Aukstās zupas ir lieliska alternatīva tradicionālajam bagātīgajam pirmajam ēdienam karstajā sezonā. Šīs zupas pamatā ir svaigi vai cepti dārzeņi, tāpēc tā ir piemērota jebkurai ēdienreizei.
- Klasiskā aukstā zupa
- Garšīgs aukstā zupa ar redīsiem un citronu sulu
- Aukstā zupa ar redīsiem un gurķiem
- Aukstā zupa ar pupiņām un žāvētu gaļu
- Vasaras pļavas aukstā zupa
- Aukstā zupa no avokado
- Ābolu un riekstu aukstā zupa
- Aukstā zupa ar skābenēm
- Aukstā tomātu zupa ar ziedkāpostu
- Tradicionālā aukstā zupa «okroška»
- Aukstā avokado zupa ar valriekstiem
- Aukstā biešu zupa ar paniņu
- Aukstā zupa ar ananasiem un tomātiem
- Aukstā zaļā zupa ar vistu un zirnīšu
- Aukstā zupa ar zirnīšu un piparmētru
- Aukstā zupa no dzelteno tomātiem
- Aukstā kartupeļu un puravu zupa
- Nātru un skābenu aukstā zupa
- Mango aukstā zupa un kokosa piena
- Arbūza aukstā zupa ar tomātu
- Vasaras aukstā tomātu sulas zupa
- Biešu aukstā zupa ar sinepēm un gurķiem
- Aukstā cūku pupu zupa
- Aukstā zupa ar desu un marinētām bietēm
- Aukstā zupa ar garnelēm un daļā dārzeņu
- Vieglā zupa ar kartupeļiem
- Aukstā zivju zupa
- Bulgāru aukstā zupa
- Kurzemes aukstā zupa
- Kā pagatavot aukstā zupa no burciņas
- Meksikāņu gaumē aukstā zupa
- Spāņu aukstā zupa «salmorejo»
Klasiskā aukstā zupa
Tradicionālā vasaras aukstā zupa ar bietēm ir viena no vienkāršākajām un izplatītākajām vasaras zupām. Dārzeņu zupa ar vienkāršiem un izdevīgiem produktiem karstā vasaras dienā priecēs ar atsvaidzinošu vieglu garšu.
Sastāvdaļas:
- 1 garš gurķis;
- 3 olas;
- buntīte lociņu;
- buntīte diļļu;
- 3 l kefīra;
- sāls, pipari, sinepes;
- 0,8 l burciņa marinētu (mājās) biešu.
Pagatavošana:
- Olas novāra, nomizo un sarīvē.
- Gurķi sagriež salmiņos.
- Dilles un lociņus smalki sasmalcina.
- Visu sajauc kopā ar marinētajām bietītēm, visam klāt lej kefīru, pieliek sāli, piparus un sinepes, izgaršo.
- Ja zupa ir par biezu, var pievienot novārītu aukstu ūdeni.
Garšīgs aukstā zupa ar redīsiem un citronu sulu
Aukstā zupa ar redīsiem un citronu sulu ir garšīga un ātri pagatavojama zupa ar dārzeņiem. Redīsi un citronu sula ēdienam piešķir īpašu pikanci.
Sastāvdaļas:
- 300 g biešu;
- 300 g svaigu gurķu;
- 200 g redīsu;
- 2 cieti vārītas olas;
- 1 citrona sula;
- krējums;
- cukurs;
- sāls;
- lociņš;
- dilles;
- pētersīļu lapiņas.
Pagatavošana:
- Bietes novāra ūdenī bez garšvielām un sāls. Ūdeni, kurā tika vārītas bietes izmanto zupai.
- Bietes sarīvē uz rupjas rīves. Gurķus sagriež. Olas var sarīvēt vai sagriezt.
- Lociņus, dilles, pētersīļu lapiņas smalki sagriež, pārkaisa ar sāli un cukuru un saspaida ar stampiņu līdz izdalās sula.
- Citronu vislabāk izmantot ar visu mīkstumu, sasmalcinot un izņemot tam sēklas. Ja nav pie rokas citrons, var izmantot citronskābi vai galda etiķi pēc garšas.
- Visu ievieto atdzesētā ūdenī, kurā vārtītas bietes un beigās pievieno krējumu, samaisa.
Aukstā zupa ar redīsiem un gurķiem
Aukstā zupa ar redīsiem un gurķiem ir īsts atradums izsalkuma remdēšanai un ķermeņa atvēsināšanai vasarā.
Sastāvdaļas:
- 600 ml kefīrs;
- 2 lieli gurķi;
- 4 redīsi;
- 1 ķiploka daiviņa;
- kapātas dilles;
- sāls;
- melnie pipari.
