Zivju zupa: TOP 17 vienkāršas un gardas receptes

Zivju zupas gatavo no jēlām, kaltētām vai konservētām zivīm. Šāds ēdiens ir bagāts ar vitamīniem, dzelzi, fosforu, kalciju un jodu, kas nepieciešams cilvēka pilnīgai attīstībai, un tas ir jāiekļauj pieaugušo un bērnu uzturā.

Turklāt «uha» ir lieliski piemērota tiem, kas vēlas zaudēt svaru, jo parasti tajā ir diezgan maz kaloriju saturs. Vienīgais izņēmums ir krēmīgas zupas.

Zivju zupu receptes ir tik daudzveidīgas, ka katrs atradīs kaut ko sev tīkamu. Papildus tradicionālajiem sīpoliem tiek pievienoti kartupeļi, garšaugi un burkāni, krējums, siers, garneles, auzu pārslas, selerijas, tomāti un daudz kas cits. Protams, neiztikt bez smaržīgām garšvielām un aromātiskiem augiem.

Zivju zupas pagatavošana nav grūta. Svarīgi ievērot norādītās proporcijas, kā arī ievērot pareizu laiku un temperatūru, lai zivis un dārzeņi neizvārītos, bet paliktu pietiekami mīksti.

No kādas zivis labāk gatavot zupu?
Zivju zupas pagatavošanai der gandrīz jebkura zivs — gan upes, gan jūras: zandarts, plekste, menca, lasis un desmitiem, pat simtiem citu.

Kā atbrīvoties no zivju smakas zupā?
Zivis «mīl» provansas garšaugus — timiānu, rozmarīnu, salviju, oregano. Tie visi palīdz likvidēt specifisko zivju smaku. Šiem nolūkiem ļoti piemērots ir arī fenhelis — gan baltā daļa, gan daži zaļi kāti.

Cik ilgi jāvāra zivju buljons?
Zivju buljonu vāra no 45 minūtēm līdz 1 stundai. Lai buljons izrādītos caurspīdīgs, paies vēl pusstunda.

Kurai zivij ir vismazāk asaku?
Tie ir zandarti, sams, sazāns, vēdzele, lasis, jūras asaris. Arī zuši un upes nēģi var lepoties ar mazāku kaulu daudzumu.

Zivju zupa ar rīsiem

Vienkārša zivju zupa, kas vārīta ar rīsiem un konservētu lasi, ir ļoti garšīga, bagātīga un diezgan sātīga.

Zivju zupa ar rīsiem

Sastāvdaļas:

  • 1 bundžiņa konservēta laša;
  • 3 ēdamkarotes rīsu;
  • 1 neliels sīpols;
  • 1/3 bundžiņas melnās olīvas bez kauliņiem;
  • 1/2 citrona;
  • 1 ēd.karote sviesta;
  • tomātu pasta;
  • sāls;
  • pipari.

Pagatavošana:

  1. Uzvārīt 2 litrus ūdens, pielikt rīsus, sāli, vārīt līdz rīsi gandrīz gatavi.
  2. Tad pievienot sīki sagrieztus sīpolus.
  3. Lasi salauzt nelielos gabaliņos un kopā ar eļļu pielikt rīsiem.
  4. Sagriezt olīvas aplīšos, pievienot rīsiem.
  5. Nogriezt 4 šķēles citrona, sagriezt tās sīkākās daļās (kopā ar mizu), pievienot zupai.
  6. Kad rīsi gatavi, pielikt pēc garšas tomātu pastu, sāli, piparus.
  7. Beigās pielikt sviestu un noņemt no uguns.

Zivju zupa ar dārzeņiem

Delikātā zivju garša lieliski sader ar jauniem dārzeņiem. Zupa ļoti sātīga un garda.

Zivju zupa ar dārzeņiem

Sastāvdaļas:

  • 800-1000 g gaļīgu zivju;
  • 1 pētersīļa sakne;
  • 2 sīpoli;
  • 600 g kartupeļu;
  • 400 g tomātu;
  • 1 ½ ēdamk. sviesta;
  • 1 -2 lauru lapas;
  • 3-5 melnie pipargraudisāls.

