Biešu zupa: TOP 20 gardas receptes

Borščs (biešu zupa) (ukraiņu: борщ, krievu: борщ, poļu: barszcz, rumāņu: borş) ir austrumslāvu izcelsmes zupa, kas ir populāra vairākās Austrum- un Centrāleiropas valstīs. Boršča izcelsmes vieta nav zināma, bet parasti uzskata, ka tas radies vai visticamāk, ka radies pašreizējās Ukrainas teritorijā. Mūsdienās tas kļuvis par vienu no ukraiņu virtuves simboliem.

Klasiskā biešu zupa

Dārzeņu dēļ biešu zupa izrādās viegla, garšīga un ar patīkamu krāsu gammu.

Klasiskā biešu zupa

Sastāvdaļas:

  • 2,5 l ūdens;
  • 1 kg cūkgaļas uz kauliņa;
  • 4 kartupeļi;
  • 3 burkāni;
  • 0,5 kg novārītu biešu;
  • 2 lauru lapas;
  • daži smaržīgie pipari;
  • sula no puscitrona;
  • 1 ēdamkarote cukura;
  • sāls pēc garšas;
  • skābais krējums pasniegšanai.

Pagatavošana:

  1. Ūdenī liek vārīties gaļu, pievieno lauru lapas un smaržīgos piparus. Uzvāra, noputo. Vāra, līdz gaļa atlec no kaula. Tad gaļu ņem no katla ārā un noliek malā.
  2. Buljonā liek gabaliņos sagrieztus dārzeņus un turpina vārīt, līdz dārzeņi gatavi. pievieno sarīvētas bietes. Sagaida, līdz zupa uzvārās.
  3. Beigās pievieno citrona sulu, cukuru un sāli. Pavāra vēl pāris minūtes.
  4. Sagriež gaļu un liek zupā.
  5. Pasniedzot, pievieno skābo krējumu.

Garšīgs biešu zupa ar kūpinājuma garšu

Ļoti apmierinoša recepte tiem, kas nevar iztikt bez gaļas.

Biešu zupa ar kūpinājuma garšu

Sastāvdaļas:

  • 350 g kūpinātu cūkgaļas ribiņu;
  • 400 g svaigu teļa gaļas ribiņu;
  • 1 liels burkāns;
  • 800 g vārītu rīvētu biešu;
  • 1 sīpols;
  • 1-2 lauru lapas;
  • pētersīļi (svaigi vai sladēti);
  • daži melnopiaru graudi;
  • daži smaržīgo piparu graudi;
  • sāls pēc garšas;
  • krējums pēc vajadzības;
  • zaļumi pēc vēlēšanās.

Pagatavošana:

  1. Ribiņas sagriež nelielos gabaliņos, liek katlā, pievieno pusripiņās sagrieztu sīpolu, piparus (melnos un smaržīgos), lauru lapas, notīrītu un uz rupjās sakņu rīves sarīvētu burkānu, visu pārlej ar ūdeni un liek uz plīts vārīties.
  2. Kad gaļa gatava (mīksta), pievieno gabaliņos sagrieztus kartupeļus, bietes un turpina vārīt vēl 15 minūtes.
  3. Gatavu zupu lej šķīvjos, pievieno krējumu un, ja vēlas, arī zaļumus.

Diētiskās biešu zupa bez gaļas

Diētiskās biešu zupa bez gaļas, var pasniegt pusdienās jebkurā gadalaikā. Zupa ir sātīga, smaržīga un veselīga.

Biešu zupa bez gaļas

Sastāvdaļas:

  • 600 g vārītu vai ceptu biešu;
  • 2 kartupeļi;
  • 1 burkāns;
  • 1 pētersīļa sakne;
  • 1 sīpols;
  • 2.5 l ūdens;
  • 100 g sviesta;
  • sāls;
  • citronskābe;
  • cukurs;
  • zaļumi;
  • krējums.

