  8. Visu sablenderē. Ja nepieciešams beigās zupai pēc garšas var pievieno etiķi, sāli, melnos piparus un čili aso mērci.
  9. Pasniedzot pa virsu liek karoti grauzdiņu un sagrieztos tomātus ar gurķiem. Gatavošanas laiks 20 minūtes 4 porcijām.

Tas ir interesanti!
Tomātu zupa satur varu, kas palīdz stiprināt kaulus un asinsvadus.

Krāsnī gatavota tomātu zupa

Tiem, kas seko savai figūrai – tomātu zupa krāsnī ir ideāli piemērota sātīgām pusdienām vai vakariņām.

Krāsnī gatavota tomātu zupa

Sastāvdaļas:

  • 1 kg tomātu;
  • 800 ml buljona;
  • 3 vidēja lieluma sīpoli;
  • 150 g rīvēta Parmas siera;
  • nesagriezta baltmaize;
  • ķiploki;
  • olīveļļa;
  • sāls, pipari.

Pagatavošana:

  1. Sīpolus sakapā kopā ar ķiplokiem, apcep olīveļļā, pievieno gabaliņos sagrieztus tomātus, turpina cept.
  2. Pielej buljonu un 3 lielus baltmaizes gabalus(kas sagriezti mazākos gabaliņos, bez garozas).
  3. Pieber mazliet sāli un piparus, uzliek katlam vai dziļai pannai vāku, sautē uz lēnas uguns 40 minūtes.
  4. Ņem karstumizturīgus keramikas podiņus, zupu salej tajos.
  5. Katrā podiņā liek baltmaizes gabalu, kas ierīvēts ar ķiploku, pārkaisīts ar sieru, aprasināts ar olīveļļu.
  6. Podiņus karsē krāsnī.

Ātrā tomātu zupa ar rīsiem

Pusdienām vai vakariņām pagatavojiet vienkāršu un gardu tomātu zupu ar rīsiem. Šī zupa var būt veģetāra vai ar gaļas piedevu.

Ātrā tomātu zupa ar rīsiem

Sastāvdaļas:

  • 1 l buljona;
  • 4 ēdamkarotes eļļas;
  • 1 sīpols;
  • 1 tējkarote miltu;
  • 2 ēdamkarotes tomātu biezeņa;
  • 1 selerijas sakne;
  • 1/2 glāzes rīsu;
  • sāls;
  • cukurs
  • zaļumi.

Pagatavošana:

  1. Sasmalcinātu sīpolu apcep eļļā, pieliek miltus un tomātu biezeni.
  2. Pielej buljonu, pieliek skaidiņās sarīvētu seleriju, kā arī rīsus.
  3. Vāra, līdz rīsi mīksti.
  4. Sāli un cukuru pieliek pēc garšas.
  5. Gatavu zupu pārkaisa ar zaļumiem, pasniedz karstu vai aukstu, var pielikt krējumu.

Pikantā aukstā tomātu zupa

Aukstā tomātu zupa ir klasiska spāņu zupa, ko var viegli pagatavot mājās.

Pikantā aukstā tomātu zupa

Sastāvdaļas:

  • 250 g tomātu;
  • 250 g svaigu gurķu;
  • 1/2 sarkanās paprikas;
  • ķiploki pēc garšas;
  • 1 grauzdēta maize;
  • 5 ēdamkarotes tomātu sulas;
  • 4 ēdamkarotes ledaina ūdens;
  • 1/2 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa;
  • 4 ēdamkarotes olīveļļas;
  • pipari, sāls pēc garšas;
  • Tabasco mēce.

Pagatavošana:

  1. Gataviem tomātiem ar nazi iegriez mizu un aplej ar verdošu ūdeni — mazliet patur, tad nolej ūdeni, nomizo.
  2. Tomātus sagriež lielos gabalos, izņem seklas un liek bļodā.
  3. Gurķus nomizo, ja nepieciešams, izņem sēklas, sagriež ripiņās un pievieno tomātiem.
  4. Papriku sagriez gabaliņos un liek bļodā.
  5. Pievieno ķiploku, grauzdēto maizi, tomātu sulu un ledaino ūdeni.
  6. Pielej sarkanvīna etiķi un olīveļļu, visu sablenderē.
  7. Pēc garša pievieno piparus, sāli un Tabasco mērcī.
  8. Zupu liek ledusskapī kārtīgi atdzesēties, pirms pasniegšanas var pievieno ledus gabaliņus un smalki sakapātus zaļumus.