Pagatavošana:

  1. Zivis apstrādā kā parasti, sadala filejās ar ādu un bez asakām. Sagriež porciju gabalos, apsāla un līdz izmantošanai novieto vēsā vietā. No zivju pārtikas atkritumiem — galvas (bez žaunām), spurām, asakām — vāra buljonu.
  2. Gatavu buljonu izkāš, uzvāra, ieliek nomizotus sagrieztus kartupeļus, sīpolus un pētersīļu sakni. Vāra 20 minūtes, pēc tam pievieno zivis, garšvielas, sagrieztus tomātus un vāra vēl 20-25 minūtes.
  3. Noņem no uguns un uzreiz pievieno sviestu. Pasniedzot pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem.

Aromātiskā zivju zupa no zandarta

Lai arī zivju zupas gatavošana prasīs zināmu laiku, taču rezultāts būs pūliņu vērts. Zupai ir neaizmirstams aromāts un garša!

Aromātiskā zivju zupa no zandarta

Sastāvdaļas:

  • 2 kg zandarta;
  • 1 kg kartupeļu;
  • 400 g brokoļu;
  • 5 burkāni;
  • 2 vidēji sīpoli;
  • 1/2 citrona;
  • 1 puravs;
  • 1 ķiploks;
  • sviests cepšanai;
  • saišķītis diļļu un pētersīļu;
  • sāls, melnie pipari.

Pagatavošana:

  1. Iztīra zivi un rūpīgi to nomazgā zem auksta te­koša ūdens. Liek zivi katlā, pārlej ar vismaz 2 litriem ūdens, pievieno saišķīti nesagriezta izopa un liek vārīties. Mazāka zivs jāvāra aptuveni pusstundu, lielāka – vismaz 45 minūtes. Kad buljons jau mazliet ievārījies, pievieno pētersīļu un diļļu kātus.
  2. Sagriež burkānus, brokoļus, kartupeļus. Mazos gabaliņos sasmalcina puravu, ķiploku un sīpolus. Kad zivs gatava, to ceļ ārā un buljonu nokāš caur marlīti vai smalku sietiņu.
  3. Sakarsē pannu, izkausē sviestu un tajā apcep sagriezto sīpolu, puravu, ķiploku. Mārtiņš cepšanai iesaka lietot gī sviestu.
  4. Buljonam pievieno kartupeļus, burkānus, saceptos sīpolus, ķiplokus, puravus.
  5. Kamēr vārās dārzeņi, zivi attīra no asakām. Uz tās izspiež citrona sulu.
  6. Kad dārzeņi gatavi, pievieno iztīrīto zivs fileju un brokoļus. Pavāra vēl aptuveni 5 minūtes. Zupu pasniedz, bagātīgi pārkaisītu ar dillēm un pētersīļiem.

Neparasta zivju zupa ar pienu

Piena zupa ar zivīm ir ļoti garšīga zupa, kas ir diezgan vienkārši pagatavojama, bet izskatās ļoti oriģināla.

Neparasta zivju zupa ar pienu

Sastāvdaļas:

  • 1 l ūdens;
  • 1 1/2 l piena;
  • 800 g reņģu vai asaru;
  • 1 kg kartupeļu;
  • 1 sīpols;
  • sāls pēc garšas;
  • zaļumi pēc izvēles;
  • skābs krējums.

Pagatavošana:

  1. Notīrītas zivis liek katliņā, pārlej ar ūdeni, pieliek sāli un uz mazas liesmas vāra gatavas.
  2. Tad zivis izņem, šķidrumu izkāš, lej atpakaļ katlā, pieliek kubiņos sagrieztus kartupeļus un sasmalcinātu sīpolu.
  3. Kad kartupeļi mīksti, pielej karstu pienu, uzvāra.
  4. Zupā liek no asakām atdalītas zivju filejas, zaļumus un skābu krējumu.