Pagatavošana:

  1. Bietes un burkānus sarīvē, pētersīļa sakni un sīpolu sasmalcina.Visu apcep kausētā sviestā, pēc tam liek verdošā ūdenī.
  2. Pievieno gabaliņos sagrieztus kartupeļus, sāli, citronskābi un cukuru. Vāra, kamēr kartupeļi gatavi.
  3. Pasniedz ar krējumu un sasmalcinātiem zaļumiem.
Tomātu un biešu

Tomātu un biešu zupa ar āboliem

Karstā vasaras dienā iesaku izmantot recepti košai, garšīgai, atsvaidzinošai zupai ar bietēm un āboliem.

Biešu zupa ar tomātiem un āboliem

Sastāvdaļas:

  • 40 g sviesta;
  • 2 nelieli sīpoli;
  • 3 nelielas bietes;
  • 2 lauru lapas;
  • 5 melnie pipari;
  • 3 tējkarotes garšvielu maisījuma;
  • mazs gabaliņš svaigā kāposta;
  • 4 nelieli, slaidi burkāni;
  • 3 ķiploka daiviņas;
  • 7 nelieli kartupeļi;
  • 5 nelieli tomāti;
  • 1-2 nelieli saldskābi āboli;
  • selerijas lapas un kāts;
  • pētersīļi;
  • eļļa.

Pagatavošana:

  1. Katlā izkausē ap 30 g sviesta, liek sīki sagrieztus sīpolus un mazos kubiņos sagrieztas bietes, divas tējkarotes garšvielu maisījuma Anniņa, laurlapas, piparus, tad divas saujas sīki sagriezta svaigā kāposta – vairāk nevajag, lai kāposta garša neņemtu virsroku. Dārzeņus ik pa laikam apmaisa, lai tie nepiedegtu, un sutina uz vidējas uguns. Katlam virsū liek vāku.
  2. Uz mazas panniņas izkausē atlikušo sviestu un liek mazos kubiņos sagrieztus burkānus, ar ķiplokspiedi piespiež ķiplokus un visu sutina uz lēnas uguns, lai ne burkāni, ne ķiploki nekļūtu brūni. Vispirms sasutinot ar taukvielām, labāk atbrīvosies burkānos esošais bēta karotīns, no kā organismā veidojas A vitamīns.
  3. Kad burkāni ar ķiplokiem apsutuši, tos ber zupā. Katlā uzreiz lej arī 1–1,2 litrus uzvārīta verdoša ūdens, iemet selerijas kātu ar visām lapām un pētersīļu zariņus, vēl pievieno vienu tējkaroti garšvielu maisījuma un ļauj zupai vārīties uz lēnas uguns, tad tā būs garšīgāka.
  4. Uz pannas uzlej pavisam nedaudz cepamās eļļas un liek gabalos sagrieztus tomātus, pieber nedaudz sāls, sutina. Kad tomāti mīksti, tos izberž caur sietu. Tad uz pannas sutina nomizotu un uz rupjās rīves sarīvētu ābolu mīkstumu.
  5. Kad bietes un burkāni mīksti, katlā liek kubiņos sagrieztus kartupeļus, pieber sāli.
  6. Kad kartupeļi mīksti, katlu ņem nost no uguns un meistaro zupu gatavu – pieliek sasutinātos tomātus, ābolus, pēc garšas vēl sāli, maltos piparus. Izzvejo seleriju un pētersīļu kātus un lapas, apmaisa, izgaršo.
  7. Ļauj zupai 10–15 minūtes ievilkties un tad ceļ galdā.

Padoms!
Lai saglabātu ideālo sakņu kultūru krāsu un visas uzturvielas, bietes vislabāk nevārīt, bet cept cepeškrāsnī.

Pikantā biešu zupa ar turku zirņiem

Garšīga vitamīnu biešu zupa ar aunazirņiem ir lielisks olbaltumvielu avots.

Biešu zupa ar turku zirņiem

Sastāvdaļas:

  • 250g turku zirņu;
  • 1 liels sīpols;
  • 2 burkāni;
  • maza selerijsakne vai puse no lielas;
  • 1 liela biete;
  • 4 sakapātas ķiploka daiviņas;
  • 0,5 ēdamkarote kajēnas pipari (var arī nelikt);
  • 1,5 ēd. k. vidusjūras garšaugu maisījums;
  • sāls, melnie pipari pēc garšas;
  • trīs saujas sakapātu diļļu;
  • ½ citrona sula;
  • eļļa cepšanai.