Vakariņās tomātu zupa ar kūpinātu gaļu

Īsta ziemas zupa — smaržīga, bieza, koša — silda, tikai skatoties uz to.

Vakariņās tomātu zupa ar kūpinātu gaļu

Sastāvdaļas:

  • 1 l tomātu sulas;
  • 150 g kūpinātas krūtiņas;
  • 1 ēdamkarote augu eļļas;
  • 1 sīpols;
  • 2 seleriju kāti;
  • 1/2 glāzes rīsu;
  • pētersīļi;
  • sāls, pipari pēc garšas.

Pagatavošana:

  1. Sīpolu sagriež pusgredzenos.
  2. Seleriju, pētersīļus noskalo, nosusina un sakapā.
  3. Kūpināto gaļu sagriež plānos taisnstūrīšos.
  4. Katlu uzkarsē, uzlej augu eļļu, apcep kūpināto gaļu, aptuveni 6 minūtes.
  5. Pievieno sīpolus, seleriju, turpina cept 6 minūtes.
  6. Rīsus noskalo zem tekoša ūdens.
  7. Katlā lej tomātu sulu, pievieno rīsus, uzliek katlam vāku, vāra 30 minūtes.
  8. Gatavā zupā liek pētersīļus, sāli, piparus pēc garšas.

Mazkaloriju tomātu zupa

Kad gribas ko neparastu, bet garšīgu, īstas saimnieces ieslēdz fantāziju un vāra tomātu zupu ar vistas fileju un zaļajām pākšu pupiņām.

Mazkaloriju tomātu zupa

Sastāvdaļas:

  • 400 g vistas filejas;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 1 liels sīpols;
  • 800 g konservētu tomātu savā sulā;
  • 1 l vistas buljona;
  • 1 tējkarote kaltēta bazilika;
  • 1/2 tējkarotes kaltēta oregano;
  • 200 g zaļo pākšu pupiņu;
  • sāls, pipari pēc garšas.

Pagatavošana:

  1. Sīpolu un ķiploka daiviņas sīki sakapā.
  2. Vistas fileju sagriež sīkos gabaliņos.
  3. Pannā uzkarsē 1 ēdamkaroti augu eļļas, cep sīpolu, kamēr tas paliek mīksts, pievieno ķiplokus, turpina cept 1 minūti.
  4. Pievieno vistas gaļu, maisot cep, 3-4 minūtes.
  5. Gaļu ar dārzeņiem pārliek katlā, pielej buljonu, garšvielas, sāli, saspiestus tomātus ar visu sulu.
  6. Zupu uzvāra un turpina vārīt uz mazas uguns, 30 minūtes.
  7. Zaļās pākšu pupiņas sīki sagriež, liek zupā, turpina vārīt vēl 10 minūtes.
  8. Zupu noņem no uguns un pasniedz.

Tomātu zupa ar desiņām

Spilgta, aromātiska un bagātīga zupa piepildīs jūsu ķermeni ar enerģiju. Vīriešiem šī zupa noteikti patiks: tā ir ļoti sātīga, bieza un pikanta.

Tomātu zupa ar desiņām

Sastāvdaļas:

  • 2 kūpinātas desiņas;
  • 2 vidēja lieluma kartupeļi;
  • 1/2 sīpola;
  • 1 neliels burkāns;
  • 1 ēdamkarote sviesta;
  • 1 bundža konservētu tomātu bez miziņas;
  • 1/2 glāzes ūdens;
  • Tabasko mērce.
  • sāls;
  • cukurs;
  • malti pipari;
  • kaltēts baziliks, oregano;
  • skābais krējums;
  • svaigi zaļumi.

Pagatavošana:

  1. Katlā izkausē sviestu, sutina tajā rupji sarīvētu burkānu un sagrieztu sīpolu.
  2. Pievieno sīkos gabaliņos sagrieztus kartupeļus, uzlej ūdeni, visu pasautē, kamēr kartupeļi ir mīksti.
  3. Tur pat katlā, kartupeļus sastampā biezenī.
  4. Katlā liek konservētus tomātus ar visu sulu — samīca ar dakšiņu.
  5. Pievieno sāli, piparus, kaltētu baziliku, oregano, Tabasko mērci.
  6. Pieber arī mazliet cukura.
  7. Sautē uz lēnas uguns 7-10 minūtes.
  8. Kūpinātās desiņas sagriež plānās šķēlītēs un atsevišķi apcep uz pannas, tad pievieno zupai.

