Šķelto zirņu zupa: TOP 12 garšīgas un vienkāršas receptes

Zirņu zupa ir zupa, kuras galvenā sastāvdaļa ir svaigi, saldēti, konservēti vai kaltēti zirņi. Zirņu zupa dažādās variācijās ir tradicionāls ēdiens daudzās valstīs. Tās krāsa var būt gaiši zaļa vai dzeltena atkarībā no zirņu šķirnes.

Šķelto zirņu zupa ar ribiņām

Zirņu zupa ar ribiņām ir žanra klasika. Smaržīgs un bagātīgs pirmais ēdiens, kas noteikti patiks visai ģimenei.

Šķelto zirņu zupa ar ribiņām

Sastāvdaļas:

  • žāvētas cūku ribiņas – 300 g;
  • krakovas desa – 200 g;
  • šķeltie zirņi – 1 glāze;
  • sīpoli – 2 gab;
  • kartupeļi – 4 gab;
  • burkāns – 1 gab;
  • lauru lapa;
  • sāls, melnie pipari – pēc garšas;
  • zaļumi – (dilles, pētersīļi);

Pagatavošana:

  1. Šai zupai labāk noderēs šķeltie zirņi, tie izvārīsies daudz ātrāk. Zirņus iemērciet nelielā ūdens daudzumā un atstājiet uz 6 stundām.
  2. Lejat katlā ūdeni un liekat iekšā zirņus, uzvārāt, noputojiet, samaziniet uguni un turpiniet vārīt, līdz zirņi gatavi, apmēram 40 minūtes.
  3. Ik pa laikam apmaisiet, lai zirņi nepiedegtu. Pieliekat mazliet cūku ribiņas.
  4. Sagriežat ribiņas un desu šķēlītēs, liekat uz pannas.
  5. Kad sāk izdalīties tauki un gabaliņi mazliet apcepušies, pieliekat smalki sagrieztus sīpolus un burkānus. Turpiniet cept, līdz dārzeņi kļūst zeltaini.
  6. Kartupeļus nomizojiet, sagriežat gabaliņos un liekat katlā pie zirņiem. Kad kartupeļi jau nāk gatavi, pieliekat pannas saturu.
  7. Dažas minūtes pirms zupa gatava, pieliekat lauru lapu, piparus, dilles un pētersīļus.

Mazkaloriju zirņu zupa
Diētiskā zirņu zupa ar vistas krūtiņu — lieliskas vakariņas tiem, kas seko savai figūrai.

Šķelto zirņu zupa ar malto gaļu

Zirņu zupa ar malto gaļu ir iecienīts pirmais ēdiens daudzās ģimenēs. Varbūt arī jums tas patiks…

Šķelto zirņu zupa ar malto gaļu

Sastāvdaļas:

  • 5 litri ūdens;
  • 1 -2 buljona kubiciņi;
  • 1 glāze šķelto zirņu;
  • 2 nelieli burkāni;
  • 4 -6 nelieli kartupeļi;
  • 200-300g maltās gaļas;
  • 2 -3 smaržīgie pipari;
  • sāls pēc garšas.

Pagatavošana:

  1. Iepriekšējā vakarā iemērcam zirņus aukstā ūdenī (ātrāk izvārīsies mīksti).
  2. Nākamajā dienā.
  3. Uzvāra ūdeni, ieber zirņus.
  4. Kamēr zirņi vārās: nomizo un sarīvē burkānus; nomizo un sagriež nelielos kubiciņos kartupeļus; uz pannas taukvielās apcep malto gaļu un pieber sāli pēc garšas.
  5. Kad zirņi mīksti, iemet smaržīgos piparus, ieber kartupeļus un burkānus. Vāra, kamēr kartupeļi un burkāni ir mīksti.
  6. Pievieno buljona kubiņus un sāli pēc garšas.
  7. Pašās beigās pieliek malto gaļu. Samaisa, lej šķīvjos un ceļ galdā.

Zirņu zupa ar šķiņķi un kūpinātu vistas gaļu

Neticami aromātiska zirņu zupa, kas pagatavota pēc mūsu receptes, noteikti pulcēs visu ģimeni pie vakariņu galda!

Zirņu zupa ar šķiņķi un kūpinātu vistas gaļu

Sastāvdaļas:

  • 350 g sausu zirņu;
  • 500 g kūpinātas vistas gaļas;
  • 200 g šķiņķa;
  • 1 sīpols;
  • 1 selerijas kāts;
  • 1 burkāns;
  • 2 ēdamkarotes sviesta;
  • sāls, pipari pēc garšas.