Pagatavošana:
Sakapā dilles. Ja nepieciešams, nomizo gurķus. Nelielu daļu gurķa noglabā zupas rotāšanai, pārējo sagriež lielos gabalos un liek blenderī, pievieno apmēram vienu ēdamkaroti kapāto diļļu un rupjos gabalos sagrieztu ķiploku. Uz gurķiem lej kefīru un sablendē. Pēc garšas pievieno sāli un melnos piparus.
Noglabāto gurķa gabalu un redīsus sagriež nelielos gabaliņos. Zupu pasniedz, pa virsu berot dilles, redīsa un gurķa gabaliņus.
Aukstā zupa ar pupiņām un žāvētu gaļu
Aukstā zupa ar pupiņu piedevu sātinās un remdēs slāpes visai ģimenei un iepriecinās ar savu brīnišķīgo garšu un aromātu.
Sastāvdaļas:
- kefīrs;
- pupiņas;
- žāvēta gaļa;
- svaigs gurķis;
- nedaudz sinepes un zaļumi.
Pagatavošana:
- Iepriekšējā dienā, vai agri no rīta, ja zupa plānota pēcpusdienā, izvārām pupiņas, der gan baltās, gan sarkanās.
- Kad tās atdzisušas, beram bļodā, pievienojam žāvētu gaļu, svaigu gurķi.
- Lejam klāt kefīru, iemaisām sinepes, pēc garšas. Un piegriežam zaļumus. Es to liku katram atsevišķi šķīvī, jo ne visi gribēja zaļumus.
- Vēl var pielikt arī bietes, sārtajam auksto zupu tradicionālajam tonim.
Vasaras pļavas aukstā zupa
Neierastāka aukstā zupa, šoreiz ar dažādām pļavas zālītēm un krāsnī ceptu biešu piedevu.
Sastāvdaļas:
- dažādas zālītes;
- vārītas olas;
- svaigi gurķi;
- lociņi;
- dilles;
- kefīrs;
- vārīti kartupeļi;
- krāsnī ceptas bietes.
Pagatavošana:
- Ja gadās kāda lielāka nezāļu lapiņa, to sasmalcina.
- Gurķus sagriež vai sarīvē uz rupjās rīves.
- To pašu dara ar olām un kartupeļiem.
- Sasmalcina zaļumus un visu sajauc ar kefīru.
- Zupu lej bļodiņās un pasniedz ar krāsnī ceptām bietēm. Tās gan pasniedz uz atsevišķa šķīvīša.
Aukstā zupa no avokado
Aukstā avokado zupa ir garšīga, apmierinoša un ne pārāk kaloriju saturoša.
Sastāvdaļas:
- 2 avokado;
- 2 vārītas olas;
- 500 ml kefīru;
- pus laimu;
- dilles;
- ķiploka daiviņu;
- sāli pēc garšas.
Pagatavošana:
- Blenderī liec avokado mīkstumu ar zaļumiem, izspiestu laima sulu, caur ķiploka spiedi sasmalcinātu ķiploku un nedaudz sāli. Sablendē sastāvdaļas krēmīgā konsistencē.
- Masai pievieno kefīru un sablendē visu kopā. Pievieno arī laima sulu un zaļumus.
- Pasniedz ar sagrieztu olu un dekorē ar zaļumiem.
Fakts par avokado
Avokado koka lapas izmanto ārstnieciskas tējas pagatavošanai.
Ābolu un riekstu aukstā zupa
Ja vēlaties izmēģināt ko jaunu un neparastu, pagatavojiet auksto ābolu zupu ar mandelēm.
Sastāvdaļas:
- 3 gab. ābolu;
- 2 šķēles baltmaizes;
- 2 saujas mandeļu;
- 1 selerijas kāts;
- 400-500 ml ūdens;
- ēdamkarote olīveļļas;
- 2 šķipsnas sāls;
- 2 ķiplokdaiviņas;
- dekorēšanai: lociņi un maize.
Pagatavošana:
- Ābolus nomizo un sagriež mazākos gabaliņos un liek blenderī.
- Pievieno mandeles un saplēstus maizes gabaliņus.
- Sagriež un pievieno selerijas kātu, ūdeni un olīveļļu.
- Tad pievieno sāli un visu sablendē.
Aukstā zupa ar skābenēm
Aukstā zupa ar gurķiem un skābenēm izrādās viegli skābena, atsvaidzinoša un labi remdē slāpes vasarā.
Sastāvdaļas:
- lielu sauju skābeņu;
- 4 vārītus kartupeļus;
- 4 vārītas olas;
- gurķi;
- 1,5 l kefīra;
- sāli;
- lociņus, dilles.
Pagatavošana:
- Nelielā sālsūdens daudzumā savāra skābenes, atdzesē.
- Pievieno sagrieztas sastāvdaļas, pielej kefīru, pievieno sāli un zaļumus.
