Kā pagatavot pupiņu zupu ar žāvētu, svaigu vai kūpinātu gaļu

Pupiņu zupa ir radiniece zirņu zupai. Šīs zupas labi garšo ziemā, kad ārā auksts un vēders ilgojas pēc kā sātīga. Ja laika gana, vārām zupu no kaltētajām pupiņām, ko iepriekšējā vakarā pārlej ar ūdeni un izmērcē līdz vārīšanas laikam. Tā kā pupiņas pamatīgi briest, trauks mērcēšanai jāņem krietni lielāks un ūdens jāpārlej dāsni.

Ja esam steidzīgi, vārām zupu no veikalā nopērkamajām konservētajām pupiņām, nolejot šķidrumu. Zupai ar žāvētu cūkgaļu sāli pievieno pašās beigās, jo iespējams, ka sāls jau būs diezgan.

Labu aromātu zupai piedod žāvējums – cūkas stilbiņš ir ideālā gaļa; var vārīt arī no žāvētām ribiņām vai cauraudzīša.

Pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām

Zupa ar pupiņām un ribiņām izrādās garšīga un ļoti smaržīga, pateicoties bagātīgajam gaļas buljonam un dārzeņiem.

Pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām

Sastāvdaļas:

  • 500 g žāvētu ribiņu;
  • 300 g pupiņu;
  • 2 burkāni;
  • 3 kartupeļi;
  • sauja putraimu;
  • 2 sīpoli;
  • pipari;
  • lauru lapa;
  • sāls;
  • skābais krējums.

Pagatavošana:

  1. Ribiņas kopā ar izmērcētām pupiņām liek vārīties ūdenī. Pēc 20 minūtēm pievieno putraimus (var grūbas), sagrieztus burkānus, lauru lapas, piparus un veselus nomizotus sīpolus. Beigās pieliek kubiņos sagrieztus kartupeļus.
  2. Vāra, līdz kartupeļi gatavi.
  3. Ribiņas izņem, gaļu sadala gabaliņos un liek atpakaļ zupā.
  4. Sīpolus izņem. Pieliek sāli pēc garšas. Pasniedz ar skābo krējumu. Var pielikt zaļumus. Šai zupai ir tā īpašība, ka tā kļūst garšīgāka katru reizi, kad to uzsilda.

Pupiņu zupa ar dārzeņiem multikatlā
Balto pupiņu zupa multivārāmajā katlā ir ļoti vienkārši pagatavojama. Vienīgais, kas jums jādara, ir iepriekš izmērcēt pupiņas.

Pupiņu zupa ar rīsiem un dārzeņiem

Šī vienkāršā zupa ir pagatavota no pupiņām, rīsiem un dārzeņiem. Tam ir ļoti spilgta un bagātīga garša.

Pupiņu zupa ar rīsiem un dārzeņiem

Sastāvdaļas:

  • burkāni;
  • sīpoli;
  • paprika;
  • kartupeļi;
  • rīsi;
  • pupiņas (var konservētas);
  • sāls;
  • čili pipari.

Pagatavošana:

  1. Katlā liek vārīties rīsus un kartupeļus.
  2. Burkānus, sīpolus un papriku apcep.
  3. Kad kartupeli un rīsi gandrīz gatavi, pievieno visas pārējās un vāra līdz gatavs.
  4. Var pielikt nedaudz tomātu mērces.

Pupiņu zupa ar tomātiem

Jums noteikti jāizmēģina šī pupiņu un tomātu zupas recepte! Šis ir ļoti garšīgs un barojošs ēdiens ar savu īpašo aromātu.

Pupiņu zupa ar tomātiem

Sastāvdaļas:

2 kartupeļi;

1 burkāns;

250 g konservētu pupiņu;

200 g konservētu tomātu savā sulā;

100 g jebkāds sagatavots gaļas produkts (desa, cīsiņi);

2 daiviņa/s ķiploka;

1 l ūdens;

sāls;

pipari;

skābs krējums.

Pagatavošana:

  1. Dārzeņus notīra, sagriež, liek vārīties.
  2. Pēc 10 min. pievieno konsrvētos tomātus ar visu sulu.
  3. Pupiņas noskalo (šķidrumu no kārbiņas nepievieno), pieliek zupai.
  4. Sagriež gabaliņos gaļas produktus (var arī bez tiem) pieliek zupai.
  5. Visu pavāra 5 min.
  6. Zupai piespiež klāt ķiploka daiviņas, papildina ar sāli un pipariem.
  7. Ļauj zupai 5 minūtes ievilkties, lej bļodiņā. Var baudīt kopā ar skābo krējumus.