Pagatavošana:

  1. Zirņus iepriekšējā vakarā iemērcē ūdenī, tad noskalo un vāra, kamēr mīksti.
  2. Sagriež dārzeņus – sīpolus sīki sakapā, bietes sarīvē, burkānus sagriež ripiņās un selerijas sakni kubiņos.
  3. Katlā ielej eļļu un apcep dārzeņus nedaudz.
  4. Pievieno vārītu ūdeni un garšvielas (piparus, garšvielu maisījumu, sāli ķiplokus, dilles, kajēnas piparus) un pavāra līdz visi dārzeņi ir mīksti.
  5. Kad šķiet, ka dārzeņi jau gatavi, pievieno zirņus, uzvāra un tad visbeidzot citrona sulu.

Diētiskā biešu zupa ar tītara gaļu

Tītaru uzskata par diētisku un veselīgu gaļu. Šodien gatavojam biešu zupa ar tītaru. Smaržīgs, garšīgs un veselīgs pirmais ēdiens.

Biešu zupa ar tītara gaļu

Sastāvdaļas:

  • 2 l ūdens;
  • 500 g tītara gaļa;
  • 3 lieli burkāni;
  • 8 vidēja izmēra kartupeļi;
  • 500 g marinētas bietes;
  • sāls;
  • pipari.

Pagatavošana:

  1. Katliņā lej ūdeni un ieliek tītara gaļas gabalus. Tītara buljonu vāra, līdz tas izteikti piesātināts, aptuveni stundu. Kad buljons uzvārīts, tītara gabaliņus ņem laukā.
  2. Pēc tam buljonā liek burkānu gabaliņus. Pēc kāda mirkļa kartupeļus.
  3. Kad kartupeļi pāris minūtes pavārījušies, zupai liek klāt marinētās bietes un nelielos gabaliņos sagrieztu novārīto tītara gaļu. Kādu brīdi pavāra, līdz burkāni un kartupeļi mīksti.
  4. Gatavo zupu pasniedz ar krējumu un lociņiem.

Biešu zupa ar olu un sieru

Ja mājās ir maz dārzeņu, bet vēlaties pagatavot biezu zupu — šī recepte ir domāta jums!

Biešu zupa ar olu

Sastāvdaļas:

  • 1 galviņa ķiploku;
  • 2 burkāni;
  • 2 vidēja izmēra bietes;
  • 1 ēdamkarote medus;
  • 2 zariņi timiāna;
  • sula no 2 apelsīniem;
  • 2 olas;
  • 70 g fetas siera.

Pagatavošana:

  1. Bietes notīra, nomizo un sagriež ~ 8 daļās, veidojot mazākus gabalus. Burkānus nomizo un sagriež ripiņās.
  2. Burkānus kārto katla apakšā, pārber ar bietēm, apsāla, pievieno notīrītas ķiploka daiviņas un timiāna zariņus. Visu aplej ar 1,5 l ūdens. Vāra ~ 30 minūtes, kamēr bietes un ķiploki paliek mīksti un mazliet zaudējuši sīvumu.
  3. Kad dārzeņi mīksti, tos ar rokas blenderi sablendē un noregulē garšas. Pievieno medu un apelsīnu sulu, un turpina karsēt, atlejot 200 ml zupas atsevišķā bļodiņā.
  4. Citā bļodiņā sakuļ olas un pamazām lej klāt silto buljonu, turpinot kult, tādējādi pieradinot olas pie siltuma.
  5. Kad viss šķidrums sakults ar olām, tās uzmanīgi lej atpakaļ katliņā, aktīvi maisot un ļaujot zupai lēnām vēl vairāk sabiezēt.
  6. Pasniedz karstu, iebirdinot nelielu daudzumu fetas siera.

Veģetārā biešu zupa ar pupiņām

Diētiskā zupa ar pupiņām un bietēm ir sātīgs un veselīgs karstais ēdiens visai ģimenei.