Aukstā tomātu zupa ar ziedkāpostu
Vasaras pilnbrieda aukstā tomātu zupa ar ziedkāpostu no visa kā, ko vari atrast dārzā. Pašu audzēts ir visgardākais, bet, ja tev nav sava dārziņa, produktus pērc no vietējiem zemniekiem!
Sastāvdaļas:
- 1 glāze tomātu sulas;
- 150 g blanšēta ziedkāposta;
- 1/2 gurķa;
- 2 ēdamkarotes zaļo zirnīšu;
- sāls;
- kajennas pipari;
- citrona sula;
- nedaudz diļļu.
Pagatavošana:
- Blanšētās ziedkāposta rozetes liek traukā kopā ar salmiņos sagrieztu nomizotu gurķi un zirnīšiem.
- Pārlej tomātu sulu (var pievienot nedaudz ūdens), pēc garšas pieber sāli un Kajennas piparus, piespiež citrona sulu.
- Ja vēlas, var pielikt krējumu.
- Pārkaisa sakapātas dilles.
Tradicionālā aukstā zupa «okroška»
«Okroška» ir vispopulārākā aukstā zupa krievu virtuvē. Vasarā, karstumā, kad negribas ēst siltu ēdienu, «okroška» aizstās sātīgas un garšīgas vakariņas.
Sastāvdaļas:
- 1.5 l kefīra vai rūgušpiena;
- 1 glāze/s vārīta, atdzesēta ūdens;
- 200 g desas vai vārīta gaļas;
- 2 olas;
- 200 g redīsu;
- 200 g svaigu gurķu;
- 1-2 vārīti kartupeļi;
- 80 g krējuma;
- sāls;
- cukurs;
- sinepes;
- dilles;
- lociņš.
Pagatavošana:
- Sagriež gabaliņos kartupeli, redīsus, gurķi. Sagriež desu.
- Sasmalcina zaļumus un olas.
- Atdzesētā rūgušpienā vai kefīrā iemaisa sagrieztos produktus krējumu, sinepes, cukuru.
Tas ir interesanti!
Populārākā «okroška» versija ir ar kvasu, bet sākotnēji tā tika garšota ar kāpostu vai gurķu marinējumu. Kvasu sāka pievienot zupai tikai XIV-XV gadsimtā. Arī sastāvdaļu sastāvs atšķīrās no mūsdienu: ēdienā bija rutabagas, rāceņi, kartupeļi, vārītas olas, garšaugi un mērce. Svētku receptē bija iekļauti vairāku veidu liesa gaļa.
Aukstā avokado zupa ar valriekstiem
Biezā un bagātīgā krēmīgā avokado zupa ar valriekstiem ir sātīgs veģetārs ēdiens gardām pusdienām.
Sastāvdaļas:
- 500 ml jogurta bez piedevām;
- 2 saujas valriekstu;
- 2 gatavi avokado;
- 500ml ūdens;
- 2 redīsi;
- pussauja bazilika;
- pāris lapiņas papiarmētras;
- 5 ēdamkarotes eļļas;
- 1-2 ēdamkarotes balzametiķia vai ābolu etiķa;
- sāls, pipari.
Pagatavošana:
- Uz pannas nelielā daudzumā olīveļļas apgrauzdē valriekstus, pieber pāris šķipsnas sāls un piestā saberztus melnos piparus.
- Grauzdētos riekstus sablenderē kopā ar baziliku un avokado. Blenderējot pamazām lej klāt olīveļļu, līdz izveidojas bieza masa.
- Visam pielej apmēram puslitru ūdens un kārtīgi samaisa. Pēc tam visam piejauc klāt jogurtu. Zupu pasniedz atdzesētu kopā ar plānās šķēlēs sagrieztiem svaigiem redīsiem, balzametiķa pilieniem un svaigām piparmētru lapiņām.
Aukstā biešu zupa ar paniņu
Aukstās biešu un paniņu zupas pagatavošanas iespēja ir diezgan populāra, un ēdiens patīk gan pieaugušajiem, gan bērniem.
Sastāvdaļas:
- 1 burciņa marinētu biešu;
- lociņš;
- dilles;
- 4 vārītas olas;
- 1 garais gurķis;
- 1 l paniņu;
- 2 ēd. k. galda etiķa;
- sāls;
- citronpipari;
- sinepes.
Pagatavošana:
- Sagriež gurķus, lokus, dilles, olas.
- Pievieno bietes, garšvielas un atdzesētas paniņas.
Pasniedzot pārkaisa ar papildus zaļumiem un pievieno olu pusīti. Gatavs!!!
Aukstā zupa ar ananasiem un tomātiem
Neparastā tomātu un ananāsu zupa pārsteigs jebkuru gardēdi. Ēdiens izrādās garšīgs un diētisks.