Pupiņu zupa ar putraimiem

Pupiņu zupa ar putraimiem un žāvētas cūkas ribiņas — gardas un sātīgas vakariņas pēc darba dienas!

Pupiņu zupa ar putraimiem

Sastāvdaļas:

  • 700 g žāvētas cūkas ribiņas;
  • 300 g pupiņas;
  • 1 glāze putraimi;
  • 1 sīpols;
  • 1 burkāns;
  • 2 kubiciņi vistas buljons;
  • 1 ē/k eļļa;
  • ūdens;
  • skābs krējums;
  • lociņi vai dilles.

Pagatavošana:

  1. Liek katlā vārīties cūku ribiņas.
  2. Kad ribiņas pavārījušās, pievieno eļļā apceptus sīpolus un burkānus.
  3. Pievieno pupiņas.
  4. Kad pupiņas vēl nav gluži mīkstas, pievieno aukstā ūdenī noskalotus putraimus.
  5. Vāra, kamēr pupiņas un putraimi ir mīksti.
  6. Ēdot var pievienot skābo krējumu, zaļumus.

Tas ir interesanti!
Pupiņas palīdz tikt galā ar anēmiju, bronhītu un pneimoniju, aptaukošanos, aterosklerozi.

Ātrā pupiņu zupa ar papriku

Ja jums patīk pupiņu zupa, mēģiniet pagatavot to ar papriku — tas ir ļoti garšīgs.

Ātrā pupiņu zupa ar papriku

Sastāvdaļas:

  • 1 glāze pupiņu;
  • 1 l ūdens;
  • 1-2 tomāti;
  • 100 g sviesta;
  • 2 paprikas;
  • 1 sīpols;
  • loki;
  • dilles;
  • 100 g saldā krējuma.

Pagatavošana:

  1. Pupiņas kopā ar sviestu un paprikām, kam izņemtas sēklas, vārā mīkstas.
  2. Noceļ no uguns un pievieno tomātus, sīki sagrieztus sīpolus, saldo krējumu, lokus, dilles.

Pupiņu zupa ar šampinjoniem

Garda, smaržīga un viegla zupa ar pupiņām un sēnēm lieliski noder cilvēkiem, kas seko savai figūrai.

Pupiņu zupa ar šampinjoniem

Sastāvdaļas:

  • pupiņas;
  • kartupeļi;
  • sēnes;
  • sīpols;
  • garšvielas;
  • zaļumi.

Pagatavošana:

  1. Uzliek vārīties izmērcētas pupiņas.
  2. Kad pupiņas gandrīz gatavas pieliek kartupeļus.
  3. Kamēr vārās kartupeļi, uz pannas apcep sīpolus un sēnes.
  4. Kad kartupeļi mīksti, zupai pievieno saceptās sēnes, sāli, garšvielas.
  5. Atstāj uz brīdi, lai «ievelkas» un pasniedz ar zaļumiem.

Pupiņu zupa ar kausēto sieru

Zupa ar pupiņām un sieru ir ļoti viegli pagatavojama un neaizņem daudz laika.

Pupiņu zupa ar kausēto sieru

Sastāvdaļas:

  • 200 g brūnas pupiņas;
  • 200 g baltas pupiņas;
  • 300 ml sarkanvīns;
  • 400 g konservēti tomāti;
  • 100 g parmezāns;
  • 2 burkāni;
  • 1 sīpols;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 2 timiāna zariņi;
  • olīveļļa;
  • sāls.

Pagatavošana:

  1. Pupiņas iemērkt uz nakti. Nākamajā dienā pupiņas novārīt sālsūdenī.
  2. Sīpolu, burkānus un ķiplokus notīrīt. Ķiplokus un sīpolus smalki sagriezt. Burkānus sagriezt gabaliņos pupiņu lielumā. Katlā ar biezu apakšu uzkarsēt eļļu. Apcept sīpolus, ķiplokus, burkānus 6-7 min. Pievienot pupiņas, timiānu, pieliet vīnu un sautēt 10 min. Pievienot sasmalcinātus tomātus, pārliet ar 0.5l ūdens un vārīt vēl 20 min.
  3. Sieru sarīvēt. Zupu noņemt no uguns, ļaut minūtes 5 ievilkties. Tad pievienot sieru un pēc vēlmes smalki sakapātus zaļumus.