Biešu zupa ar pupiņām

Sastāvdaļas:

  • 1.2 kg dārzeņu (kāpostgalviņa, kartupeļi, burkāni, bietes);
  • 1 pētersīļa sakne;
  • 1 sīpols;
  • 1 bundžiņa pupiņu;
  • pētersīļi;
  • 2.5 l ūdens;
  • garšvielas pēc izvēles;
  • sāls;
  • pipari.

Pagatavošana:

  1. Garšsaknes sasmalcina, sarīvē burkānus, bietes, sašķērē kāpostu, sagriež kartupeļus, tad liek vārīties.
  2. Ūdenim pievieno izvēlētās garšvielas.
  3. Vāra, līdz visas saknes ir mīkstas. Beigās pievieno pupiņas. Pasniedz ar krējumu un sasmalcinātiem pētersīļiem.

Fakts par biešu
Senatnē dažas tautas izmantoja bietes kā ārstniecības augu.

Biešu zupa ar putraimiem (mieži, rīsi, griķi)

Sātīga un bieza zupa no jaunām bietēm, tieši tas, kas nepieciešams vasaras vakariņām! Pielāgojiet putraimiem daudzumu pēc garšas.

Biešu zupa ar putraimiem

Sastāvdaļas:

  • marinētas bietes;
  • putraimi;
  • kartupeļi;
  • sīpoli;
  • dārzeņu buljona kubiņš;
  • sāls;
  • burkāni.

Liek katlā smalki sagrieztus burkānus, putraimus, tad kartupeļus un sīpolus. Kad viss jau gandrīz mīksts pievieno marinētas bietes un dārzeņu buljona kubiņu, sāli, mazliet cukura.

Biešu zupa ar šampinjoniem un pupiņām

Lai dažādotu ikdienas galdu, iesaku izmēģināt liesās biešu zupu ar sēnēm un pupiņām. Ēdiens izrādās ļoti garšīgs, bagāts, vitamīnu, diezgan apmierinošs, bet viegls.

Biešu zupa ar sēnēm un pupiņām

Sastāvdaļas:

  • sēnes;
  • ķiploki;
  • burkāni;
  • konservētas pupiņas;
  • paprika;
  • bietes;
  • kartupeļi;
  • kāposti;
  • kečups;
  • krējums;
  • sīpoli;
  • sāls;
  • smaržīgie pipari;
  • buljona kubiņš;
  • lauru lapas.

Pagatavošana:

  1. Katlā eļļā sacep sīpolus, ķiplokus burkānus, sēnes, papriku, līdz tie ir glīti zeltaini, tad pielej verdošu ūdeni un pieber sagrieztas bietes (svaigas), kartupeļus, kāpostus, lauru lapu, sāli, piparus, buljona kubiņu un zem vāka vāra aptuveni 25-30 minūtes.
  2. Kad viss gandrīz gatavs, pievieno konservētas pupiņas, kaut ko asumam — tomātu pastu,adžiku, etiķi vai kečupu, un uzvāra zupu, līdz tā sāk burbuļot.
  3. Ēd ar krējumu, piekožot rupjmaizi.

Gardā biešu zupa ar skābētiem kāpostiem

Zupa ar bietēm un skābētiem kāpostiem būs lielisks risinājums mājas vakariņām. Ēdienu var pagatavot pēc pārbaudītas klasiskās receptes. Ieprieciniet savus mīļos ar košu garšu un aromātu.

Gardā biešu zupa ar skābiem kāpostiem

Sastāvdaļas:

  • 1 cūkgaļas lāpstiņa ar kauliņu;
  • 1 paciņa vārītu biešu;
  • 1/3 paciņas skābētu kāpostu;
  • 1 burkāns;
  • 2 sīpoli;
  • 4 daiviņa/s ķiploka;
  • 100 g tomātu pastas;
  • 2-3 ēd. k. etiķa;
  • sāls pēc garšas;
  • piparu graudiņi;
  • cukurs pēc garšas;
  • ūdens.