Kā pagatavot tradicionālu uhu

Lai pagatavotu īstu uhu, nepietiek ar zivju noķeršanu vai iegādi — jums joprojām ir jāzina daži gatavošanas noslēpumi, pretējā gadījumā tradicionālās krievu uhu vietā jūs saņemsiet parastu zivju zupu.

Kā pagatavot tradicionālu uhu

Sastāvdaļas:

  • laša, foreles vai mencas;
  • 2 palieli burkāni;
  • 5 kartupeļi;
  • 1 sīpols;
  • 1 ēdamkarote sviesta;
  • 1 ēdamkarote degvīna;
  • garšaugi (dilles, loki, pētersīļi);
  • pipari;
  • sāls.

Pagatavošana:

  1. Zivij notīra zvīņas, liek katlā, pārlej aukstu ūdeni un vāra. Tiklīdz buljons uzvārījies, noputo un pievieno garšaugus. Kad zivs gatava, nokāš buljonu un liek atkal vārīties, pievienojot sāli, piparus, burkānus un kartupeļus.
  2. Kamēr zupa vārās, noloba zivs gaļu un sagriež nelielos gabaliņos. Kad dārzeņi mīksti, buljonam pievieno zivs gabaliņus, iemaisa sviestu un pielej degvīnu. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar smalki sakapātiem zaļumiem.

Garda un aromātiska zivju zupa

Zupas pagatavošanai vienlīdz labi der gan lasis, gan asaris, gan citas līdzīgas zivis. Zupu var bagātināt arī ar garnelēm un nelielu anīsa degvīna piedevu. Pasniedz ar grauzdētu baltmaizi un vēsu baltvīnu.

Garda un aromātiska zivju zupa

Sastāvdaļas:

  • 500 g stingras zivs filejas;
  • 3 tomāti;
  • 1 fenheļa bumbulis;
  • 3 nelieli seleriju kāti;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 1 ēdamkarote olīveļļas;
  • 5 ēdamkarotes sausā vermuta;
  • 400 g koncentrēta zivju buljona;
  • daži safrāna pavedieni;
  • naža gals Kajennas piparu;
  • sāls.

Pagatavošana:

  1. Zivs filejas sagriež nelielos gabaliņos, tomātiem novelk miziņu un mīkstumu smalki sagriež. Notīrītu fenheli sagriež astoņās daļās, pēc tam — ļoti plānās šķēlītēs. Notīrītus seleriju kātus arī sagriež plānās šķēlītēs. Nomizotus ķiplokus smalki sakapā.
  2. Katlā sakarsē olīveļļu, ieber ķiplokus, pāris minūšu apcep, tad pieliek fenheli un seleriju un sautē vēl 3-4 minūtes. Pielej 3 ēdamkarotes vermuta. Kad vermuts iztvaikojis, pievieno tomātus, samaisa, pielej buljonu, pieber safrānu, sāli, melnos piparus un Kajennas piparus un uz lēnas uguns sautē ~ 5 minūtes.
  3. Zupai pievieno zivs gabaliņus un atlikušo vermutu un karsē 4-5 minūtes. Ja vēlas, izrotā ar fenheļa vai diļļu zaļumiem.

Zivju zupa ar garnelēm

Ļoti maiga laša zupa ar garnelēm. Šī zupa ir lieliski piemērota romantiskām ģimenes vakariņām!

Zivju zupa ar garnelēm

Sastāvdaļas:

  • gabals laša, bet labāk atgriezumi zupai;
  • 2 -3 kartupeļi;
  • 1 burkāns;
  • 1 sīpols;
  • 1 paciņa attīrīto garneļu;
  • 5-6 melnie piparu graudi;
  • lociņš;
  • dillītes;
  • sāls;
  • 1-2 lauru lapas;
  • krējums.