Tomātu zupa ar malto gaļu

Mocarella padara zupu īpaši krēmīgu un gardu. Ideāla sātīgām pusdienām vai vakariņām.

Tomātu zupa ar malto gaļu

Sastāvdaļas:

  • 400 g maltas cūkgaļas;
  • 1 puravs;
  • 425 g konservētu tomātu;
  • 1/2 l dārzeņu buljona;
  • 2 tējkarotes Vidusjūras garšaugu maisījuma;
  • sāls, pipari;
  • cukurs;
  • 125 g mocarellas;
  • olīveļļa.

Pagatavošana:

  1. Sakarsētā eļļā apcep sadrupinātu malto gaļu, pieliek ripiņās sagrieztu puravu un arī apcep.
  2. Nedaudz ceptās gaļas un purava atliek, pārējo pārlej ar buljonu, pievieno konservētos tomātus.
  3. Uzvāra, pieber sāli, cukuru, piparus un garšaugu maisījumu, vāra 15 minūtes.
  4. Mocarellu sagriež vai saplēš gabaliņos, kopā ar atliktajiem gaļas gabaliņiem un purava riņķīšiem liek gatavā zupā.

Tomātu zupa ar pupiņām un kokosriekstu pienu

Šīs zupas unikalitāte slēpjas kokosriekstu piena pievienošanā, kas piešķir patīkamu krēmīgu pieskārienu un bagātina ar uzturvielām.

Tomātu zupa ar pupiņām un kokosriekstu pienu

Sastāvdaļas:

  • 1 bundžiņa kokosriekstu piena;
  • 3 bundžiņas konservētu tomātu gabaliņos;
  • 1 bundžiņa konservētu sarkano pupiņu (red kidney beans);
  • 1 liels sīpols;
  • 2-3 ķiploka daiviņas;
  • 2 tējk malta kumina;
  • 2 tējk malta koriandra;
  • eļļa;
  • sāls, pipari;
  • svaiga maize un koriandrs pasniegšanai.

Pagatavošana:

  1. Smalki sakapā sīpolu un ķiploku un apcep eļļā zeltainus.
  2. Pievieno garšvielas, maisot apcep ar sīpoliem, es pieliku vēl čili, bet tā ir gaumes lieta:). Tad pievieno tomātus (es pusi no tiem vēl sablendēju, pusi atstāju gabaliņos), pupiņas un verdošu ūdeni, aptuveni 1 l. Uzliek vāku un, kad sāk vārīties, nogriež mazu uguni un vāra kādas 15 min. Pirms pasniegšanas karstā zupā iejauc arī kokosriekstu pienu.
  3. Pārkaisa ar svaigu koriandru un ēd kopā ar svaigo maize. Zupu var pagatavot arī iepriekš un tad uzsildīt, kā jau visām zupām, arī šī otrā dienā būs vēl garšīgāka:). Labu apetīti.

Tomātu zupa ar turku zirņiem

Šī tomātu zupa būs patiešām sātīga, turklāt veselīga. Tie, kas reiz to pagatavojuši, recepti pieraksta savos piezīmju blociņos un pagatavo atkārtoti. Izmēģini un palutini savu ģimeni!

Tomātu zupa ar turku zirņiem

Sastāvdaļas:

  • 200 gr turku zirņi;
  • 3 gab. ķiploku daiviņas;
  • ¼ tējkarote malti sarkanie pipari;
  • šķipsniņa sāls;
  • 1 vidēja izmēra saldā paprika (vēlams sarkanā);
  • 1 tējkarote malts koriandrs;
  • 400 grami tomāti savā sulā;
  • dārzeņu vai vistas buljons – 900 ml;
  • krējums un baziliks.

Pagatavošana:

  1. Turku zirņi būs jāsagatavo iepriekš – jau vakarā tie jāieliek aukstā ūdenī un jāļauj nostāvēties tur visu nakti. Pēc tam noskalo, katliņā ielej citu ūdeni, ieber zirņus un vāra līdz tie mīksti – aptuveni stundu. Nolej ūdeni un nokāš zirņus, noliek tos mazliet atdzist.
  2. Traukā, kurā var sastampāt sastāvdaļas, liek: ķiploku, sarkanos maltos piparus un koriandru. Visu kārtīgi sastampā.
  3. Smalki sagriež papriku. Lielā katlā uzkarsē mazliet augu eļļas. Liek iekšā sasmalcināto papriku un cep, apmaisot aptuveni 5 līdz 7 minūtes.
  4. Pievieno iepriekš sagatavoto masu, kas iegūta no ķiploka, sarkanajiem pipariem un koriandra. Pēc tam pievieno turku zirņus, tomātus savā sulā un buljonu. Visu turpina vārīt aptuveni 15 minūtes uz vidējas uguns.

