Gaspačo zupa: TOP 5 vienkāršas un ātras receptes

Gazpačo — tradicionāls ēdiens un Andalūzijas virtuves simbols, viegla auksta sarkanīga zupa, kas pagatavota no svaigiem dārzeņiem (tomātiem, paprikai un gurķiem), kas biezenī saputota ar maizi. Aukstā tomātu zupa ir bagāta ar šķiedrvielām, vitamīniem un antioksidantiem.

Klasiskā gaspačo aukstā zupa

Gaspačo — atsvaidzinoša spāņu aukstā zupa, kas pagatavota no gataviem dārzeņiem. Neskatoties uz to, ka zupa ir ļoti vienkārši pagatavojama, zupas garša ir unikāla.

Gaspačo aukstā zupa

Sastāvdaļas:

  • tomāti — 2 ļoti lieli;
  • svaigie gurķi (mazie) — 3;
  • sarkanā paprika — 1;
  • tomātu sula — 200 ml;
  • dilles un pētersīļi;
  • balzamiko etiķis — 1/2 ēdamkarote;
  • citrons — 1/3;
  • sāls, pipari.

Pagatavošana:

  1. Noblanšē tomātus — nomazgā tos, iegriez pa vidu krustu, jo tā būs vieglāk noņemt mizu, liec bļodā, uzlej pāri verdošu ūdeni, tā, lai nosedz un atstā uz kādām 40 sekundēm. Pēc tam ņem ārā un noņem mizu, pirms mizošanas vari paturēt zem auksta ūdens, lai nedeg rokas.
  2. Nomizotos tomātus sagriez gabaliņos un liec blenderī.
  3. Nomizo, sagriez gurķus, sagriez papriku un arī liec blenderī. Visu kārtīgi sablenderē.
  4. Tad pielej klāt tomātu sulu, piespied citrona sulu, pielej etiķi, pievieno garšvielas un visu vēlreiz sablenderē.
  5. Smalki sagriez dilles un pētersīļus.
  6. Zupu lej bļodiņā, pārkaisi ar dillēm un pētersīļiem, klāt piekod maizīti ar ķiploku sviestu.

Tas ir interesanti!
Pirmās skārda kārbas ar gatavu gaspačo sāka ražot 1983. gadā.

Ātrais gaspačo

Gaspačo — ideāla aukstā zupa ļoti karstām vasaras dienām. Zupas vitamīnu sastāvs ir ne tikai atsvaidzinošs, bet arī enerģisks. Gaspačo recepte ir pavisam vienkārša.

Ātrs gaspačo

Sastāvdaļas:

  • 1 l tomātu sulas;
  • 4 tomāti;
  • 1 garais gurķis;
  • 2 sīpoli;
  • 1/2 citrona;
  • 1 ņiprs pipars;
  • jūras sāls;
  • 4 piparu maisījums;
  • olīveļļa.

Pagatavošana:

  1. Sagatavo produktus.
  2. Sākumā jāblanšē tomāti, tos aplej ar verdošu ūdeni un tad ātri atvēsina zem auksta ūdens. Miziņa tad nāk pavisam viegli nost.
  3. Visas sastāvdaļas jāsagriež samērā smalki.
  4. No pipara jāizspiež ar nazi sēkliņas, jo papildus rūgtums nav mums vajadzīgs. Pipara marku gan nepateikšu, bet marinēts nopērkams veikalos un tiek bieži izmantots uz picām. Ja pipara nav, ieteiktu lietot tabasco mērci nedaudz, apmēram tējkaroti.
  5. Visas sastāvdaļas liekam blenderī un aplejam ar 2 glāzēm tomātu sulas, apmēram 600 grami. Pievienojam sāli, piparus, 3 ēdamkarotes olīveļļas un izspiežam no citrona sulu.
  6. Kopā sanāk glīts maisījums, ko vajag sablenderēt.
  7. Kad masa samalta viendabīga, to var likt ledusskapī ievilkties, minimāli vajag stundu, bet labi, ja varam to atstāt uz nakti. Dekorē ar zaļumiem un pasniedz kopā ar grauzdiņiem, ja dikti karsts ir tajā dienā, tad var pievienot arī ledus gabaliņus.

Siltā gaspačo zupa ar papriku

Gaspačo zupa ar papriku — garšīga un veselīga biezzupa, kas tiek pasniegta karsta. Zupai ir patīkams aromāts un skaista ēstgribu rosinoša krāsa.