Pagatavošana:

  1. Lasi nomazgā, liek katlā, uzvāra un noputo, tad pievieno uz sakņu rīves sarīvētu burkānu, smalki sagrieztu sīpolu,melnos piparus un sāli.
  2. Vāra 10-15 minūtes. Tad lasi izņem, bet buljonā ber kubiņos sagrieztus kartupeļus.
  3. Kamēr kartupeļi izvārās, lasi sadala gabaliņos, vai no laša atgriezumiem izņem asakas. Liek atpakaļ katlā.
  4. Kad kartupeļi mīksti, katlā ber atkausētas garneles, sakapātus lociņus un dilles, pievieno lauru lapas, ļauj zupai uzmest burbuli un izslēdz.
  5. Pasniedzot ar skābu krējumu.

Tas ir interesanti!
Japānā sausais zivju buljons ir ļoti populārs kā zupas vai garšvielu bāze.

Zivju zupa no heka

Katras ģimenes ēdienkartē jābūt zupai – sēņu, vistas vai zivs – tas nav svarīgi. Šodien gatavosim heku un dārzeņu zupu.

Zivju zupa no heka

Sastāvdaļas:

  • 150 g zivs fileja;
  • 3 kartupeļi;
  • 1 burkāns;
  • 1 sīpols;
  • 1 lauru lapa;
  • melnie pipari;
  • bezsāls «Anniņa»;
  • sāls;
  • dilles.

Pagatavošana:

  1. Katliņā ielej apmēram 750 ml ūdens, piemet nedaudz sāls, lauru lapu, piparus, garšvielas un sarīvētus burkānus.
  2. Kad ūdens uzvārījies, pieliek sagrieztu heku. Pēc ~ 5 minūtēm pievieno sagrieztus kartupeļus. Kad kartupeļi gandrīz gatavi, pieber dilles.

Zivju zupa ar jūras veltēm

Bagātīga zivju un jūras velšu zupa. Pat, ja kāda no jūras veltēm trūks, zupa būs ļoti garda. Zupas garša tikai iegūs, ja izmantotās zivis un jūras veltes būs dažādas.

Zivju zupa ar jūras veltēm

Sastāvdaļas:

  • 600 g zivis;
  • 3 l ūdens;
  • 2 lauru lapas;
  • 3 melnie piparu graudi;
  • 200 g tīģergarneles (saldētas vai svaigas, bet jēlas);
  • 5 ĒK olīveļļa;
  • 1 sīpols;
  • 4 ķiploku daiviņas;
  • 2 burkāns;
  • 4 kartupeļi;
  • 400 g tomāti;
  • 250 ml baltvīns;
  • 1 čili pipars;
  • 200 g mīdijas;
  • kinzas lapiņas (pasniegšanai);
  • sāls;
  • melnie pipari.

Pagatavošana:

  1. Smalki sagriež sīpolus, sakapā ķiplokus. Notīra un ripiņās sagriež burkānus. Nomizo kartupeļus un sagriež kubiņos, noglabā bļodiņā ar ūdeni. Sagriež smalkāk tomātus.
  2. Lielā katlā, kurā vārīs zupu, lej eļļu un sakarsē. Pievieno sīpolus un apcep, līdz tie caurspīdīgi, pievieno ķiplokus, karsē vēl minūti, tad pievieno burkānus. Uz neliela karstuma sutina apmēram 10 minūtes, šad tad pamaisot. Pēc tam pievieno kubiņos sagrieztos kartupeļus un tomātus, pielej vīnu. Turpina sutināt vēl 10 minūtes, ik pa brīdim apmaisot.
  3. Tikmēr citā katlā liek zivis, aplej ar 3 litriem ūdens, pievieno lauru lapas, piparu graudus un sāli. Strauji uzvāra ūdeni un uz nelielas uguns vāra zivis gatavas, apmēram 10 — 15 minūtes (atkarībā, cik lielas zivis). Kad zivis gandrīz gatavas, pievieno garneles un vāra vēl apmēram 1 — 2 minūtes, līdz garneles kļūst sarkanas.
  4. Gatavās zivis uzreiz izkāš caur sietiņu, buljonu saglabājot un lejot uz dārzeņiem. Pagaršo buljonam sāli un piparus, pievieno uz pusēm pārgrieztu čili. Ļauj zupai uz lielas uguns strauji uzvārīties, tad noregulē nelielu karstumu un vāra 30 — 45 minūtes, līdz dārzeņi jūk laukā. Ja vēlas zupu maigāku, čili pievieno bez sēklām.
  5. Tikmēr attīra zivis no asakām, cenšoties saglabāt palielus gabalus, iztīra garneles no čaulām. Zivis un garneles noglabā. Īsi pirms zupas pabeigšanas mīdijas noskalo tīras.
  6. Kad dārzeņi mīksti un izjukuši, ar blenderi sakuļ gludu biezzupu. Vēlreiz uzvāra, pievieno mīdijas (tikai tās, kuras ir cieši aizvērtas). Kad mīdijas atveras, tās ir gatavas. Ja kāda mīdija nav atvērusies, to izmet laukā. Zupai pievieno zivis un garneles, uzkarsē, līdz zupa uzmet burbuli un pasniedz, rotājot ar kinzas lapiņām.