Sastāvdaļas:
- 350 ml tomātu sulas;
- 300 g ananasa;
- 3 tomātus;
- 1 papriku;
- pusi gurķa;
- sarkano sīpolu;
- 2 ķiploka daivas;
- sauja bazilika un piparmētras;
- 2-3 ēdamkarotes olīveļļas;
- sāls, pipari, cukurs pēc garšas.
Pagatavošana:
- Noskalo un notīra visus dārzeņus.
- Gurķi pārgriež uz pusi un izņem sēklas. Kad dārzeņi notīrīti, tos smalki sagriež un liek traukā. Dārzeņus var arī samalt virtuves kombainā, pievienojot tomātu sulu.
- Sagrieztiem dārzeņiem pievieno tomātu sulu, svaigi grieztu baziliku, piparmētru un ananasu.
- Sajauc zupu un pēc garšas pievieno sāli, piparus un cukuru.
- Pasniedzot zupu pārlej ar nedaudz olīveļļas.
Aukstā zaļā zupa ar vistu un zirnīšu
Pamēģini pagatavot šo neparasto auksto zupu ar zirnīšiem, baziliku un vistas gabaliņiem. Varbūt tiešī šī kļūs par tavu iecienītāko maltīti!
Sastāvdaļas:
- 1 liels kartupelis;
- sīpols;
- ķiploka daiviņas;
- 500 ml dārzeņu vai vistas buljona;
- 1 ēdamkarote olīveļļas;
- 300 g zirnīšu;
- saišķītis bazilika;
- 100 ml saldā krējuma;
- 1 cepts vai kūpināts vistas šķiņķītis;
- sāls, pipari.
Pagatavošana:
- Sakarsētā eļļā apcep sasmalcinātu sīpolu un ķiploka daiviņas.
- Pievieno mazos gabaliņos sagrieztu kartupeli, pārlej buljonu un 500 ml ūdens, lēni vāra kartupeļus mīkstus.
- Pievieno zirnīšus un sagrieztu baziliku, dažas minūtes vāra, tad sablendē.
- Iemaisa saldo krējumu, pēc garšas pieber sāli un piparus.
- Zupu labi atdzesē.
- Pasniedzot šķīvī liek arī gabalos sagrieztu vistas šķiņķīti.
Aukstā zupa ar zirnīšu un piparmētru
Šī ir visu laiku ātrākā aukstās zupas recepte. Ēdiens ir lieliski piemērots pusdienām karstā dienā!
Sastāvdaļas:
- 250 g saldētu zirnīšu;
- 2 gab. nogatavinātu avokado;
- 2 daiviņas ķiploka;
- puse gurķa;
- 2 piparmētras kātiņi;
- puse laima sulas;
- 800 ml kefīra.
Pagatavošana:
- Visas sastāvdaļas kārto blenderī, pielej kefīru un sablendē.
- Pasniedz ar redīsiem, zirnīšiem un gurķa šķēlītēm.
Aukstā zupa no dzelteno tomātiem
Zupa no dzelteno tomātiem lieliski apmierina apetīti un tajā pašā laikā paliek viegla, ar patīkamu biezenim līdzīgu tekstūru. Garšīgs, oriģināls un patiks pat bērniem.
Sastāvdaļas:
- 1 kg dzelteno tomātu;
- 1-2 šķēles baltmaizes;
- sauja svaiga bazilika;
- 1 laims;
- 2 seleriju kāti;
- 3 daiviņas ķiploka;
- 2 ēdamkarotes olīveļļas;
- 200 ml ūdens;
- sāls, pipari – pēc garšas.
Pagatavošana:
- Noskalo tomātus un seleriju kātus, sagriež tos nelielos gabalos un liek blendera krūzē. Pievieno arī ķiploka daiviņas, garšaugus, laima sulu un ūdenī izmērcētas maizes šķēles.
- Visu samaļ viendabīgā konsistencē. Beigās pievieno olīveļļu, sāli un piparus pēc garšas.
Aukstā kartupeļu un puravu zupa
Kartupeļu puravu zupa ir lieliska pusdienu iespēja visai ģimenei. Pagatavošana prasīs ne vairāk kā 1 stundu. Smaržīgs un apmierinošs, tas piesaista sevi.
Sastāvdaļas:
- 2 puravus (izmanto balto un gaiši zaļo daļu);
- tējkaroti sāls;
- ēdamkaroti sviesta;
- 175 ml piena;
- sakapātu sīpolu;
- 150 ml saldā krējuma;
- 300 g nomizotu, sakapātu kartupeļu;
- svaigi maltus baltos piparus;
- 175 ml buljona;
- dilles, lociņus.
Pagatavošana:
- Puravus kārtīgi nomazgā un nosusina. (Jāuzmanās, puraviem bieži ir paslēpušās smiltis starp lapiņām.) Sagriež ripiņās.
- Katlā izkausē sviestu un liek sautēties puravus un sīpolu uz 10 minūtēm. Pievieno kartupeļus, buljonu un sāli, vāra 30 min.