Pagatavošana:

  1. Zirņus iemērc uz 2 stundām.
  2. Kūpinātu vistas gaļu atdala no kauliem un sagriež diezgan lielos gabalos.
  3. Šķiņķi sagriež nelielos gabaliņos.
  4. Sīpolu un burkānu sagriež sīkos gabaliņos.
  5. Selerijas kātu sakapā.
  6. Sakarsētā pannā apcep šķiņķi sviestā, pievieno sīpolu, burkānu un seleriju, visu kopā turpina cept.
  7. Katlā lej 1,5 l karsta ūdens, liek katlā apcepto šķiņķi ar dārzeņiem, uzvāra, turpina vārīt 10 minūtes.
  8. Zupai pievieno zirņus, uzvāra, samazina liesmu un turpina vārīt 30 minūtes.
  9. Pēc 30 minūtēm, zupā liek kūpinātu vistas gaļu, turpina vārīt 30 minūtes.
  10. Pasniedzot, zupu rotā ar zaļumiem.

Sātīgā šķelto zirņu zupa ar kūpinātām ribiņām

Garda un sātīga zirņu zupa ar kūpinātām ribiņām dažādos jūsu ēdienkarti un iepriecinās visu ģimeni.

Sātīgā šķelto zirņu zupa ar kūpinātām ribiņām

Sastāvdaļas:

  • 1,5 glāzes šķelto zirņu;
  • 4 kūpinātas ribiņas;
  • 4 vidēji lieli kartupeļi;
  • 2 vidēji lieli burkāni;
  • 1 liels sīpols;
  • eļļa;
  • 3 l ūdens.

Pagatavošana:

  1. Uz rupjās rīves sarīvē burkānus, smalki sakapā sīpolu, abus kopā eļļā apcep, lai ir zeltaini brūni.
  2. Sagriez ribiņas un uzvāri ūdenī, pirmo ūdeni nolej un uzvāri nākamo.
  3. Mazos kubiņos sagriez kartupeļus un liec uzvārītajā ūdenī, pievieno saceptos burkānus un sīpolus.
  4. Zirņus noskalo tekošā ūdenī un pievieno zupai.
  5. Pievieno sāli un piparus, citas garšvielas lietot nevajadzētu, lai saglabātos kūpinājuma un zirņu īstā garša.
  6. Vāri, kamēr kartupeļi un zirņi ir gatavi, un zupa kļūst tumīga.

Uzmanību!
Aizkuņģa dziedzerim pākšaugi ir diezgan smags ēdiens, tāpēc traukus ar zirņiem nevajadzētu ēst pacientiem ar pankreatītu.

Ātra zirņu zupa ar sēnēm

Garda mazkaloriju zirņu zupa ar sēnēm, ko var ēst gavēnī!

Ātra zirņu zupa ar sēnēm

Sastāvdaļas:

  • 300 g zirņu;
  • 30 g kaltētu sēņu;
  • 1 l buljona;
  • 2 burkāni;
  • 2 sīpoli;
  • 1 ēdamkarote sviesta.

Pagatavošana:

  1. Izmērcētas kaltētas sēnes novāra, sajauc ar vārītiem zirņiem buljonā un visu uzvāra.
  2. 5 minūtes pirms vārīšanas beigām pieliek burkānus un sīpolus.

Zirņu zupa ar grūbām

Zirņu zupa ar grūbām ir sātīgs un garšīgs ēdiens, kas lieliski piemērots vakariņām!

Zirņu zupa ar grūbām

Sastāvdaļas:

  • 100 g žāvēta cūkgaļa;
  • 40 g šķeltie zirņi;
  • 15 g burkāni;
  • 15 g sīpoli vai puravi;
  • 5 g pētersīļi;
  • 10 g miežu grūbas.

Pagatavošana:

  1. Cūkas gaļu (sālītu vai žāvētu) sadala gabalos, liek karstā ūdenī, uzvāra, noputo.
  2. Tad pievieno mērcētus zirņus, noskalotas grūbas, sagrieztus burkānus, sīpolus vai puravus, pētersīļus, garšvielas un vāra, līdz gaļa un zirņi mīksti.

Diētiskā zirņu zupa bez gaļas

Zirņu zupa izrādās garšīga un ļoti sātīga, lai gan tā tiek pagatavota bez gaļas.

Diētiskā zirņu zupa bez gaļas

Sastāvdaļas:

  • 300 g zirņu;
  • 2 sīpoli;
  • 1 pētersīļu sakne;
  • zaļumi;
  • krējums pēc garšas;
  • sāls pēc garšas.

Pagatavošana:
Mērcētus zirņus izvāra mīkstus, izberž caur caurduri, pievieno sviestā apceptus sīpolus un pētersīļu sakņu ripiņas, zaļumus, krējumu, sāli pēc garšas.

Tas ir interesanti!
Zirņi, tāpat kā visi pākšaugi, var aizstāt gaļu uzturā, nekaitējot organismam.

Mongoļu zirņu zupa

Zirņu zupa mongoļu gaumē ir oriģināla garša, kuru mēs iemācīsimies gatavot šodien. Tas ir ļoti vienkārši un garšīgi.

Mongoļu zirņu zupa

Sastāvdaļas:

  • 1 glāze sauso zaļo zirņu;
  • 1 glāze tomātu sulas;
  • 1 ēdamkarote sviesta vai margarīna;
  • 1 vidēji liels sīpols;
  • 1 l stipra gaļas buljona;
  • sāls, pipari;
  • 1-2 ēdamkarotes saldā krējuma.