Pagatavošana:

  1. Liek vārīt cūkgaļas lāpstiņu (1 h).
  2. Paralēli sarīvē bietes un sagriež 2 ķiploku daiviņas, ko aplej ar 2 karotēm etiķa un atstāj marinēties.
  3. Uz pannas cep 1 sarīvētu burkānu, 2 sīpolus, smalki sagrieztus puslokā, un 2 ķiploku daiviņas, smalki sagrieztas.
  4. Kad burkāni ar sīpoliem jau sacepti, (viegli dzelteni), pievieno ap 100 g tomātu pastas un kopā apcep.
  5. Kad gaļa gatava, ņem ārā no buljona, un griežam mazos gabaliņos (kā jau zupai).
  6. Tikmēr paralēli buljonā iemet 1/3 paciņas skābētu kāpostu (neaizmirst kāpostus smalki sagriezt), lai vārās. Pievieno piparu graudiņus.
  7. Kad gaļa sagriezta, liek to cepties uz pannas, nedaudz apcep, un pievienoj sīpolu, burkānu un tomātu pastas masu, ko visu vēļ mazliet pacepam.
  8. Kad viss sacepies, met iekšā katlā pie kāpostiem, kuri jau tur vārās, nedaudz pavāra un liek klāt sarkanās bietītes, kas mums stāv marinādē, atkal mazliet pavāra. Papildina ar sāli, cukuru un etiķi pēc garšas.

Sātīgā biešu zupa ar desiņām

Piedāvājam jūsu uzmanībai biešu zupu ar desu vai desiņām. Šis ēdiens ir piemērots tiem, kuri uzskata, ka klasiskā zupas versija nav pietiekami apmierinoša. Zupa ir viegli pagatavojama un ledusskapī uzglabājas 1-2 dienas.

Biešu zupa ar desiņām

Sastāvdaļas:

  • 4 nelielas bietes;
  • 2 sīpoliņi;
  • 4 nelieli burkāni;
  • gabaliņš selerijas;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • sāls, laurlapas, pipari, cukurs;
  • 4 glāzes sakņu buljona;
  • 4 ēdamkarotes vīnetiķa;
  • eļļa cepšanai;
  • 4 ēdamkarotes skābā krējuma;
  • 4 cīsiņi vai cita desa;
  • nedaudz pētersīļi.

Pagatavošana:

  1. Sasmalcina sīpolus, burkānus, seleriju sarīvē rupjās skaidās, sakarsētā eļļā visu apcep.
  2. Pievieno sarīvētas bietes un apcep, uz mazas uguns visu pasautē.
  3. Tad pārlej ar karstu buljonu, pievieno laurlapas, uz mazas uguns vāra aptuveni 10 minūtes.
  4. Pirms vārīšanas beigām zupai pievieno sasmalcinātas ķiploka daiviņas un sagrieztu desu, vīnetiķi, sāli, cukuru, piparus pēc garšas.
  5. Ja vēlas, desas gabaliņus var apcept.
  6. Gatavu zupu pārkaisa ar sasmalcinātiem pētersīļiem, iemaisa krējumu, klāt pasniedz rupjmaizi.

Biešu zupa ar frikadelēm un sēnēm

Biešu zupa ar frikadelēm ir ātri pagatavojama, taču tā izrādās bagātīga, garšīga un smaržīga.

Biešu zupa ar frikadelēm

Sastāvdaļas:

  • 1 burciņa marinētu biešu;
  • 2-3 kartupeļi;
  • 1 burkāns;
  • 1 paprika;
  • 1 čilli pipars;
  • sauja šampinionu;
  • 1 ēd. k. tomātu mērces;
  • 1 buljona kubiņš;
  • garšvielas pēc izvēles;

Frikadelēm:

  • 400 g maltās gaļas;
  • 1 ola;
  • sāls;
  • pipari;
  • maltās gaļas garšvielas;
  • 2 ēd. k. skāba krējuma.