- Pielej pienu, uzvāra un uzreiz noņem no plīts. Sablenderē un ielej lielā bļodā. Pievieno saldo krējumu un piparus. Bļodu ieliek lielākā bļodā ar ledu un ūdeni. Maisa, līdz zupa kļūst auksta. Apsedz un ieliek ledusskapī. Pasniedz krēmzupas tasītēs un garnē ar sakapātām dillēm un lociņiem.
Nātru un skābenu aukstā zupa
Nātres un skābenes varbūt jau esi licis zupā, bet vai esi mēģinājis tās lietot svaigas?
Sastāvdaļas:
- 2 saujas skābeņu;
- 2 saujas nātru;
- 4 sīpolloki;
- 2 gurķi;
- 1 l kefīra;
- 4 vārītas olas;
- sāls;
- 2 ēdamkarotes diļļu.
Pagatavošana:
- Skābeņu un nātru lapas norauj no kātiņiem, rūpīgi noskalo, ja vēlas, sagriež smalkāk.
- Tad blanšē ar verdošu ūdeni, nolej uz sieta (šķidrumu saglabā) un noskalo ar aukstu ūdeni.
- Olas sasmalcina, gurķus smalki sagriež, lokus sasmalcina.
- Sajauc visas sastāvdaļas, pievieno sāli un pārlej ar kefīru.
- Atšķaida ar skābeņu un nātru blanšējamo šķidrumu.
Fakts par nātru
Nātru lapas ir auga vērtīgākā daļa. Tie satur C, B un K grupas vitamīnus diezgan lielos daudzumos. Turklāt viņi atrada arī tanīnus un olbaltumvielas.
Mango aukstā zupa un kokosa piena
Veselīga un atsvaidzinoša mango biezeņa zupa pagatavojama ātri un vienkārši. Tikai 20 minūšu laikā jūs saņemsiet jaukas vieglas vakariņas.
Sastāvdaļas:
Zupai:
- 500 g saldēta mango vai 2 gab svaigi mango;
- 1 bundžu kokosa piena;
- laimu.
Drumstalām:
- 50 g lobītas zaļās pistācijas;
- sauju piparmētras;
- 2 ēdamkarotes brūnā cukura.
Dekoram un papildus vitamīniem:
- 1 sauju mandeļu;
- kokosriekstu skaidiņas;
- 2 saujas melleņu.
Pagatavošana:
- Mango mīkstumu liek blendera krūzē, pievieno laima sulu un kokospienu. Samaļ krēmīgā zupā. Ja izmanto svaigo mango, karstākā laikā iesaku pievienot arī dažus ledus gabaliņus, lai zupa izdotos atsvaidzinošāka, vēsāka.
- Virtuves kombainā liec pistācijas, piparmētru un cukuru. Samiksē drumstalās. To pašu var izdarīs sakapājot ar nazi.
- Pasniedz zupu un neaizmirsi to nodekorēt ar mellenēm, smalcinātām mandelēm un kokosriekstu.
Arbūza aukstā zupa ar tomātu
Aukstās arbūzu zupas pagatavošanas recepte ir lieliski piemērota karstām vasaras dienām!
Sastāvdaļas:
- 2 kg arbūza bez sēklām;
- 2-3 tomātus;
- 2 seleriju kātus;
- 2 laimus;
- gurķi;
- sarkano papriku;
- sauju bazilika;
- 1/4 svaiga čili;
- ripiņa ingvera;
- sāls un pipari – pēc garšas.
Pagatavošana:
- Nomizo arbūzu, 1/5 daļu sagriež kubiņos un liek traukos, kuros pasniegs zupu.
- Pārējo arbūza mīkstumu liek lielā traukā un pievieno lielos gabalos sagrieztas pārējās sastāvdaļas. Samaļ, lai veidojas biezzupas konsistence. Pagaršo, un, ja vajag asumiņu, pieliek vēl čili.
- Zupu pasniedz ar arbūza gabaliņiem, lai sajustu saldu un nedaudz pikantu garšu
Vasaras aukstā tomātu sulas zupa
Vai jums patīk aukstas vasaras zupas? Tad šī recepte ir paredzēta jums. Aukstajai zupai ar tomātu sulu ir patīkama garša un maiga tekstūra.
Sastāvdaļas:
- 1 l tomātu vai dārzeņu sulas;
- 5 tomāti;
- 1 paprika (dzeltena, lai raibāka zupa);
- 1 sīpols;
- 3 vārītas olas;
- 2 svaigi gurķi;
- 2 marinēt vai mazsālīti gurķīši;
- ½ citrona vai laima sula (ja nav, arī nekāda vaina nebūs);
- sāls pēc garšas;
- pipariņi pēc garšas.
Pagatavošana:
- Visas sastāvdaļas vai nu sasmalcina blenderī, vai smalki sagriež vai sarīvē uz rupjās rīves. Es personīgi iesaku smalki sagriezt, jo tad var redzēt, ko apēd :).