Diētiskā zivju zupa ar kokosriekstu pienu

Aukstākam laikam piestāv sātīgas un mazliet pikantas zupas. Šoreiz iesaku pamēģināt ko neikdienišķāku, ar eksotiskākām izejvielām, piemēram, kokosriekstu pienu, ingveru, kas mūsdienās pieejamas gandrīz visos lielveikalos – pikantā zivju bumbiņu zupa ar kokosriekstu pienu.

Zupa ir vienkārši pagatavojama un garda. Klasisko gaļas frikadeļu vietā lietoju maltas baltās zivs masa, tā kā var droši pagatavot visi tie, kas gaļu uzturā neieto.

Diētiskā zivju zupa ar kokosriekstu pienu

Sastāvdaļas:

Zupa

  • 1 tējk. sarīvēta svaiga ingvera;
  • 1 tējk. kaltētas citronzāles;
  • 150 g šampinjoni;
  • 0,5–0,7 l karsts vistas vai dārzeņu buljons;
  • 400 ml kokosriekstu piens;
  • 1 tējk. karija pulveris;
  • 1–1,5 tējk. zivju mērce;
  • 1-2 tējk. laima sula;
  • 30 g rīsu nūdeles;
  • 1,5 tējk. brūnais cukurs;
  • čili un zaļumi dekoram.

Zivju bumbiņu

  • 200 g samaltas baltās zivs masas;
  • 1 ola;
  • 2 ēd.k. olīveļļa;
  • 50 g rīvmaizes;
  • 30 g milti;
  • ½ tējk. čili pulveris;
  • sāls un svaigi malti pipari- pēc garšas.

Pagatavošana:

  1. Sagatavo zivju bumbiņu masu — kārtīgi sajaucot visas.
  2. Katlā ielej pāris ēdamkarotes olīveļļas. Ingveru, citronzāli un karija pulveri katlā apcep apmēram 30 sekundes. Pielej buljonu, zivju mērci, brūno cukuru un šķēlītēs sagrieztas sēnes. Uzliek katlam vāku un vāra apmēram 3-5 min.
  3. Pielej klāt kokosriekstu pienu un izmaisa. Tad pa vienai uzmanīgi zupa liek sagatavotās zivju bumbiņas un vāra apmēram 5 min. Tad pievieno sauju nūdeļu un vāra līdz viss gatavs.
  4. Noņem katlu no plīts un pievieno laima sulu un papildus sāli, ja nepieciešams. Dekorē ar čili šķēlītēm un zaļumiem.

Zivju zupa ar kausēto sieru

Sātīga un garda laša galvas zupa ar kausēto sieru.

Zivju zupa ar kausēto sieru

Sastāvdaļas:

  • laša galva;
  • burkāni;
  • kartupeļi;
  • zaļie zirnīši;
  • puravi;
  • dilles;
  • kausētais siers.