Pagatavošana:

  1. Sagriež gabaliņos kartupeļus, papriku, čilli piparu, sēnes šķēlītēs, sarīvē burkānu.
  2. Maltajai gaļai pievieno olu, sāli, piparu, maltās gaļas garšvielas un skābo krējumu.
  3. Kartupeļus liek vārīties lielā katlā. Apcep atsevišķi burkānus, sēnes un papriku ar čilli, pievieno kartupeļiem.
  4. Kamēr dārzeņi vārās, no maltās gaļas izveido frikadeles.
  5. Pievieno dārzeņiem marinētās bietes ar visu marinādi, ja tā nav pārāk sāļa. Pievieno garšvielas un izmaisa.
  6. Kad zupa gandrīz gatava, pa vienai pamīšus liek katlā frikadeles un vāra zupu vēl 10 minūtes. Pasniedz ar krējumu.

Aukstās biešu zupas galvenās sastāvdaļas ir: bietes un olas. Pēc tam varat pievienot visu, kas ienāk prātā un ir pa rokai. Svaigi gurķi, redīsi, jebkāda veida gaļas produkti (arī desa), vārītas sēnes un pat kūpinātas zivis ar citām jūras veltēm.

Ukraiņu borščs ar grūbām

Mieži borščā piešķir zupai patīkamu maigumu. Turklāt putraimus var pievienot ne tikai borščam ar gaļu, bet arī liesai zupas versijai.

Borščs ar grūbām

Sastāvdaļas:

  • svaigi kāposti;
  • žāvēta cūkgaļa (var arī jebkuru citu gaļu pēc izvēles);
  • grūbas;
  • kartupeļi;
  • burkāni;
  • ķiploki;
  • marinētas bietes;
  • sāls, pipari;
  • skābais krējums;
  • zaļumi pārkaisīšanai.

Pagatavošana:

  1. Pirmās katlā liek grūbas.
  2. Kad tās ir pusmīkstas, pievieno sagrieztus svaigos kāpostus, burkānus un žāvēto gaļu.
  3. Pēc minūtēm desmit liek klāt arī kartupeļus un garšvielas, bet pašās beigās – marinētas bietes un ķiplokus.
  4. Kad zupa gatava, lej šķīvī un pasniedz ar skābo krējumu un bagātīgi pārkaisītiem zaļumiem.

Jēra gaļas biešu zupa ar dārzeņiem

Biešu zupa ar jēru ir lielisks ēdiens visai ģimenei. Gaišas, sātīgas, smaržīgas pusdienas garantētas!

Jēra gaļas biešu zupa

Sastāvdaļas:

  • 500 g jēra lāpstiņas;
  • 6 vidēji kartupeļi;
  • 1 kg vārītu biešu;
  • 3 vidēji burkāni;
  • 1 liels sīpols;
  • 3 kubiņi eko buljona;
  • piecu pieparu maisījums;
  • lauru lapa;
  • ķimenes;
  • dilles;
  • pētersīļi;
  • sinepes;
  • mārutki;
  • sāls.

Pagatavošana:

  1. Katlā uzvāra ūdeni, kad ūdens sāk vārīties liek katlā jēra gaļas lāpsiņas.
  2. Gaļu vāra 1 h, tad pievieno buljona kubiņus, lauru lapas un veselu mizotu burkānu, kas uzlabo gaļas garšu un noņem gaļas piegaršas, ja tādas ir, turpina vārīt vēl 30 minūtes.
  3. Ik pa laikam gaļai pielej klāt vārītu ūdeni, jo vāroties ūdens iztvaiko.
  4. Kāmēr vārās gaļa, sagatavo pārējās sastāvdaļas. Kartupeļus nomizo un sagriež 8 daļās.
  5. Atlikušos burkānus nomizo un sarīvē un liek pannā cepties kopā ar sagrieztu sīpolu. Apcep brūnus un atstāj pannā.
  6. Sarīvē bietes.
  7. Pārbauda, vai gaļa ir mīksta, ja tā, tad ņem gaļu ārā un atdzesē.
  8. Pirmos katlā liek kartupeļus, 10 minūtes pavāra un liek klāt apceptos burkānus ar sīpoliem un sarīvetās bietes.
  9. Pievieno garšvielas — piparus, ķimenes, sinepes, sāli un mārutkus — viss pēc garšas.
  10. Gaļu notīra no kaula, sadala mazo gabaliņos un liek katlā. Vāra vēl kādas 5 minūtes.
  11. Lej zupu traukā, pievieno sasmalcinātus zaļumus un krējumu.