Pupiņu zupa ar desu
Pupiņu zupa ar desu un ar dārzeņiem — vienkāršs un apmierinošs pirmais ēdiens, ko var pagatavot bez īpašas piepūles.

Pupiņu zupa ar grūbām

Garda un sātīga pupiņu zupa ar grūbām ir labs variants ziemas pusdienām vai vakariņām.

Pupiņu zupa ar grūbām

Sastāvdaļas:

  • 2,5 l ūdens;
  • 500 g gaļa;
  • 200 g pupiņas;
  • 400 g burkāni;
  • 50 g grūbas;
  • 2 lauru lapas.

Pagatavošana:

  1. Gaļu (ik pa laikam noputojot) vāra kopā ar lauru lapu, pāris smaržīgajiem pipariem, nenomizotu sīpolu aptuveni 2 stundas, līdz tā ir gatava. Buljonu nokāša, izņem lauru lapu, piparus, sīpolu. Gaļu izņem, sasmalcina.
  2. Tad pievieno nomērcētas pupiņas un grūbas, sarīvētus burkānus, gaļu, sāli, piparus un turpina vārīt, līdz pupiņas gatavas.
  3. Gatavai zupai pievieno sasmalcinātus zaļumus.

Ātrais pupiņu zupa ar kūpinātu desu

Vēlies dažādot savu ikdienas ēdienkarti? Pagatavo sātīgu un smaržīgu zupu ar desiņām un pupiņām!

Ātrais pupiņu zupa ar kūpinātu desu

Sastāvdaļas:

  • 2 bundžas konservētas pupiņas vai 400 g sausas;
  • 400 g konservēti tomāti savā sulā;
  • 200 g kūpināta desa (vēlams ar minimālu tauku daudzumu);
  • 3 gl. vistas buljons;
  • 3 gl. ūdens;
  • 2 lieli kartupeļi;
  • 1 sīpols;
  • 1 burkāns;
  • 1 čili pipars;
  • oregano;
  • 1 ēd.k. olīveļļa;
  • sāls, pipari.

Pagatavošana:

  1. Ja izmantojat sausas pupiņas, tad tās uz nakti jāiemērc un nākamajā dienā sālsūdenī jāvāra līdz gatavībai.
  2. Sīpolus sagriezt smalkos kubiņos. Burkānu un kartupeļus nomizot un sagriezt kartupeļus kubiņos, bet burkānu ripiņās. Desu sagriezt ripiņās. Čili piparu sagriezt uz pusēm, iztīrīt sēklas un sagriezt smalkāk. Pannā uzkarsēt eļļu un apcept sīpolus un burkānus, līdz tie kļūst mīksti. Pievienot desas ripiņas un cept vēl 3-4 min. Pievienot čili piparus un konservētus tomātus, sautēt vēl 5 min.
  3. Katlā ieliet buljonu un ūdeni, pievienot kartupeļus un vārīt līdz kartupeļi ir mīksti. Pievienot pannas saturu, pupiņas un vārīt zupu vēl 10 min. Pēc garšas pievienot sāli, svaigi maltus piparus un oregano.

Veģetārā pupiņu zupa

Dārzeņu zupa ar pupiņām ir lieliska ideja veģetāriešiem. Tā ir viegla, liesa, taču vērtīgām uzturvielām bagāta.

Veģetārā pupiņu zupa

Sastāvdaļas:

  • 200 g mazo balto pupiņu;
  • 2 sīpoli;
  • 4 kartupeļi;
  • 2 burkāni;
  • puse selerijas;
  • 1 l buljona;
  • 50 g siera;
  • sāls, pipari;
  • nedaudz timiāna;
  • sviests vai margarīns cepšanai.

