Kā pagatavot Tom yum zupu: 3 receptes

Tom yum ir pikanta un skāba zupa ar garnelēm, vistu, zivīm vai citām jūras veltēm. Laosas un Taizemes nacionālais ēdiens. Izmanto arī kaimiņvalstīs: Malaizijā, Singapūrā un Indonēzijā.

Klasiska taizemiešu zupa Tom Yum

Taizemes virtuves galvenais ēdiens ir populārā Tom Yum zupa. Izcila skābuma, piparu, sāta sajūtu un viegluma kombinācija.

Taizemiešu zupa Tom Yum

Sastāvdaļas:

  • 1 paciņa jūras velšu (garneles, mīdijas, astoņkāji vai citi jūras mošķīši);
  • 4-5 lielas tīģergarneles uz cilvēku;
  • bambusa dzinumi (ja to nav, var izmantot ingveru);
  • 4 citronzāles stiebru;
  • šitaki sēnes (vai 150g šampinjonu);
  • 150 g ķirštomātiņu;
  • 1kārbiņa kokosriekstu piena (vajadzīga būs 1/3);
  • 1 paciņa Tom Yum pastas;
  • taizemiešu čili un garneļu pasta;
  • kaltēti čili;
  • 1,5 l ūdens.

Pagatavošana:

  1. Ņem atlaidinātas jūras veltes un liek vārošā ūdenī, klāt pievieno slīpos salmiņos sagrieztu citronzāli un šķēlītes sagrieztu ingveru.
  2. Jūras veltes vāra ne ilgāk kā trīs minūtes.
  3. Samērā lielos gabalos sagriež šampinjonus un pievieno zupai.
  4. Pieliek trešdaļu kārbiņas kokospiena pastas, Tom Yum pastu un nedaudz čili un garneļu pastas.
  5. Tad sagriež uz pusēm ķirštomātiņus un kā pēdējo sastāvdaļu pievieno zupai.
  6. Vēl pieber nedaudz kaltēto čili.

Tas ir interesanti!
Taizemē valda uzskats, ka šefpavārs un restorāns ir pelnījuši cieņu, ja zupā ir pietiekami daudz rīsu.

Tom yum ar kokosriekstu pienu

Tom Yum ar kokosriekstu pienu ir taizemiešu krēmveida garneļu zupa. Neaizmirstama garša un pikants aromāts pulcēs visu ģimeni pie viena galda un sniegs īstu gastronomisku baudījumu.

Tom yum pastas zupa ar koksriekstu pienu

Sastāvdaļas:

  • 1 paciņa Tom Yum pastas;
  • 12 jēlas tīģergarneles bez galvas, bez čaulas;
  • 200 ml ūdens;
  • 5 nelieli šampinjoni;
  • 2 tomāti;
  • 1 stiebrs citronzāles;
  • 400 ml kokosriekstu piena;
  • 2 ēd. k. zivju mērce;
  • kapāts koriandrs;
  • 2 ēd. k. augu eļļa;
  • čili pipars, ja vēlaties asu zupu.

Pagatavošana:

  1. Garneles atkausē, ja tās ir ar čaulu, noloba to.
  2. Šampinjonus griež šķēlītēs.
  3. Tomātus nomizo un griež daiviņās, sēklas daļu izgriežot.
  4. Citronzāles stiebtu pāršķeļ uz pusēm un sagriež lielos gabalos.
  5. Koriandru smalki sakapā.
  6. Ja izmantos čili piparu, tad tā sēklas obligāti iztīra un smalki sagriež.
  7. Katliņā uzkarsē eļļu.
  8. Tai pievieno Tom Yum pastu.
  9. Maisot karsē apmēram 2 minūtes.
  10. Pievieno garneles.
  11. Maisot karsē.
  12. Pievieno ūdeni un turpina karsēt uz vidēji lielas uguns.
  13. Kad ūdens sāk vārīties, pievieno sēnes un citronzāli.
  14. Zupu turpina vārīt pāris minūtes.
  15. Pievieno kokosriekstu pienu.
  16. Vāra 2 minūtes.
  17. Kad zupa jau gandrīz gatava, pievieno tomātus un zivju mērci.
  18. Gatavo zupu lej bļodiņās un garnē ar kapātu koriandru un čili.

Fakts par Tom yum zupu
Āzijas finanšu krīzi 1997. gadā, kas sākās Taizemē, žurnālisti nosauca par «Tom yum kung krīzi».

Tom yum zupa ar vistas gaļu un sēnēm

Tom Yum ar vistu un šampinjoniem tiek pagatavots ļoti vienkārši un ātri. Garša tas izrādās piesātināts ar nelielu asumu. Noteikti apskatiet šo recepti!

Tom yum zupa ar vistas gaļu un šampinjoniem

Sastāvdaļas:

  • 500 g vistas filejas;
  • 300 g šampinjonu;
  • 200 g ķirštomātu;
  • 1 kārba kokosriekstu piena;
  • 1 sarkanais sīpols;
  • 1 čili pipars;
  • 400 ml ūdens;
  • 1 laims;
  • paciņa tom kha zupas garšvielu.

Pagatavošana:

  1. Vistas fileju sagriež strēmelēs vai mazos gabaliņos un apcep sakarsētā eļļā, pannā. Cep tik ilgi, līdz vista kļuvusi bāla. Tad pievieno plānās šķēlēs sagrieztus šampinjonus un visu viegli apcep.
  2. Katlā lej ēdamkaroti eļļas, pievieno smalki sakapātu čili, sagrieztu sarkano sīpolu, uz pusēm pārgrieztus ķirštomātus un mirkli pacep. Tad pievieno kokosriekstu pienu, pannas saturu – vistu, sēnes, garšvielas – un pārlej ar ūdeni. Uzliek vāku un ļauj zupai vārīties aptuveni 10 minūtes.
  3. Kad zupa gatava, to pasniedz, daļu laima sagriežot šķēlēs un ievietojot zupā, bet no daļas – sulu iespiežot zupā. Var pārkaisīt svaigus zaļumus.

Atcerieties, jo ilgāk gatavojat čili piparu, jo vairāk tas piešķir zupai pikantu.

Dalīties ar draugiem
Novērtē recepti
TOPrecepte.lv