Biešu zupa ar cūkgaļu un kāpostiem

Biešu cūkgaļas zupa ar svaigiem kāpostiem un tomātu pastu izrādās bagātīga un ļoti koša.

Biešu zupa ar cūkgaļu un svaigu kāpostu

Sastāvdaļas:

  • 300-400 g cūkgaļas — vēlams gan liesums, gan treknums;
  • 2 vidējas bietes;
  • 1 burkāns;
  • 3 kartupeļi;
  • 1/4 kāposta;
  • 1 sīpols;
  • 3-4 daiviņa/s ķiploka;
  • 3-4 ēd. k. tomātu mērces;
  • garšvielas (pipari, lauru lapas);
  • citrons vai etiķis;
  • cukurs.

Pagatavošana:

  1. Gaļu vāra ar garšvielām un veselu sīpolu.
  2. Pa to laiku bietes un burkānus sarīvē uz rupjas rīves un apcep uz pannas nelielā eļļas daudzumā, tad nedaudz pievieno ūdeni un sautē, kamēr bietes mīkstas (~pustundu), beigās pievieno tomātu mērci.
  3. Kad gaļa jau ir gandrīz mīksta, zupā liek sagrieztus kāpostus. Pēc kāda laika arī kartupeļus un beigās sautētās bietes.
  4. Skābumam pielej 1 -2 tējk. etiķa vai iespiež 1 citrona sulu, pieliek cukuru. Zupai jābūt saldskābai.
  5. Kad viss ir gatavs, zupai pieliek zaļumus un iespiež 3-4 daiviņas ķiploku. Sāls pēc garšas. Ēd ar krējumu.

Diētiskā biešu zupa ar kvinoju un pupiņām

Viegla dārzeņu zupa ar kvinoju un bieti ir lieliskas vakariņas visai ģimenei. Zupa ātri pagatavojama un sanāk ļoti garšīga.

Biešu zupa ar kvinoju un pupiņām

Sastāvdaļas:

  • 2 sīpoli;
  • 1 kg biešu (4 nelielas bietītes);
  • 2 nelieli burkāni;
  • eļļa cepšanai;
  • 1 tējkarote kaltēta oregano;
  • 1/2 tējkarotes kaltēta timiāna;
  • 1 mazā bundža konservētu tomātu;
  • 250 g kartupeļu;
  • 70 g kvinojas;
  • 1 mazā bundža konservētu sarkano pupiņu;
  • ~2 L dārzeņu buljona;
  • sula no 1/4 citrona;
  • sāls pēc garšas.

Pagatavošana:

  1. Sīpolus sakapā, bietes un burkānus nomizo un sarīvē uz rupjās rīves.
  2. Katlā sakarsē mazliet eļļas un liec cepties dārzeņus. Cep, ik pa laikam apmaisot, apmēram 10-15 minūtes.
  3. Pievieno katlā garšvielas, konservētos tomātus, kubiņos sagrieztus kartupeļus, kvinoju, noskalotas sarkanās pupiņas un buljonu.
  4. Samaisi un vāri apmēram 20 minūtes, līdz kvinoja gatava un kartupeļi mīksti.
  5. Pieregulē zupas šķidrumu – ja zupa šķiet par biezu, pielej vēl nedaudz buljonu vai ūdeni.
  6. Beigās pievieno citrona sulu un sāli. Izmaisi un pasniedz arsvaigiem zaļumiem.

Vasaras biešu zupa ar biešu lapiņām

Biešu zupa ar biešu lapiņām parasti gatavo vasaras sākumā, kad tirgū parādās bietes ar galotnēm. Šī ir ļoti garšīga, svaiga un veselīga zupa.