Gaspačo ar papriku

Sastāvdaļas:

  • 2-3 vakardienas maizes šķēles;
  • 4 ēdamkarotes olīveļļas;
  • 2 tējkarotes šerija etiķa;
  • 6 nomizoti rupji sakapāti tomāti;
  • 1 rupji sakapāta sarkanā paprika;
  • 1 liels nomizots gurķis;
  • 1 cieti vārīta rupji sakapāta ola;
  • 3 ķiploka daiviņas;
  • 4 ēdamkarotes auksta ūdens;
  • grauzdiņi;
  • malti melnie pipari;
  • sāls.

Pagatavošana:

  1. Maizi liek eļļas, etiķa un sāls maisījumā, mērcē 15 minūtes.
  2. Virtuves kombainā sasmalcina tomātus, papriku, gurķi, olu, ķiplokus un maizes maisījumu.
  3. Ja maisījums pārāk biezs, pievieno ūdeni.
  4. Pieber sāli un piparus, apslaka ar eļļu, pasniedz karstu ar grauzdiņiem.

Sākotnēji gaspačo bija zupa nabadzīgajiem un sastāvēja no olīveļļas ar ķiplokiem un maizi. Nākotnē šī zupa ir kļuvusi par lielu skaitu dažādu iespēju. Viens no tiem ir gaspačo ar tomātu sulu.

Gaspačo spāņu gaumē

Gaspačo tiek uzskatīts par vieglu un sātīgu ēdienu. Zupa var remdēt izsalkumu un slāpes. Pievienojot daudz dārzeņu, gaspačo kļūs vēl barojošāku un bagātīgāku.

Dārzeņu gaspačo spāņu gaumē

Sastāvdaļas:

  • 2 tomāti;
  • 1 l tomātu sulas;
  • gurķis;
  • sīpols;
  • paprika;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 2 ēdamkarotes vīnogu etiķa;
  • 2 ēdamkarotes citrona sulas;
  • 2 ēdam­karotes olīveļļas;
  • 1 ēdamkarote sasmalcināta bazilika;
  • 3 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu lapiņu;
  • ½ tējkarotes maltu ķimeņu vai kumīna sēklu;
  • ⅓ tējkarotes maltu melno piparu;
  • 1 ēdamkarote cukura;
  • 1 tējkarote sāls.

Pagatavošana:

  1. Tomātus, papriku un gurķi smalki sagriež.
  2. Sīpolu un ķiplokus sakapā.
  3. Visas sastāvdaļas samaisa un uz divām stundām ievieto ledusskapī.
  4. Pasniedz aukstu un dekorē ar bazilika lapiņām.

Daudzi pavāri iesaka ēst gaspačo tikai nākamajā dienā pēc gatavošanas.

Pikantais gaspačo

Gaspačo ar piparu piedevu ir ļoti garšīgs un sātīgs. Zupa tiek pasniegta auksta un lieliski piemērota pusdienām.

Pikantais gaspačo

Sastāvdaļas:

  • 1 l dārzeņu sula;
  • dzeltenā paprika;
  • oranžā paprika;
  • 2 tomāti;
  • garais gurķis;
  • sauja;
  • lociņi;
  • piparmētras;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 2 ĒK vusteršīras mērce;
  • 2 ĒK čili vai tabasko mērce;
  • 2 ĒK olīveļļa;
  • sasmalcināti ziedkāposti;
  • sauja baziliks;
  • sauja kinza;
  • 1 TK malts kumins;
  • ½ citrona sula.

Pagatavošana:

  1. Dārzeņu sulu ielej terīnē vai lielā bļodā. Papriku, tomātus, gurķi, zaļumus sakapā. Ķiploka daiviņas saspiež. Pievieno visus produktus dārzeņu sulai un samaisa.
  2. Pagaršo un pieliek klāt kādu sastāvdaļu vai garšvielu, ja nepieciešams.
  3. Zupai ļauj kādu stundu atpūsties, lai garšas savilktos. Servē ar karstiem načo čipsiem.

Padoms!
Nelieciet zupu ledusskapī vai nelieciet zupā ledus gabaliņus, jo tādējādi pazūd tās aromāts un garša.

Dalīties ar draugiem
Novērtē recepti
TOPrecepte.lv