Tas ir interesanti!
Tomātu zupa palīdz atbrīvoties no pinnēm, pigmentācijas un saules apdegumiem.

Tomātu biezzupa ar papriku

Vienkārši un ātri pagatavojama tomātu un paprikas biezzupa. Ir vērts pamēģināt šo recepti, jo no tomātiem izdodas ļoti gardas zupas.

Tomātu biezzupa ar papriku

Sastāvdaļas:

  • 1 liels tomāts;
  • 1/2 sarkanās paprikas;
  • 1/2 neliela sīpola;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • ēdamkarote olīveļļas;
  • pusglāze vistas vai dārzeņu buljona;
  • sāls, malti melnie pipari;
  • 1/2 ēdamkarotes skābā krējuma.

Pagatavošana:

  1. Tomātu sagriež četrās daļās, papriku sagriež palielos gabalos, sīpolu – daiviņās.
  2. Dārzeņus saliek karstumizturīgā traukā, apslaka ar olīveļļu, pārber ar sāli un maltiem melnajiem pipariem.
  3. Trauku liek cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 180 grādiem, un cep, līdz dārzeņi mazliet apbrūnējuši (apmēram 30 minūtes).
  4. Dārzeņus nedaudz atdzesē un sablendē kopā ar buljonu. Ielej katliņā un uzkarsē.
  5. Pasniedzot šķīvī ieliek karoti krējuma un uzber vēl nedaudz piparu.

Karstā tomātu zupa ar ceptu siermaizi

Karstā tomātu zupa ar ceptu siermaizi — sātīgām vakariņām.

Siltā tomātu zupa

Sastāvdaļas:

  • 1 kārba konservētu grieztu tomātu;
  • 2 glāzes;
  • tomātu sula;
  • 1 ĒK olīveļļa;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • ½ sīpols;
  • sāls;
  • svaigi malti pipari;
  • cukurs;
  • kaltēts oregano;
  • kaltēts baziliks;
  • 4 šķēles;
  • tostermaize;
  • 3 ĒK rīvēts siers;
  • 1 TK skābs krējums;
  • 1 TK majonēze.

Pagatavošana:

  1. Katliņā uzkarsē eļļu, tajā īsi apcep sīki sakapātu sīpolu un vienu sakapātu ķiploka daiviņu.
  2. Pievieno tomātus un tomātu sulu, garšaugus, sāli, piparus pēc garšas un ~ ¼ TK cukura. Uzvāra, pievieno sasmalcinātu atlikušo ķiploka daiviņu, vēl pāris minūtes pakarsē uz nelielas liesmas, tad sablendē.
  3. Rīvēto sieru sajauc ar krējumu un majonēzi, smērē uz divām maizes šķēlēm, pārliek ar pārējām divām un cep tosterī zeltainas.

Krēmzupa konservēto tomātu zupa

Garšīgas krēmzupas pagatavošanai nav nepieciešamas vairākas stundas, ja vien izmanto vienkāršas sastāvdaļas. No konservētajiem tomātiem sanāks izcili garda, karsta un sildoša zupa, kuru baudīt pusdienās vai kā pirmo ēdienu sātīgākās vakariņās.

Krēmzupa konservēto tomātu zupa

Sastāvdaļas:

  • 2 ĒK olīveļļa;
  • 1 sīpols;
  • 1 burkāns;
  • 400 g konservēti tomāti;
  • 1 ĒK tomātu biezenis vai pasta;
  • 300 ml dārzeņu buljons;
  • 1 TK pūdercukurs;
  • šķipsna;
  • soda.

Pasniegšanai:

  • 2 ĒK pesto;
  • 2 ĒK olīveļļa;
  • baziliks.