Biešu zupa ar biešu lapiņām

Sastāvdaļas:

  • ribiņas vai jebkāda cita gaļa ar kauliņiem — 500 g;
  • burkāni — 2 lieli;
  • sīpols — 1;
  • jaunās bietes — 6;
  • biešu lapas un kātiņi;
  • kartupeļi — 1 kg;
  • sāls;
  • pipari.

Pagatavošana:

  1. Sākumā uzvāri buljonu — liec grāpī ribiņas, nomizotus burkānus, sīpolu, sāli, piparus un pielej ūdeni tik daudz, cik vēlēsies zupu. To visu vāri līdz gaļa ir gatava. Aptuveni 40 minūtes.
  2. Pa to laiku sagriez bietes (nevārītas), lapiņas, kātiņus un kartupeļus.
  3. Kad gaļa ir gatava, tad ņem to ārā, un izņem arī burkānus un sīpolu.
  4. Gaļu nolobi no kauliņiem un liec atpakaļ grāpī, pievieno arī sagrieztos dārzeņus.
  5. Visu vāri līdz kartupeļi un bietes ir mīksti.

Fakts par biešu
Biešu dzimtene ir Indija, no kurienes tirgotāji tās atveda uz senajām Eiropas un Tuvo Austrumu valstīm.

Sātīgā biešu zupa ar cīsiņiem

Biešu zupa ar cīsiņiem ir sātīga, taču viegla maltīte pusdienās. Cīsiņi zupā būs receptes spilgtākais punkts.

Biešu zupa ar cīsiņiem

Sastāvdaļas:

  • 1-1,5 l ūdens vai buljona;
  • 2 bietes;
  • 1 sīpols;
  • burkāni;
  • pētersīļi;
  • 50 g taukvielas;
  • 2 tējkarotes miltu;
  • 4 ēdamkarotes skāba krējuma;
  • sāls;
  • cukurs;
  • citronu sula;
  • 200 g cīsiņu;
  • zaļumi.

Pagatavošana:

  1. Ar mizu vārītas bietes nomizo, sarīvē skaidās vai sīkāk.
  2. Taukvielā apcep sasmalcinātus burkānus, sīpolus, bietes un izkarsē kviešu miltus.
  3. Visu liek katliņā, pārlej ar verdošu buljonu vai ūdeni un vāra, līdz saknes mīkstas.
  4. Pēc garšas pievieno sāli, cukuru un skābi.
  5. Zupai jābūt patīkami saldskābai. Pasniedzot zupā ieliek gareniski vai ripiņās sagrieztus vārītus cīsiņus, krējumu, pārkaisa ar zaļumiem.

Kā pagatavot biešu zupu multikatlā

Gardu karsto biešu zupas versiju var pagatavot multikatlā. Šī vienkāršā un ātrā recepte patiks ikvienam!

Biešu zupa multikatlā

Sastāvdaļas:

  • liellopu gaļa (fileja) — 400 g;
  • kartupeļi — 300 g;
  • galviņkāposti — 250 g;
  • bietes — 200 g;
  • sīpoli — 100 g;
  • burkāni — 80 g;
  • tomātu pasta — 70 g;
  • augu eļļa — 50 ml;
  • ķiploki — 5 g;
  • ūdens — 1.7 l;
  • pētersīļi;
  • dilles;
  • sāls;
  • garšvielas.

Pagatavošana:

Gaļu noskalo. Liellopu gaļu, sīpolus, bietes, burkānus, kāpostus un kartupeļus sagriež 0,5 cm tievos salmiņos. Ķiplokus un zaļumus sasmalcina. Liellopu gaļu, sīpolus, bietes, burkānus, kāpostus un kartupeļus liek multikatla-ātrvāres katla traukā, pārlej ar ūdeni. Pievieno tomātu pastu sāli, garšvielas un samaisa. Aizver vāku un tvaika izplūdes vārstu. Iestata programmu SOUP, gatavošanas laiks «Normal» (30 minūtes). Gatavo līdz programmas beigām. Pēc gatavošanas ar spiedienu, tvaiku var izlaist ne ātrāk kā pēc 7 minūtēm. Pirms pasniegšanas izdekorē ar zaļumiem.

Dalīties ar draugiem
Novērtē recepti
TOPrecepte.lv