Pagatavošana:

  1. Pupiņas izmērcē. Sīpolu sasmalcina, sakarsētā sviestā apcep.
  2. Kartupeļus sagriež mazos gabaliņos.
  3. Pusi kartupeļu kopā ar izmērcētajām pupiņām liek pie sīpoliem, pārlej ar buljonu, lēni vāra gandrīz gatavu.
  4. Burkānus un seleriju sagriež kubiņos, kopā ar pārējiem kartupeļiem liek zupā, pēc garšas pievieno sāli, piparus un nedaudz timiāna.
  5. Zupu vāra, līdz visi dārzeņi mīksti.
  6. Gatavu zupu pārber ar sarīvētu sieru.

Tas ir interesanti!
100 grami pupiņu satur apmēram pusi no ikdienas šķiedrvielu nepieciešamības vidusmēra pieaugušajam.

Mazkaloriju pupiņu zupa ar frikadelēm

Pupiņu zupa ar frikadelēm ir ēdiens, kas lieliski piemērots ģimenes vakariņām.

Mazkaloriju pupiņu zupa ar frikadelēm

Sastāvdaļas:

  • pupiņas;
  • kartupeļi;
  • burkāni;
  • sīpoli;
  • maltā gaļa;
  • garšvielas.

Pagatavošana:

  1. Vakarā iemērcam pupiņas.
  2. Otrā dienā vāram tās, līdz gandrīz gatavas, nokāšam.
  3. Maltai gaļai pievienojam garšvielas, mazliet rīvētu burkānu, sīki sagrieztus sīpolus, ķiploku izspieztu caur spiedi un izmīcam, izveidojam mazas bumbiņas.
  4. Liekam vārīties mazliet pasālītā ūdenī, pievienojam lauru lapas.
  5. Uz pannas apcepam sīki sagrieztus sīpolus, pievienojam rīvētus burkānus, pasautējam ap 8 minūtēm un liekam klāt frikadelēm. Kartupeļus sagriežam mazos kubinos, liekam kopējā katlā. Kad kartupeļi gandrīz gatavi, pievienojam vārītās pupiņas. Pagaršojam sāli, piparus.
  6. Pavāram 7-9 minūtes, līdz viss mīksts.

Sātīgā pupiņzupa ar šķiņķi

Pupiņu zupa ar šķiņķi ir vienkāršs un viegls veids, kā pabarot ģimeni ar gardām un interesantām pusdienām vai vakariņām.

Sātīgā pupiņzupa ar šķiņķi

Sastāvdaļas:

  • 1.5-2 l buljona (vēlams liellopu gaļas buljons);
  • 300 g balto pupiņu;
  • 150 g kūpināta cūkgaļas šķiņķa;
  • 3 ēd. k. grūbu;
  • 3 kartupeļi;
  • 10 g diļļu;
  • pipari;
  • sāls.

Pagatavošana:

  1. Buljonā liek mērcētas pupiņas, grūbas, vāra.
  2. Sagriez šķiņķi kubiņos un pievieno buljonā.
  3. Kad pupiņas kļuvušas jūtami mīkstākas, pievieno nomizotus, kubiņos sagrieztus katupeļus, sāli, piparus un turpina vārīt, līdz visas mīkstas.
  4. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar sasmalcinātām dillēm. Šķīvī var pievienot skābo krējumu.

Bagātīga pupiņu zupa ar liellopa gaļu

Viegli pagatavojama balto pupiņu zupa ar liellopa gaļu.

Bagātīga pupiņu zupa ar liellopa gaļu

Sastāvdaļas:

  • liellopu kauli — 150 g;
  • pupiņas (baltās) — 50 g;
  • burkāni — 25 g;
  • sīpoli vai puravi — 15 g;
  • pētersīli — 5 g;
  • miežu grūbas — 5 g;
  • kartupeļi — 100 g;
  • garšvielas.

Pagatavošana:

Liellopu kaulu buljonu izkāš, pievieno mērcētas pupiņas, noskalotas grūbas, daļiņās sagrieztus burkānus, kartupeļus, sīki sasmalcinātus sīpolus vai puravus, pētersīļus, garšvielas un vāra.

Diētiskā pupiņu zupa ar vistas fileju

Mazkaloriju pupiņu zupa ar vistu ir lieliski piemērota tiem, kas vēlas notievēt.