Pagatavošana:

  1. Katliņā uzkarsē eļļu, pievieno sasmalcinātu sīpolu un gabaliņos sagrieztu burkānu. Uz vidējas liesmas apcep dārzeņus, aptuveni 5-7 minūtes, līdz tie ir mīksti.
  2. Pēc tam pievieno sagrieztus konservētos tomātus, tomātu biezeni vai pastu, pārlej visu ar karstu dārzeņu buljonu. Pieber pūdercukuru un ļauj sākt vārīties.
  3. Zupu vāra 10-15 minūtes uz mērenas liesmas, līdz dārzeņi ir mīksti.
  4. Kad zupa gatava, ņem nost no plīts un sablendē līdz krēmīgai konsistencei ar rokas blenderi vai lielā blendera krūzē.
  5. Kad tas izdarīts, zupu lej atpakaļ katliņā, pēc garšas pievieno sāli un piparus, ja ir vēlēšanās. Karstajā virumā iemaisa šķipsnu sodas.
  6. Pasniedz siltās bļodiņās, pa virsu uzslakstot nedaudz olīveļļas un pesto. Garnē ar bazilika lapiņām.

Soļanka ar tomātiem

Ja uzskati, ka īstenu soļanku nevar pagatavot bez sešu veidu gaļas, nierēm un skābētiem gurķiem, tad tālāk vari nelasīt. Bet, ja vēlies lietderīgi izmantot sezonas sulīgos tomātus, jaunos burkānus, sīpolus un kartupeļus, lai nepilnas stundas laikā pagatavotu tiešām gardu zupu, kas garšo uz mata kā soļanka, tad noteikti izmēģini šo recepti.

Soļanka ar tomātiem

Sastāvdaļas:

  • 3 sīpoli;
  • 3 burkāni;
  • 2 kg tomāti;
  • 3 kartupeļi;
  • 150 g mednieku desiņas;
  • 150 g kūpināts šķiņķis;
  • 150 g tomātu mērce;
  • 4-5 ķiploka daiviņas;
  • 1 citrons;
  • 1 melnās olīvas (mazā bundžiņa);
  • dilles;
  • sāls;
  • 1 ĒK cukurs;
  • 2 lauru lapas;
  • 4 smaržīgie pipari.

Pagatavošana:

  1. Sīpolus nomizo, pārgriež uz pusēm un sagriež šķēlēs. Jaunos burkānus un kartupeļus noberž, sagriež salmiņos. Desiņas sagriež ripiņās, gaļu – salmiņos.
  2. Uzkarsē katlu, liek cepties desiņas un gaļu, pēc pāris minūtēm pievieno sīpolus un šķipsnu sodas, lai sīpoli ātrāk kļūtu zeltaini. Tad liek klāt burkānus un turpina cept 2–3 minūtes.
  3. Katla saturam pievieno kartupeļus, pārlej visu ar elektriskajā tējkannā iepriekš uzvārītu ūdeni tā, lai viss būtu pārklāts. Uzliek katlam vāku un vāra 4-5 minūtes, līdz dārzeņi ir mīksti.
  4. Pa to laiku pusi tomātu sablendē, pārējos sagriež ripās vai biezās šķēlēs. Ķiplokus nomizo, sarīvē uz smalkās rīves. Dilles sakapā. Citronu sagriež divās daļās – pusei citrona norīvē miziņu un izspiež sulu, otru citrona pusi sagriež plānās šķēlītēs.
  5. Sablendētos un sasmalcinātos tomātus liek katlā. Pievieno arī tomātu mērci, sāli, cukuru, lauru lapas, olīvas ar visu sālījumu, smaržīgos piparus, citrona mizu un citronu sulu.
  6. Kad zupa sāk burbuļot, tā ir gatava. Iemaisa soļankā ķiplokus un nogriež uguni.
  7. Soļanku pasniedzot, tai pievieno dilles, citrona šķēlītes un skābu krējumu.

Neparastā aukstā tomātu zupa ar zemesriekstiem

Tā jau gardo auksto tomātu zupu papildina ar avokado un zemesriekstiem — šī garšos gan lieliem, gan maziem.

Neparastā aukstā tomātu zupa ar zemesriekstu

Sastāvdaļas:

  • 1.2 kg tomātu;
  • 3 ķiploka daiviņas;
  • 1 sarkanā paprika;
  • 1 dzeltenā paprika;
  • 1 dārzeņu buljona kubiņš;
  • saišķītis raudenes;
  • 4 ēdamkarotes olīveļļas;
  • 3 ēdamkarotes balzametiķa;
  • sāls, pipari;
  • 50 g sālītu zemesriekstu;
  • 1 avokado.