Pagatavošana:

  1. Laša galvu un asakas liek aukstā ūdenī, savāra krietni un tad visu ņem ārā. Buljonu caur sietu izkāš.
  2. Buljonā liek iekšā burkānus, kartupeļus, zaļos zirņus, puravus un daudz svaigu vai saldētu diļļu. Kad kartupeļi mīksti, pievieno laša gabaliņus, sāli, piparus, iemaisa kausēto sieru un uzvāra. Pasniedz ar svaigierm zaļumiem.

Zivju zupa no konserviem

Padomju laikā līdzīgu zupu no konservēta rozā laša sauca par «atpūtnieka vakariņām» pēc analoga konserviem «tūristu brokastis». Vasarnīcā, prom no civilizācijas, varēja vārīt sātīgu zupu no konserviem kaut katru dienu. Svarīga sastāvdaļa šai zupai ir prosa, tā piešķir zupai tekstūru. Daudz ir atkarīgs arī no sīpolu un burkānu apcepšanas – no tā zupai būs saldums un piesātinātība. Zupa būs garšīgāka, ja to uz nakti atstās ledusskapī.

Zivju zupa no konserviem

Sastāvdaļas:

  • sīpols – 1 gb;
  • burkāns – 1 gb;
  • kartupeļi – 400 g;
  • prosa – 70 g;
  • rozā lasis savā sulā – 240 g;
  • dilles – 20 g;
  • sāls — pēc garšas;
  • pipari melni malti – pēc garšas.

Pagatavošana:

  1. Katlā ar biezu apakšu apcep eļļā sīpolu un burkānu, kas sagriezti mazos kubiciņos.
  2. Aplej dārzeņus ar diviem litriem ūdens, pievieno nelielos kubiciņos sagrieztus kartupeļus, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai.
  3. Pievieno noskalotu prosu un vāra desmit minūtes.
  4. Konservēto zivi sadala nelielos gabaliņos, izņem asakas. Pievieno zivi zupai un vāra vēl 10-15 minūtes.
  5. Vārīšanās beigās pieliek sāli un piparus. Noņem no uguns un pievieno sakapātas dilles.

Tas ir interesanti!
Visvērtīgākā zivju buljona izejviela ir zivju galvas.

Zivju zupa no līdakas

Līdakas uha ir brīnišķīgs, aromātisks un ļoti garšīgs ēdiens. Līdakas gaļa tiek uzskatīta par diētisku, tāpēc to var droši iekļaut pat bērnu uzturā.

Zivju zupa no līdakas

Sastāvdaļas:

  • līdakas galva un spuras;
  • 2 vidēji lieli burkāni;
  • 5-6 vidēji lieli miltaini kartupeļi;
  • 1 vidējs puravs;
  • dilles;
  • lauru lapa;
  • apaļie melnie pipari;
  • sāls;
  • ½ paciņas sviests cepšanai.

Pagatavošana:

  1. Līdakas galvu un spuras rīpīgi nomazgā ar aukstu ūdeni,liek katlā un pārlej ar aukstu ūdeni tā ,lai produkts būtu apņemts.
  2. Sāli, piparus un lauru lapas katra saimniece pieliks pēc sava prāta.
  3. Vāra, līdz redzams, ka zivs galva ir mīksta.Vārīšanas procesā nedrīkst aizmirst noņemt putas.Kad buljons gatavs, to nokāš.
  4. Burkānus sarīvē uz rupjās rīves,puravu sagriež ar visiem lakstiem diezdan sīki.
  5. Katliņā ieliek sviestu,izkausē un apcep burkānus un puravus ( nedrīkst piededzināt).
  6. Pēc tam pieliek palielos kubos sagrieztus kartupeļus,uzlej buljonu un vāra gatavu.
  7. Beigās pieliek sasmalcinātas dilles.
  8. Zupai jābūt tumīgai, tāpēc jāizvēlas miltaini kartupeļi, bet, lai vārīšanās procesā tie pilnīgi neizšķīstu, jāgriež diezgan lielos kubos.
  9. Pēc ēdāja vēlēšanās zupu var «patreknināt» ar skābo krējumu.
  10. Labu veiksmi zvejnieku sievām un meitām!