- Sulu bļodā, smalkumus iekšā, ar karoti samaisa un pēc garšas nosaka, ko nu katrs vēl gribētu pielikt!
- Beigās pielieku ripās sagrieztas zaļās olīves un šķidrumu arī pieleju. Ierīvēju katram atsevišķi šķīvī čedaras sieru,ieberu pāris sausmaizes grauzdiņus un nedaudz bazilika.
- Man garšo un ceru, ka vismaz kādam no Jums arī garšos!
Pēc izvēles beigās var pieveinot: ripiņās sagrieztas olīves, uz smalkās rīves sarīvētu sieru, sausmaizes grauzdiņus, skābu krējumu!!!
Biešu aukstā zupa ar sinepēm un gurķiem
Biešu zupa ar sinepēm — karstā vasaras dienā lieliski remdēs slāpes, atvēsinās, dos spēku un enerģiju!
Sastāvdaļas:
- 1 burciņa (750 ml) marinētu bieš;
- 1.5 l kefīra;
- 1 lielais gurķis;
- 300 g redīsu;
- 4 vārītas olas;
- 2 ēd. k. skābā krējuma;
- bunte lociņu;
- bunte diļļu;
- 2 tējk. sinepju;
- sāls;
- cukurs;
- pipari.
Pagatavošana:
- Gurķi un redīsus sagriež smalkos salmiņos.
- Sakapā olas.
- Smalki sagriež dilles un lokus.
- Visu liek katliņā, pievieno marinētās bietes.
- Pievieno krējumu, sinepes, sāli, piparus, šķipsnu cukura, visu samaisa.
- Pievieno kefīru, visu samaisa. Pirms ēšanas, liek ledusskapī atdzesēties.
Aukstā cūku pupu zupa
Sātīgu, garšīgu un tajā pašā laikā vienkāršu cūku pupām zupu var pagatavot pusdienās un pat vakariņās.
Sastāvdaļas:
- 400 g izlobītu cūku pupu;
- 1 cukīni;
- 1 sīpols;
- 2 ķiploka daiviņas;
- 800 ml sakņu buljona;
- 5 ēdamkarotes sasmalcinātu piparmētru lapu;
- 180 g krējumsiera;
- 6 ēdamkarotes olīveļļas;
- 3 ēdamkarotes citrona sulas;
- sāls, pipari;
- pustējkarote ķimeņu.
Pagatavošana:
- Pupas, gabaliņos sagrieztu cukīni, sasmalcinātu sīpolu un ķiploka daiviņu, ķimenes liek divās ēdamkarotēs sakarsētas eļļas un cep uz mazas uguns aptuveni piecas minūtes.
- Tad pievieno buljonu un pusi piparmētru, uzliek vāku un lēni vāra aptuveni 15 minūtes.
- Nedaudz padzesē, sablendē, iemaisa krējumsieru un pēc garšas sāli un piparus.
- Atdzesē.
- Pārējās piparmētras samaisa ar atlikušo olīveļļu un citrona sulu, pievieno sāli un piparus, pārlej šķīvjos salietajai zupai.
Aukstā zupa ar desu un marinētām bietēm
Vienkārši pagatavojama marinētu biešu aukstā zupa ar kefīru.
Sastāvdaļas:
- kefīrs;
- vārītas marinētas bietes;
- gurķis;
- desa;
- vārītas olas;
- lociņi;
- dilles;
- sāls.
Pagatavošana:
- Marinētas bietes sarīvē uz rupjās rīves.
- Gurķi, desu sagriež smalkos salmiņos. Olu sarīvē vai sagriež gabaliņos. Dilles un lokus sagriež smalki. Pielej kefīru, pieliek sāli pēc garšas.
Aukstā zupa ar garnelēm un daļā dārzeņu
Svaigas vēsmas auksto zupu modē. Kraukšķīgi gurķi un redīsi, krēmīgi avokado gabaliņi, aromātiski dārza zaļumi un kāda ķiploka daiviņa pikantumam – visi šie labumi kombinācijā ar kefīru veido lielisku garšu saspēli. Pilnai laimei – zupu pasniedz ar vārītām vai apceptām garnelēm un paipalu olu pusītēm.
Sastāvdaļas:
- 1 l salātu kefīrs «Baltais»;
- 3 avokado, nogatavināti;
- 300 g gurķi;
- 200 g redīsi;
- 2 sarkanie sīpoli;
- 3 ķiploka daiviņas;
- 1 citrons, izspiesta sula.
Pagatavošana:
- Gurķus un redīsus sarīvē uz dārzeņu rīves katliņā, kurā tiks gatavota aukstā zupa.
- Virtuves kombainā sakapā avokado, zaļumus, ķiplokus, sīpolus kopā ar citronu sulu (masa izskatās pēc gvakamoles), liek katlā pie rīvētiem dārzeņiem.