Pagatavošana:

  1. Sīpolu smalki sagriež, mazliet apcep sviestā vai margarīnā, pielej auksto gaļas buljonu.
  2. Izmērcētus zirņus ieber zupā, vāra un, caur sietu izberztus, pievieno zupai.
  3. Pēc tam pielej tomātu sulu, pieber sāli, piparus un vāra uz mazas liesmiņas 10 minūtes.
  4. Pirms pasniegšanas zupai pieliek saldo krējumu.

Pelēko zirņu zupa ar žāvētu gaļu

Pelēko zirņu zupa tik ļoti piestāv ziemai! Turklāt šī ir viena no tradicionālajām Latviešu zupām, kas ir ļoti sātīga un sildoša.

Pelēko zirņu zupa ar žāvētu gaļu

Sastāvdaļas:

  • 200 g pelēko zirņu;
  • 300 g žāvēta cūkas stilbiņa;
  • 1 burkāns;
  • 2 mazi sīpoli;
  • 1 pētersīļu sakne;
  • 50 g miežu grūbu;
  • sāls, pipari pēc garšas;
  • 1-2 lauru lapas;
  • krējums pēc garšas un vēlmes.

Pagatavošana:

  • Žāvēto gaļu sagriež mazos gabaliņos. Dārzeņus sasmalcina. kopā ar gaļu nedaudz apcep.
  • Visu pārlej ar 1 1/2 litra ūdens, uzvāra.
  • Pievieno izmērcētos pelēkos zirņus un grūbas. Vāra, līdz visi produkti mīksti, tad pievieno sāli, piparus, lauru lapas, vēl 5 minūtes vāra.
  • Pēc garšas pievieno krējumu.

Mazkaloriju šķelto zirņu biezzupa

Šķelto zirņu biezzupa ir dabisks olbaltumvielu un noderīgu mikroelementu avots.

Mazkaloriju šķelto zirņu biezzupa

Sastāvdaļas:

  • 300 g šķelto zirņu;
  • 1–2 burkāni;
  • 1–2 sīpoli;
  • 2–3 tējkarotes kurkumas;
  • 2 l dārzeņu buljona;
  • sāls, pipari;
  • augu eļļa apcepšanai;
  • pētersīļu zaļumi;
  • skābs krējums un grauzdiņi pasniegšanai – pēc vēlēšanās.

Pagatavošana:

  1. Burkānus un sīpolus nomizo, sagriež kubiņos un katliņā sakarsētā eļļā apcep, beigās pievieno arī šķeltos zirņus. Visu pārlej uzkarsētu buljonu, uzliek vāku un lēni vāra 1 stundu un 20 minūtes.
  2. Zupai pieliek kurkumu, sablendē. Tad to vēlreiz uzkarsē, pēc garšas piemet sāli un piparus.
  3. Pasniedz ar pētersīļu zaļumiem, baltmaizes grauzdiņiem un pēc vēlēšanās arī ar krējumu.

Veģetārā zirņu zupa ar putraimiem

Šī zirņu zupas recepte patiks cilvēkiem, kuri seko savai figūrai.

Veģetārā zirņu zupa ar putraimiem

Sastāvdaļas:

  • 1/2 l ūdens;
  • 75 g zirņu;
  • 150 g kartupeļu;
  • sīpols;
  • selerija;
  • 15 g miežu vai kviešu putraimu;
  • tomātu biezenis.

Pagatavošana:

  1. Zirņus izmērcē un sālsūdenī vāra mīkstus.
  2. Kad zirņi pusgatavi, pieliek iepriekš izmērcētus putraimus, pēc tam kartupeļus, sīpolu un seleriju un vāra gatavu.
  3. Tad pieliek tomātu biezeni.
  4. Var pielikt arī nedaudz paniņu vai sakulta rūgušpiena.

Tas ir interesanti!
Regulāra zirņu lietošana palīdz samazināt asins recekļu veidošanās risku asinsvados.

Garšīga zirņu zupa ar kūpinātu zosi

Zirņu zupa ar zosu ir smaržīgs, sātīgs un ļoti garšīgs pirmais ēdiens.

Garšīga zirņu zupa ar kūpinātu zosi

Sastāvdaļas:

  • 300 g zirņu;
  • 200 g kūpinātas zoss;
  • 40 g miltu;
  • 40 g tauku;
  • 150 g sīpolu;
  • baltmaizes grauzdiņi pēc vajadzības;
  • zaļumi pēc garšas.

Pagatavošana:

  1. Zirņus nomazgā un vāra kopā ar kūpinātu zosi, līdz zirņi ir mīksti.
  2. Sīki sagrieztus sīpolus apcep zoss taukos un pievieno zupai 20 minūtes, pirms tā gatava, vienlaikus zupai pielejot balto mērci.
  3. Gatavu zupu pārkaisa ar zaļumiem.
  4. Pasniedz galdā ar baltmaizes grauzdiņiem.
Dalīties ar draugiem
Novērtē recepti
TOPrecepte.lv