Zivju zupa no mencas un kukurūzu

Menca ir ideāli piemērota gardas un sātīgas zivju zupas pagatavošanai. Vislabāk ir ņemt svaigu zivi, bet, ja saldētavā ir fileja, tad no tās var pagatavot arī izcilu zupu.

Zivju zupa no mencas un kukurūzu

Sastāvdaļas:

  • 500 g mencas filejas;
  • 2 lieli pētersīļu saišķīši;
  • 1 sīpols;
  • 1 saišķītis loku;
  • 6 ēdamkarotes olīveļļas;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 4 kartupeļi;
  • 200 g svaigas vai konservētas kukurūzas;
  • 100 ml saldā krējuma 33% tauku;
  • sāls;
  • pipari.

Pagatavošana:

  1. Pētersīļus nomazgā, nosusina un noplēš lapiņas no kātiņiem.
  2. Ķiplokus sakapā.
  3. Kartupeļus nomizo, sagriež gabaliņos.
  4. Zivs fileju nomazgā un sagriež gabalos.
  5. Sīpolu sīki sagriež.
  6. Pannā uzkarsē olīveļļu, apcep sīpolu, pievieno ķiplokus un kartupeļus, nedaudz apcep.
  7. Apceptos sīpolus, ķiplokus un kartupeļus pārliek katlā, uzlej 1,5 litrus ūdens, uzvāra un turpina vārīt 10 minūtes.
  8. Pētersīļu lapiņas un lokus sakapā, pievieno zupai, kopā ar zivi un kukurūzu.
  9. Pieber sāli, piparus, vāra 10-15 minūtes, pielej saldo krējumu, samaisa — zupa gatava!

Zivju zupa ar divu veidu zivīm

Zivju buljons no dažāda veida zivīm vienmēr izrādās garšīgāks un bagātāks. Noteikti izmēģiniet šo brīnišķīgo diētisko zivju zupu.

Zivju zupa ar divu veidu zivīm

Sastāvdaļas:

  • 1 kg sīku zivju;
  • 500 g lielu zivju;
  • 1/2 pētersīļu saknes;
  • 1/2 selerijas saknes;
  • 1 sīpols;
  • 6 melnie piparu graudiņi;
  • 2 lauru lapas;
  • 1/2 citrona;
  • sals pēc garšas.

Pagatavošana:

  1. Sagatavo garšvielu novārījumu — sīkās zivis un garšvielas vāra ūdenī apmēram 1 stundu, lai zivtiņas pa visam savārītos.
  2. Sagatavo un sagriež porciju gabalos lielās zivis, iepriekš novelkot ādu un izgriežot asakas.
  3. Garšvielu novārījumu izkāš, liek vēlreiz uz uguns un, kad tas uzvārās, tajā ieliek sagatavotos lielo zivju porciju gabalus.
  4. Vāra 15-20 minūtes.
  5. Pirms pasniegšanas zivju zupu pārkaisa ar zaļumiem.
  6. Katrā šķīvī ieliek gabalu zivs un pāris šķēlīšu citrona bez sēkliņām.

Mazkaloriju zivju zupa ar vistas buljonu

Sātīga, veselīga, krāsaina un ātri pagatavojama zupiņa. Tev garšos!

Mazkaloriju zivju zupa ar vistas buljonu

Sastāvdaļas:

  • 4 glāzes vistas buljona;
  • 2 glāzes ūdens;
  • 500 g zivs filejas;
  • 1 glāze nelielu makaronu;
  • 2 vidēji brokoļi, sadalīti mazās rozetītēs;
  • 1 ēdamkarote citrona sula;
  • 2-3 ēdamkarotes olīveļļas.