- Pievieno sāli, piparus un kefīru.
- Zupas biezumu kontrolē ar ūdeni, ja zupa šķiet pārāk bieza, to var atšķaidīt ar dzeramo ūdeni vai vārītu un atdzesētu ūdeni.
- Visu sajauc un pagaršo, vai pietiek garšvielu. Ja nē, piekoriģē pēc garšas un liek ledusskapī atdzist.
- Kamēr zupa ledusskapī, sagatavo garneles (svaigas vai saldētas). Tās vāra vai pāris minūtes apcep, iepriekš attīrot no čaulām.
- Vārītas paipalu oliņas pārgriež uz pusēm.
- Lej auksto zupu bļodās, rotā ar garnelēm, paipalu olu pusītēm, zaļumiem un ēd nost!
Vieglā zupa ar kartupeļiem
Aukstā zupa ar kartupeļiem ir garšīga vasaras zupa, kas mūsdienās nav zaudējusi savu popularitāti. Šis ir ļoti sātīgs, ēstgribu rosinošs un atsvaidzinošs ēdiens.
Sastāvdaļas:
- 2-3 nelielas vārītas bietes;
- 1 svaigs gurķis;
- 5-6 vidēja lieluma vārīti kartupeļi ar dillēm;
- 1 l vārīta atdzesēta ūdens;
- 1 l kefīra;
- 4 vārītas olas;
- 30 g lociņu;
- 30 g diļļu;
- etiķis pēc garšas;
- sāls pēc garšas.
Pagatavošana:
- Bietes un gurķi sarīvē. Ber katliņā.
- Olas sagriež palielākos gabaliņos.
- Zaļumus sasmalcina.
- Ūdeni sajauc ar kefīru, ieber sāli pēc garšas. Pievieno etiķi, bet regulāri garšojot, lai nav par stipru.
- Pasniedzot papildina ar olām un sasmalcinātajiem zaļumiem. Klāt piekož vārītu, atdzesētu jauno kartupeli.
Aukstā zivju zupa
Pateicoties eksperimentiem, gūstam lielāku pieredzi un atklājam jaunas receptes. Šoreiz aukstā zupa ar lasi.
Sastāvdaļas:
- 250 g laša fileja;
- 1,2 l ūdens;
- 100 ml sausais baltvīns;
- 1 selerijas kāts;
- 1 puravs;
- 1 sīpols;
- vārīti kartupeļi;
- sviests;
- 100 ml saldais krējums;
- lauru lapa;
- sāls un svaigi malti pipari.
Pagatavošana:
- Laša fileju sagriezt gabaliņos. Vārošā sālītā ūdenī ieliet baltvīnu, piebērt piparus un lauru lapu, ielikt laša filejas gabaliņus. Pagaidīt lai uzsit burbuli, samazināt uguni un vārīt 10 minūtes. Noņemt katlu no uguns un ļaut visam atdzist. Laša filejas gabalus izņemt no buljona, buljonu izkāst.
- Seleriju un purava balto daļu noskalot un sagriezt. Sīpolu un kartupeļus nomizot un sagriezt kubiņos. Katlā, kurā vārīs zupu uzkarsē eļļu un apcept seleriju, puravu un sīpolus apm.5 minūtes. Pievienot kartupeļus un cept vēl 2 minūtes, pieliet laša buljonu un vārīt zupu 30 — 35 minūtes. Zupu atdzesēt un pārliet blenderī. Sablendēt. Pārliet zupu citā katlā, pievienot saldo krējumu, kārtīgi sajaukt un ielikt ledusskapī uz divām stundām.
- Zupu pasniedz aukstu dekorējot ar laša gabaliņiem.
Bulgāru aukstā zupa
Bulgāru aukstā zupa — loti ātri pagatavojama un spirdzinoša zupa ar īpašu garšu un patīkamu kraukšķīgumu.
Sastāvdaļas:
- 3-4 īsie dārza gurķi;
- diļļu saišķītis;
- sāls;
- ķiploks (daudzums pēc garšas);
- 350 g bezpiedevu jogurta;
- nedaudz olīveļļas;
- 50 g lobītu valriekstu;
- nedaudz auksta ūdens.
Pagatavošana:
- Gurķus nomizo, sagriež sīkos gabaliņos.
- Sīki sakapā dilles un iemaisa gurķos.
- Pieber sāli, ar spiedni piespiež ķiploka daiviņas, samaisa.
- Kādu brīdi ļauj pastāvēt, tad pievieno jogurtu, samaisa un pēc nepieciešamības pielej nedaudz auksta ūdens, līdz iegūts vēlamais zupas biezums.
- Lej šķīvjos, pārber sasmalcinātus valriekstus,
- Olīveļļu var iemaisīt jau iepriekš, kopā ar jogurtu, bet var piepilināt zupai arī tieši šķīvī.