Diētiskā pupiņu zupa ar vistas fileju

Sastāvdaļas:

  • 1 liela vistas fileja;
  • 200 g kaltētu balto pupiņu;
  • 2 burkāni;
  • 1 sīpols;
  • 2-3 ķiploka daiviņas;
  • augu eļļa;
  • sāls, graudu pipari, kajennas pipari;
  • 2 ēdamkarotes tomātu pastas;
  • garšaugu saišķītis (pētersīļi, timiāns);
  • 1-2 lauru lapas.

Pagatavošana:

  1. Pupiņas vairākas stundas vai visu nakti mērcē, pārlietas ar aukstu ūdeni.
  2. To nolej, pupiņas liek katlā, pārlej ar 5 glāzēm tīra ūdens, uzvāra un lēni vāra.
  3. Pannā sakarsētā eļļā apcep un pasautē sasmalcinātu sīpolu.
  4. Liek klāt sasmalcinātus ķiplokus un sagrieztus vai rupji sarīvētus burkānus, ātri apcep un liek pie pupiņām.
  5. Pieliek arī garšaugu saišķīti, lauru lapu, pāris melnos graudu piparus un turpina lēni vārīt, līdz pupiņas ir mīkstas.
  6. Pa to laiku sagriež gabaliņos vistas fileju, pannā sakarsētā eļļā apgrozot apcep un arī pievieno zupai.
  7. Pieliek arī tomātu pastu, Kajennas piparus, sāli, vāra vēl 5 minūtes.
  8. Garšaugu saišķīti un lauru lapas izķeksē un izmet.
  9. Gatavai zupai pirms pasniegšanas var pievienot krējumu, pārkaisīt ar svaigiem pētersīļiem.

Prosas un pupiņu zupa
Sātīga un bieza pupiņu zupa ar prosu tiek vārīta vistas buljonā ar papriku, sīpoliem un burkāniem. Pateicoties tam, ka dārzeņi nav cepti, zupa ir veselīga un diētiska.

Mazkaloriju biešu zupa ar pupiņām

Pupiņu zupas vieglā versija bez gaļas ar konservētām pupiņām. Var pasniegt karstu vai aukstu.

Mazkaloriju biešu zupa ar pupiņām

Sastāvdaļas:

  • 1.2 kg dārzeņu (kāpostgalviņa, kartupeļi, burkāni, bietes);
  • 1 pētersīļa sakne;
  • 1 sīpols;
  • 1 bundžiņa pupiņu;
  • pētersīļi;
  • 2.5 l ūdens;
  • garšvielas pēc izvēles;
  • sāls;
  • pipari.

Pagatavošana:

  1. Garšsaknes sasmalcina, sarīvē burkānus, bietes, sašķērē kāpostu, sagriež kartupeļus, tad liek vārīties.
  2. Ūdenim pievieno izvēlētās garšvielas.
  3. Vāra, līdz visas saknes ir mīkstas. beigās pievieno pupiņas. Pasniedz ar krējumu un sasmalcinātiem pētersīļiem.

Pupiņu zupa meksikāņu gaumē

Zupa ar pupiņām, papriku un meksikāņu garšvielām — pikanta, sātīga un sildoša!

Pupiņu zupa meksikāņu gaumē

Sastāvdaļas:

  • 1 glāze konservētas baltās pupiņas;
  • 1 glāze konservētas sarkanās pupiņas;
  • ½ glāze svaigi zaļie zirnīši;
  • 100 g pākšu pupiņas;
  • 1 gab. zaļa parika;
  • 1 gab. sarkana paprika;
  • 2 gab. tomāti;
  • 3 gab. seleriju kāti;
  • 1 l buljons;
  • meksikāņu garšvielas.

Pagatavošana:

  1. Tomātus blanšē verdošā ūdenī, strauji atdzesē aukstā ūdenī, novelk miziņu un sagriež gabaliņos.
  2. Sagriež seleriju kātus un papriku.
  3. Verdošā buljonā liek konservētas pupiņas, zirnīšus, tomātus, papriku un seleriju kātus. Vāra 5-10 minūtes. Pievieno garšvielas. Papildu sātīgumam var pievienot žāvētu gaļu.
  4. Zupas garšai jābūt «ugunīgai».

Tas ir interesanti!
Ķīnā, Korejā un dažās citās Āzijas valstīs miltus gatavo no pupiņām, kuras pēc tam izmanto dažādu kūku cepšanai.

Dalīties ar draugiem
Novērtē recepti
TOPrecepte.lv