Pagatavošana:

  1. Tomātus krusteniski iegriež, uz dažām minūtēm pārlej ar verdošu ūdeni, pēc tam ar aukstu, nomizo.
  2. Ķiplokus sasmalcina, paprikas iztīra un sagriež.
  3. Tomātus, ķiplokus un pusi paprikas sablendē.
  4. Buljona kubiņu izšķīdina pusglāzē verdoša ūdens, lej klāt tomātiem.
  5. Pievieno arī eļļu, etiķi, sasmalcinātas raudenes lapiņas, pēc garšas pieber sāli un piparus.
  6. Zupu ledusskapī atdzesē.
  7. Avokado nomizo un sagriež šķēlēs.
  8. Zupā liek avokado šķēlītes, pārber ar mazos gabaliņos sagrieztām paprikām un zemesriekstiem.

Kā pagatavot tomātu zupu ar frikadelēm

Tomātu zupa ar frikadelēm ir ļoti garšīgs pirmais ēdiens, kas neprasa daudz laika vai kulinārijas iemaņas. Viss tiešām ir ļoti vienkārši!

Kā pagatavot tomātu zupu ar frikadelēm

Sastāvdaļas:

  • 400-600 g jauktas maltas gaļas;
  • 1 sīpols;
  • 2 daiviņa/s ķiploka;
  • 400 g konservēti tomāti;
  • 3 kartupeļi;
  • 1 kabacis, neliels;
  • 1/2 paprikas;
  • svaigi zaļumi;
  • sāls;
  • pipari.

Pagatavošana:

  1. Tomātus katlā sablendē kopā ar sāli un pipariem.
  2. Nomizo, sagriež kartupeļus, kabaci, papriku un pievieno tomātiem. Vāra, līdz kartupeļi gandrīz mīksti.
  3. Pa to laiku sagatavo malto gaļu frikadelēm — sajauc un pievieno sāli, kapātu sīpolu un piparus. Var pievieno kapātu ķiploku.
  4. Pa vienai pievieno sagatavotās frikadeles, papildina ar zaļumiem, sāli un piparus pēc garšas. Pasniedzot var pievienot skābo krējumu.

Sildošā tomātu un lēcu zupa

Zupa pēc šīs receptes sanāk apetīti rosinoša, smaržīga, garšīga, diezgan apmierinoša un tajā pašā laikā viegla ķermenim.

Sildošā tomātu un lēcu zupa

Sastāvdaļas:

  • 800 g smalcināti konservēti tomāti;
  • 150 g sarkanās lēcas, šķeltas*;
  • 600 ml dārzeņu buljons;
  • olīveļļa cepšanai;
  • 2 sīpoli;
  • 2 burkāni;
  • 3 ķiploka daivas;
  • 2 ēdamkarotes tomātu pārslas;
  • 1 čili;
  • paprikas pulveris pēc garšas;
  • grieķu jogurts pasniegšanai;
  • svaigi zaļumi pasniegšanai;
  • sāls un pipari pēc garšas;
  • 1 tējkarote brūnais cukurs.

Pagatavošana:

  1. Katla uzkarsē eļļu un uz lēnas uguns apcep sasmalcinātus sīpolus un burkānu gabaliņus. Sautē aptuveni 5 minūtes, tad pievieno garšvielas – sasmalcinātu ķiploku, čili, paprikas pulveri.
  2. Pievieno tomātus ar sulu, pārkaisa cukuru un ļauj dažas minūtes pavārīties.
  3. Masai pievieno lēcas un buljonu un vāra 20-25 minūtes, līdz burkāni un lēcas gatavas. Dažas minūtes pirms beigām pievieno sāli, piparus, tomātu pārslas.
  4. Lai zupa būtu tumīgāka, dažus kausus zupas sablendē un tad iemaisa katla saturā.
  5. Zupu pasniedz ar jogurtu un svaigiem zaļumiem.

*Ja izmanto nelobītas lēcas, tās jāpievieno zupas saturam ātrāk, jo vārīšanās laiks tām ir ilgāks.

Tomātu zupa ar garnelēm romantiskām vakariņām

Sildoša un barojoša tomātu zupa, kuru vari pagatavot salīdzinoši neilgā laikā. Pārsteidziet savu otro pusīti!