- Ēd kopā ar kādu garšīgu maizīti.
Kurzemes aukstā zupa
Vienkārši un ātri pagatavojama salda aukstā zupa. Ķirši piešķir patīkamu svaigumu. Zemeņu laikā ķiršus var aizstāt ar zemenēm.
Sastāvdaļas:
- 1 kg skābu ķiršu;
- 500 g biezpiena;
- 1,2 l piena;
- pusglāze saldā krējuma;
- 2-3 sarīvētas rupjmaizes šķēles;
- nepilna glāze cukura.
Pagatavošana:
- Biezpienu izberž caur sietu, pievieno krējumu un aukstu pienu.
- Sakuļ viendabīgā masā.
- Iemaisa sarīvēto rupjmaizi un cukuru. Atdzesē.
- Pasniedzot pievieno ar cukuru apkaisītus skābos ķiršus (tiem iepriekš izņem kauliņus).
Kā pagatavot aukstā zupa no burciņas
Aukstā zupa no burciņas karsta vasaras dienai.
Sastāvdaļas:
- 1 vārīta ola;
- ½ gurķis;
- ½ burciņa «Spilva» vasaras zupa;
- 1 l kefīrs.
Pagatavošana:
- Olu sagriež gabaliņos vai 4 daļās. Gurķi smalkos salmiņos. Visu jauc kopā lielā traukā. Ielej kefīru, pievieno zupu no burciņas, olu, gurķus un sajauc.
- Lieku apmēram pusburciņu uz litru kefīra. Bet var jaukt arī citādi. Man domāt, tā ir viens no tiem ēdieniem, kas paver daudz brīvas vietas fantāzijai. Vai ekstra-vienkāršai pieejai.
Meksikāņu gaumē aukstā zupa
Šī zupa ir īpaši iecienīta karstās, saulainās dienās, jo tiek pasniegta auksta.
Sastāvdaļas:
- 1 lielā bundža ar sagrieztiem tomātiem savā sulā;
- 1 garais gurķis vai 2 mazie gurķi;
- ½ bundža kukurūzas;
- 2 žāvēti vistu šķiņķīši vai 2 marinētas vistas filejas gabaliņi;
- 1 buntīte dilles;
- sāls, pipari, garšviela jeb piedeva salātiem;
- kāda no meksikāņu garšvielām.
Pagatavošana:
Izlej bļodā tomātus no bundžas, pievieno sarīvētu gurķi, ieber kukurūzu, pievieno sagrieztas dilles. Pavisam mazos gabaliņos sagriež žāvēto vistu un ieber bļodā. Ja vista svaigā veidā, to sacep, tad smalki sagriež un pievieno zupai. Pielej aukstu (vārītu atdzesētu vai jau gatavu) ūdeni pēc vajadzības — cik biezu zupu gribas. Pieber sāli pēc garšas, tāpat piparus (melnos vai piecu piparu maisījumu, var arī citronpiparus), iekaisa salātu garšvielu (dod savdabīgu labu garšu) un tex-mex garšvielu — visu atbilstoši gaumei!
Atsvaidzinoša, viegla, bet sātīga zupa ir gatava!
Spāņu aukstā zupa «salmorejo»
«Salmorejo» — gan zupa, gan mērce. Gan gaspačo, gan salsas radinieks. Noder gan karstam, gan aukstam.
Sastāvdaļas:
- 1 kg tomātu vai 1l tomātu sula;
- 1 gab sakaltusi baltmaize;
- sīpoli;
- sāls pēc garšas;
- ābolu etiķis pēc garšas;
- 2 vārītas olas;
- 100 g kūpinātas desas;
- 3 ķiploku zobiņi.
Pagatavošana:
Uzliec vārīties olas.Tomātus sagriez četrās daļās, izgriez astītes vietu, sīpolu nomizo, maizi sagriez kubiciņos.Visu saliec traukā un sablendē. Pievieno sāli, etiķi, augu eļļu un ķiplokus. Sablendē vēlreiz. Olas sagriez (kā pašam labāk patīk — kubiciņos vai daiviņās), kūpinātu desu arī sagriez kubiciņos. Pasniedz dziļā šķīvī, pievienojot pa 1 ēdamkarotei olu un desu. Ja zupa ir pārāk bieza, var pievienot ūdeni. Jāpasniedz auksta, var ielikt arī kādu ledus gabaliņu.
Kas ir Salmorejo?
Salmorejo ir auksta biezeņa zupa ar tomātu un maizes no Andalūzijas Kordovas. Salmorejo gatavo no tomātiem, maizes, sviesta, ķiplokiem un etiķa. Tomātus parasti nomizo un sasmalcina kopā ar citām sastāvdaļām. Zupu pasniedz aukstu ar sagrieztu jamonu un vārītām olām.