Pagatavošana:

  1. Vistas buljonu un ūdeni uzvāra.
  2. Zivs fileju sagriež porciju gabaliņos, liek katliņā un uzvara, pieber makaronus, vāra 5 minūtes, pieliek brokoļu rozetītes un vāra, līdz makaroni ir mīksti, vel 2-3 minūtes.
  3. Pirms pasniegšanas pielej citrona sulu un olīveļļu.

Mencas vai laša zivju biezzupa

Krēmīgā zivju zupa ir lieliska! Lieciet visu vienā katlā, uzvāriet un izbaudiet!

Mencas vai laša zivju biezzupa

Sastāvdaļas:

  • 2 ēd. k. sviests;
  • 1 smalki kapāts puravs;
  • 1 nomizots un smalkās šķēlītēs sagriezts burkāns;
  • 1 nomizots un smalkās šķēlītēs sagriezts pastinaks;
  • 1 ķiploka daiviņa;
  • 1 tējk. sāls;
  • 2 ēd. k. Santa Maria Zivju garšviela ar citronu;
  • 2 ēd. k. kviešu milti;
  • 300 ml zivju buljona (1 buljona kubiņš + 300 ml ūdens);
  • 300 ml sauss baltvīns;
  • 300 ml saldais krējums;
  • 500 g gabaliņos sagriezta mencas vai laša fileja;
  • 20 g svaigas, kapātas dilles.

Pagatavošana:

  1. Ielieciet pannā sviestu un apcepiet 2 minūtes puravus, burkānus, pastinakus un ķiplokus kopā ar sāli, zivju garšvielu ar citronu un kviešu miltiem.
  2. Pievienojiet zivs buljonu, vīnu un saldo krējumu, vāriet aptuveni 10 minūtes uz mazas uguns.
  3. Pievienojiet zivi, uzvāriet un vāriet vēl 5 minūtes (līdz zivs ir gatava).
  4. Tieši pirms pasniegšanas pievienojiet dilles un pasniedziet kopā ar maizi.

Ko darīt, ja gadās aizrīties ar zivs asaku?

Ko darīt, ja gadās aizrīties ar zivs asaku

  1. Pārbaudiet savu rīkle ar spoguli un lukturīti. Visticamāk, kauls atrodas redzamības zonā. Kad atrodat kaulu, izmantojiet garas pincetes (15-20 cm), lai to izņemtu. Ja pats to nevarat izdarīt, lūdziet kādam palīdzību.
  2. Dzeriet nedaudz ūdens. Neuztraucieties par vēderu – zivs kauls tam nekaitēs, jo ātri sagremosies.
  3. Ēd kaut ko mīkstu. Piemēram, banāns, zefīrs vai kartupeļu biezeni. Ēdiens, kas labi samitrināts ar siekalām, ūdeni vai eļļu, spēs satvert kaulu un izņemt to no rīkles.

Ja nekas nepalīdz, nekavējoties vērsieties pie ārsta!

Kas vērtīgs zivju buljons?

Mērenā daudzumā zivju buljonam ir ļoti pozitīva ietekme uz organismu:

Kas vērtīgs zivju buljons

  1. Stimulē hematopoēzes procesus.
  2. Uzlabo vielmaiņu un paātrina pārtikas uzsūkšanos.
  3. Samazina sliktā holesterīna līmeni.
  4. Stiprina asinsvadus un novērš aterosklerozes attīstību.
  5. Novērš zobu emaljas bojāšanos.
  6. Labvēlīgi ietekmē kaulu un locītavu stāvokli.
  7. Uzlabo pašsajūtu pie osteohondrozes, reimatisma un artrīta.
  8. Stiprina imūnsistēmu un palielina vispārējo izturību.
  9. Veicina nervu relaksāciju un atjauno tonusu.
  10. Stiprina nagus un novērš matu izkrišanu.

Kaloriju zivju buljons 40-60 kcal uz 100 g.

Dalīties ar draugiem
Novērtē recepti
TOPrecepte.lv