Tomātu zupa ar garnelēm romantiskām vakariņām

Sastāvdaļas:

  • 400 g sasmalcinātu konservētu tomātu;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 2 sīpoli;
  • 500 ml dārzeņu buljona;
  • 1 tējkarote malta ingvera;
  • puscitrona miziņa un sula;
  • 1 lauru lapa;
  • 2 selerijas kāti;
  • 1 čili;
  • sāls, cukurs, pipari;
  • 250 g tīrītu garneļu;
  • 150 ml saldā krējuma;
  • olīveļļa.

Pagatavošana:

  1. Sīpolus un ķiplokus sasmalcina, sakarsētā eļļā apcep.
  2. Liek klāt konservētos tomātus, pielej buljonu, pievieno citrona miziņu, laurlapu, ingveru, lēni vāra 10 minūtes, tad izberž caur sietu.
  3. Zupā liek šķēlītēs sagrieztus selerijas kātus, veselu čili pipariņu un vāra vēl 10 minūtes, pievieno garneles, pavāra pāris minūšu – ne vairāk.
  4. Čili no zupas izņem, pielej krējumu, pēc garšas pievieno citrona sulu, sāli, cukuru, piparus.

Tomātu-biešu zupa

Tomātu un sarkano biešu biezzupa ir ne tikai ļoti garšīga, tās košā un izteiksmīgā krāsa arī uzlabos garastāvokli.

Tomātu-biešu zupa

Sastāvdaļas:

  • 15 ml eļļa;
  • 1 liels, smalki sagriezts sīpols;
  • 2 sasmalcinātas ķiploka daiviņas;
  • 600 g sasmalcināti svaigi vai konservēti tomāti;
  • 400 g rīvētas sarkanās bietes;
  • 650 ml vistas buljons;
  • sula un rīvēta miziņa no 1 apelsīna;
  • 15 ml medus;
  • 1 kanēļa standziņa;
  • 1 TK Vidusjūras garšvielu maisījums.

Pagatavošana:

  1. Katliņā uzkarsē eļļu un sautē sīpolu un ķiplokus, līdz tie kļuvuši mīksti.
  2. Pievieno pārējās zupas sastāvdaļas, visu uzvāra. Kad virums sāk burbuļot, uz lēnas uguns karsē 45 minūtes.
  3. Izņem no katla kanēļa standziņu, un ar rokas blenderi zupu sablendē, līdz izveidojas viendabīga, krēmīga konsistence. Pievieno sāli un piparus pēc garšas.
  4. Lai pagatavotu krēmu, skābo krējumu sablendē ar svaigo koriandru.
  5. Zupu lej porciju šķīvjos un pievieno tai koriandra krējumu. Lai labi garšo!

Veģetārā tomātu zupa ar sēnēm

Cilvēkiem, kas apzinās veselību, patiks šī tomātu zupas recepte.

Veģetārā tomātu zupa ar sēnēm

Sastāvdaļas:

  • tomātu zupa — no paciņas;
  • 200 ml saldā krējuma;
  • 2 palieli kartupeļi;
  • 1 tomāts;
  • 2 burkāni;
  • ½ nelela puķkāposta;
  • 2 sīpoli;
  • 200 g šampinjoni;
  • eļļa;
  • 2 rikas maizes;
  • grauzdētas saulespuķu sēkliņas;
  • garšvielas — pēc garšas.

Pagatavošana:

  1. Tomātu zupu izšķīdina aukstā ūdenī. karsē uz nelielas uguns.
  2. Notīra kartupeļus un burkānus, kartupeļus sagriež mazos kubiņos, burkānus — sarīvē.puķkāpostu sadala mazās daļiņās. apcepj dārzeņus uz pannas, pievieno tomātu zupai.
  3. Notīra un ripiņās sagriež sīpolu, noskalo un šķēlēs sagriež sēnes. Apcepj uz pannas, līdz sīpoli zeltaini, pievieno zupai.
  4. Pievieno gabaliņos sagrieztu tomātu, mazliet pakarsē, pielej saldo krējumu un iemaisa saulespuķu sēkliņas. pievieno garšvielas (ja nepieciešams, sāli, labi iederēsies baziliks).
  5. Maizi sagriež kubiņos, uz pannas apgrauzdē. pirms pasniegšanas ieber šķīvī ar zupu.

Padoms!
Lai tomātiem būtu vieglāk noņemt mizu, augļa augšpusē pirms blanšēšanas izdara krustveida iegriezumu.

Dalīties ar draugiem
Novērtē recepti
TOPrecepte.lv